, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

“Σε ασφαλή τοποθεσία” η Γ. Σκριπάλ

Εξιτήριο από το νοσοκομείο έλαβε χθες η Γιούλια Σκριπάλ, πέντε εβδομάδες μετά την απόπειρα δολοφονίας με νευροτοξίνη εναντίον της ίδιας και του πατέρα της, του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

Η απόπειρα κατά του 66χρονου Σκριπάλ και της 33χρονης κόρης του έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη διπλωματική κρίση μεταξύ της Δύσης και του Κρεμλίνου, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Ο Σκριπάλ υπήρξε συνταγματάρχης της στρατιωτικής αντικατασκοπείας (GRU), ενώ οι πληροφορίες που προσέφερε στη βρετανική υπηρεσία MI6 οδήγησαν στην αποκάλυψη της ταυτότητας δεκάδων Ρώσων κατασκόπων. Ο Σκριπάλ και η κόρη του είχαν βρεθεί αναίσθητοι σε πάγκο σε δημόσιο πάρκο της πόλης του Σάλσμπερι στην Αγγλία, στις 4 Μαρτίου.

Η Βρετανία και η ίδια η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση με σπάνια νευροτοξίνη εναντίον των Σκριπάλ, ενώ δυτικές κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει στην απέλαση περισσότερων από 100 Ρώσων διπλωματών. Η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμειξη στη δηλητηρίαση των Σκριπάλ.

Αισθητή βελτίωση

Τα θύματα της επίθεσης βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση πάνω από πέντε εβδομάδες, ενώ η ιατρική ομάδα είχε εκφράσει ανησυχίες για μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες από την έκθεση των δύο στη σπάνια νευροτοξίνη της κατηγορίας «νοβιτσόκ» (ο νιόφερτος στα ρωσικά). Την κατηγορία των νευροτοξινών «νοβιτσόκ» δημιούργησε ο σοβιετικός Κόκκινος Στρατός τις δεκαετίες των 1970 και 1980. Η υγεία των Σκριπάλ, όμως, σημείωσε αισθητή βελτίωση τις τελευταίες ημέρες, επιτρέποντας την έξοδο της 33χρονης Γιούλια από το νοσοκομείο. Η Γιούλια Σκριπάλ «μεταφέρθηκε σε ασφαλή τοποθεσία», σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας, οδηγώντας τους Times του Λονδίνου στην εικασία ότι η Σκριπάλ έχει ήδη ταξιδέψει στις ΗΠΑ.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο ανέφερε ότι κάθε μυστική μετακίνηση του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ θα θεωρηθεί απαγωγή. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι δεν διαθέτει αποθέματα νευροτοξίνης «νοβιτσόκ», ενώ ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πει ότι μία απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ και της κόρης του θα ήταν αδιανόητη.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.