, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Σερβία: Αρχίζουν από αύριο μαζικά τεστ για κορονοϊό

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη Σερβία ανέρχονται σε 528, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν που εκδόθηκε στις 15:00 η ώρα σήμερα. Μέχρι σήμερα κατέληξαν οκτώ ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον Covid-19. Στην Σερβία τις τελευταίες τρεις ημέρες εξετάζονται για κορονοϊό, κατά μέσο όρο, 250 δείγματα.
Συνολικά έχουν εξεταστεί 1751 άτομα.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου,σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι οι επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες θα είναι κρίσιμες διότι αναμένεται να φτάσει στο αποκορύφωμα της η επιδημία. Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι από αύριο θα αρχίζουν να εξετάζονται περισσότερα δείγματα κυρίως ατόμων που ήρθαν σε επαφή με προσβληθέντες από τον ιό αλλά και όσων παρουσιάσουν τα πρώτα συμπτώματα και καλέσουν τις υγειονομικές αρχές. Ανέφερε ότι άρχισαν να λειτουργούν περισσότερα εργαστήρια και αυτή την στιγμή υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται εργαστηριακά 2500 τεστ ημερησίως ενώ σε λίγες ημέρες θα μπορεί να γίνονται συνολικά 7000 τεστ σε ημερήσια βάση. Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη δραματική αύξηση των ασθενών προσελήφθησαν στο δημόσιο 1340 γιατροί και 1900 άτομα νοσοκομειακό προσωπικό. Δήλωσε επίσης ότι το σύστημα υγείας, πέρα από τους 1080 κλινικούς αναπνευστήρες που διέθετε, ενισχύθηκε με εκατοντάδες άλλους που αγοράστηκαν κάτω από συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού- όπως είπε- στην διεθνή αγορά. Αγοράστηκαν επίσης και 150 φορητοί αναπνευστήρες που διανεμήθηκαν σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία της περιφέρειας. Ο πρόεδρος της Σερβίας διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια στα νοσοκομεία σε προστατευτικό υλικό και ανέφερε ότι σε τρεις ημέρες φτάνει μία μεγάλη παραγγελία 15 εκατομμυρίων μασκών.
Η πρωθυπουργός ‘Ανα Μπέρναμπιτς επισκέφθηκε σήμερα τον χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως Βελιγραδίου που διαμορφώθηκε σε νοσοκομείο και διαθέτει 3000 κλίνες. Η κ. Μπέρναμπιτς δήλωσε ότι πρόκειται για μία από τις πιο εξοπλισμένες προσωρινές δομές για την νοσηλεία ασθενών από τον κορονοϊό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην δομή αυτή θα νοσηλεύονται ασθενείς που έχουν ήπια κλινική εικόνα. Ανάλογες δομές δημιουργούνται σε εκθεσιακούς χώρους στο Νόβισαντ και στην πόλη Νις. Στο χώρο της ΔΕΒ οι πρώτοι ασθενείς θα φτάσουν αύριο ανέφερε η πρωθυπουργός της Σερβίας.
Εν τω μεταξύ, σήμερα εκδικάστηκαν οι πρώτες υποθέσεις ατόμων που παραβίασαν τον εγκλεισμό κατ οίκον που τους επιβλήθηκε ως ύποπτους φορείς του ιού. Σε τρία άτομα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης, συνολικά, εφτά ετών και έξι μηνών. Από τις 15 Μαρτίου που κηρύχθηκε η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν 112 άτομα τα οποία δεν συμμορφώθηκαν με την αυστηρή σύσταση των αρχών να παραμείνουν σε κατ οίκον περιορισμό.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.