, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σερβικός Τύπος: Ιστορική η επίσκεψη Τσίπρα στη Β. Μακεδονία

Μεγάλη δημοσιότητα δίδεται από τα σερβικά ΜΜΕ στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία. Οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες κάλυπταν το θέμα από την άφιξη του κ. Τσίπρα, χθες, στο κυβερνητικό κτήριο στα Σκόπια, προβάλλοντας την εγκάρδια ατμόσφαιρα που επικράτησε κατά την υποδοχή από τον Ζόραν Ζάεφ.
Το σύνολο σχεδόν του σημερινού Τύπου ασχολείται με την επίσκεψη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία. Ο ανταποκριτής από τα Σκόπια, της εφημερίδας Politika, επικαλείται τη φράση «Η ειρήνη αρχίζει μ΄ ένα χαμόγελο» που είχε πει η Μητέρα Τερέζα, επισημαίνοντας ότι «με χαμόγελα ξεκίνησε και η συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ». Στο δημοσίευμα εκτιμάται πως πρόκειται για ιστορικής σημασίας επίσκεψη και γίνεται αναφορά στη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «στα Βαλκάνια πρέπει να χτίζουμε γέφυρες και όχι τείχη».
Επίσης, η Politika δημοσιεύει αποκλειστικές δηλώσεις των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίοι σχολιάζουν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια. Η υποστηριζόμενη από το VMRO-DPMNE, Γκόρντανα Σιλιάνοβσκα- Ντάβκοβα σχολίασε: «Ο Τσίπρας δεν έχει κύρος στην ελληνική κοινωνία ώστε να μπορεί να εγγυηθεί για την ευρωπαϊκή μας ολοκλήρωση». Διαφορετικά προσεγγίζει το θέμα ο Στέβο Πενταρόφσκι, υποστηριζόμενος από τους σοσιαλιστές του Ζάεφ. «Πρόκειται για ιστορικής σημασίας επίσκεψη. Η άφιξη 200 περίπου επιχειρηματιών από την Ελλάδα στα Σκόπια αποτελεί επιβεβαίωση της άποψης ότι η ευημερία των Βαλκανίων οδηγεί μέσα από τις σχέσεις καλής γειτονίας, τον αλληλοσεβασμό και όχι μέσα από αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις» σχολίασε στην εφημερίδα Politika, ο Πενταρόφσκι. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο υποψήφιος των Αλβανών Μπλέριμ Ρέκα ο οποίος ανέφερε: «Η επίσκεψη Τσίπρα φέρνει ένα νέο θετικό πνεύμα στις διμερείς σχέσεις και αποτελεί μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια».
Μεγάλη δημοσιότητα δόθηκε από τα σερβικά ΜΜΕ στην υπογραφή της συμφωνίας επιτήρησης, από την ελληνική Πολεμική αΑεροπορία, του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, όταν θα καταστεί η χώρα αυτή μέλος του ΝΑΤΟ. Προβάλλεται επίσης και η επισήμανση του Έλληνα πρωθυπουργού για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου, που θα συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με το Βελιγράδι και την Κεντρική Ευρώπη.

#Tags: Σκόπια

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.