, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σε διαβούλευση το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο

Η συνολική καθαρή θέση της ξένων επενδυτών στην Ελλάδα παραμένει η χαμηλότερη στην ΕΕ, ενώ η χώρα μας παραμένει το φτωχότερο κράτος μέλος της Ένωσης στις δυτικές δημοκρατίες. Τα στοιχεία αυτά παραθέτονται στη εισαγωγή του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Έτσι με στόχο «να γίνει η δουλεία των επενδυτών ευκολότερη», όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης και η χώρα μας πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, κατατέθηκε στη Βουλή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις».
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΤΗ
Η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου 145 σελίδων έχει ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή και αναμένεται εντός δεκαπενθημέρου η ψήφιση του από την Ολομέλεια. Οι αλλαγές που προωθούνται αφορούν στη διευκόλυνση της επενδυτικής διαδικασίας, στον χώρο της επιχειρηματικότητας, στον τρόπο αδειοδοτήσεων και τους ελέγχους, ενώ παράλληλα στοχεύει και στον περιορισμό της γραφειοκρατίας.
Ταυτόχρονα επιφέρει ρυθμίσεις στα εργασιακά και μέτρα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας. Έτσι, ενισχύεται το πλαίσιο ελέγχων σε εργοδότες ή επιχειρήσεις που έχουν τελέσει παράβαση αδήλωτης εργασίας. Στα εργασιακά προτείνεται, μεταξύ άλλων, η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων οφειλών πέραν των δύο μηνών να συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, ανεξαρτήτως της αιτίας καθυστέρησης. Επομένως, θα θεωρείται αθέτηση της εργασιακής σύμβασης από πλευράς εργοδότη!
Ορισμένοι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι:

  • Προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων
  • Έλεγχος Επενδυτικών Σχεδίων και Πιστοποίηση Ολοκλήρωσης και Έναρξης της Παραγωγικής Λειτουργίας Επενδύσεων των ν. 4399/2016, 3908/2011, 3299/2004 και 2601/1998
  • Παράταση για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων των επενδυτικών νόμων
  • Συγκρότηση Εθνικού Μητρώου Υποδομών
  • Δημιουργία ενιαίου ψηφιακού χάρτη για τα γεωχωρικά δεδομένα
  • Διατάξεις βελτίωσης της λειτουργίας των επιχειρηματικών πάρκων
  • Διατάξεις για την απλοποίηση της αδειοδότησης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων
  • Περαιτέρω απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για άσκηση οικονομικής δραστηριότητας
  • Διατάξεις για την εποπτεία της αγοράς
  • Θέσπιση εθνικού προγράμματος απλούστευσης διαδικασιών
  • Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέων Βιομηχανίας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή
  • Εργασιακά θέματα για τις συλλογικές και ατομικές εργασιακές σχέσεις
  • Μέτρα για την αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας
  • Ασφαλιστικές διατάξεις
  • Διαταράξεις για τις δημόσιες συμβάσεις
  • Θέματα λειτουργικότητας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου
  • Θέματα για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων)
  • Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την άδεια καζίνο
  • Ρυθμίζονται θέματα για την αγορά διαδικτυακών παιγνίων
  • Ρυθμίζονται θέματα ιδιοκτησίας για την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Προς τη σωστή κατεύθυνση θεωρεί πως είναι το πολυνομοσχέδιο ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας. Όπως δήλωσε στην Κarfitsa, «είναι πολύ σημαντικό και αναγκαίο, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Το θέμα απασχολεί επί σειρά ετών τον δημόσιο διάλογο και τώρα γίνονται τα απαιτούμενα βήματα, ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα ακόμη πιο ελκυστική σε νέες επενδύσεις. Σταχυολογώντας από τα βασικά άρθρα του πολυνομοσχεδίου, είναι επίσης καθοριστικής σημασίας η οργάνωση της ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων, αλλά και η πρόβλεψη για τη δημιουργία του ψηφιακού χάρτη για τα δημόσια ακίνητα. Επιτέλους, κάποια στιγμή πρέπει να αποκτήσουμε βάση δεδομένων για την ακριβή περιουσία του Δημοσίου. Όπως θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ότι θα δημιουργηθεί επιτέλους Παρατηρητήριο της Γραφειοκρατίας. Και όπως σε κάθε νέο νόμο που τίθεται σε ισχύ, θα δούμε στην πορεία εφαρμογής του, αν χρειάζονται κάποιες συμπληρώσεις ή αλλαγές. Πάντως το σημαντικό είναι ότι γίνεται η αρχή για να νομοθετηθεί και να ρυθμιστεί μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων που θα ενισχύσουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, θεωρεί πως περιλαμβάνει θετικές παρεμβάσεις, με περιθώριο, ωστόσο, για περαιτέρω βελτιώσεις.
Μιλώντας στην Κarfitsa τονίζει: «Περιλαμβάνει θετικές παρεμβάσεις, αντιμετωπίζοντας σημαντικές δυσλειτουργίες σε όλο το φάσμα της επενδυτικής διαδικασίας. Ωστόσο, υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτιώσεις. Μεταξύ των προτεινόμενων παρεμβάσεων, είναι η διεύρυνση των επιλέξιμων επενδυτικών σχεδίων, με την προσθήκη όλων των δραστηριοτήτων για τις οποίες δεν τίθενται περιορισμοί από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως είναι οι λιμένες, τα μικρά αεροδρόμια, οι εγκαταστάσεις ιατρικού τουρισμού, οι υπηρεσίες εναλλακτικού και θαλάσσιου τουρισμού κ.ά. Ως προς τη διάρκεια υποβολών των επενδυτικών προτάσεων, προτείνεται τροποποίηση, σύμφωνα με την οποία ο νόμος θα είναι ανοιχτός για την υποβολή προτάσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με δύο κύκλους αξιολογήσεων. Παράλληλα, προτείνουμε να καταργηθεί η διάταξη περί ύπαρξης μίας τουλάχιστον κερδοφόρας οικονομικής χρήσης για την υποβολή επενδυτικών προτάσεων. Επιπλέον, να αυξηθεί το όριο για το συνολικό ποσό ενισχύσεων ανά επενδυτικό σχέδιο από τα 5 εκατ. ευρώ στα 7,5 εκατ. ευρώ για τις ΜμΕ. Κεφαλαιώδους σημασίας για τα αμιγή, κυρίως Βιοτεχνικά Επιμελητήρια της χώρας, είναι οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 3, όπου αναφέρεται πως είναι αποκλειστική ευθύνη του επιχειρηματία σε ποια υπηρεσία ΓΕΜΗ θα εγγραφεί, αν στην περιοχή που εδρεύει υπάρχουν περισσότερα από ένα αμιγή επιμελητήρια. Η διάταξη αυτή στην ουσία καταργεί τα τρία αμιγή επιμελητήρια που λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.