, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Σε «εµπόλεµη ζώνη» το Γενικό Νοσοκοµείο «Γεώργιος Γεννηµατάς»

Της Έλενας Καραβασίλη
Χηµικά, µολότοφ, «ιπτάµενες» πέτρες,  φωτοβολίδες ευθείας τροχιάς κι ένας θόρυβος εκκωφαντικός από την «ανταλλαγή πυρών» µεταξύ αστυνοµίας και διαδηλωτών, συνέθεσαν το σκηνικό «εµπόλεµης ζώνης», στο πλαίσιο διαδηλώσεων που πραγµατοποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης, στη µνήµη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.  Στο… επίκεντρο των επεισοδίων, βρέθηκε για ακόµη µία φορά το Γενικό Νοσοκοµείο «Γεώργιος Γεννηµατάς». Πρόκειται για το κεντρικότερο νοσοκοµείο της Θεσσαλονίκης, µε αυξηµένη επισκεψιµότητα, λόγω της θέσης στην οποία βρίσκεται. Μάλιστα, την ηµέρα των επεισοδίων, στο νοσοκοµείο εφηµέρευαν οι πτέρυγες της Παιδιατρικής, της ΩΡΛ, της Παιδοχειρουργικής και της Παιδοορθοπεδικής.

Ανάµεσα στους καπνούς από τα χηµικά, µπορούσε κανείς να διακρίνει ασθενείς, συνοδούς αλλά και το προσωπικό του νοσοκοµείου, να τρέχει σχεδόν πανικόβλητο προκειµένου να βρει ένα σηµείο να σταθεί έτσι ώστε να µπορέσει να αναπνεύσει κανονικά. Καθώς τη συγκεκριµένη ηµέρα των επεισοδίων και λόγω των κλινικών που εφηµέρευαν, στο χώρο των επειγόντων περιστατικών υπήρχαν αρκετά παιδιά, ακουγόντουσαν φωνές από έντροµους γονείς που καλούσαν τα παιδιά τους να «κρυφτούν» στους χώρους του νοσοκοµείου για να προστατευτούν από τις «αδέσποτες» πέτρες. Όλα τα παραπάνω φυσικά δεν αποτελούν µεµονωµένο περιστατικό, καθώς τα ίδια συµβαίνουν κάθε φορά που πραγµατοποιούνται εκδηλώσεις διαµαρτυρίας, οι οποίες καταλήγουν σε… ανταλλαγή «πυροµαχικών» περιµετρικά του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης. «Φυσικά και διαταράσσεται η εύρυθµη λειτουργία του νοσοκοµείο όταν υπάρχουν τέτοια περιστατικά και είναι λογικό να υπάρχει µία αναταραχή. Όµως, επειδή είναι µία γνώριµη κατάσταση, είµαστε πάντα σε ετοιµότητα», λέει στην Karfitsa η διοικήτρια του νοσοκοµείου, Μελποµένη Τσούγκα. Η ίδια εξηγεί πως οι εφηµερίες δεν µπορούν να µεταφερθούν. «Οι εφηµερίες είναι συγκεκριµένες, έχουν προγραµµατιστεί ένα µήνα πιο πριν και δεν είναι εύκολο να αλλάξουν. Άλλωστε αυτό γίνεται από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, δεν µπορούµε να το κάνουµε µόνοι µας. Όµως γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, παρακολουθώ πάντα την πορεία των γεγονότων και σε τέτοιες περιπτώσεις, είµαστε σε συνεχή επαφή µε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων και µε τον διοικητή της Υγειονοµικής Περιφέρειας έτσι ώστε να παρέµβουµε άµεσα, σε περίπτωση που χρειαστεί».

«Στρατηγικός σχεδιασµός» για τα… επεισόδια 
Η κ. Τσούγκα εξηγεί πως λόγω της θέσης στην οποία βρίσκεται το νοσοκοµείο, υπάρχει σχεδιασµός, έτσι ώστε να µην κινδυνεύσουν ασθενείς και προσωπικό, σε περίπτωση που σηµειωθούν επεισόδια. «Ανοίξαµε την πίσω πύλη του νοσοκοµείου, έτσι ώστε να µπορούν να µετακινούνται οι ασθενείς. Ζητήσαµε από τους φύλακες να µη φορούν τις στολές τους για να µην στοχοποιηθούν, ενώ υπήρχαν σαφής οδηγίες να µην επιτραπεί στις δυνάµεις της αστυνοµίας να εισέλθουν στο χώρο του νοσοκοµείου. Πριν από τέσσερα χρόνια, είχαν ανοίξει την πύλη, µπήκανε µέσα τα ΜΑΤ και ο «πόλεµος» εκτυλίχθηκε µέσα στους χώρους του νοσοκοµείου, όπου είχαν κινδυνέψει οι εργαζόµενοι», περιγράφει η κ. Τσούγκα. «Σε τέτοιες περιπτώσεις, επικρατεί ένας πανικός από τον κόσµο. Όµως, υπάρχουν εργαζόµενοι που καθοδηγούν τους πολίτες µέσα στο χώρο του νοσοκοµείου, ενώ φυσικά παρέχονται και µάσκες σε όποιον χρειάζεται, για να µην εισπνεύσει ο κόσµος τα χηµικά». Η κ. Τσούγκα εξηγεί πως παρότι συνήθως, σε τέτοιου είδους διαδηλώσεις η Αγ. Δηµητρίου κλείνει, τα ασθενοφόρα κινούνται κανονικά από την Εθνικής Αµύνης. «Βέβαια, πρέπει να πούµε πως στις εφηµερίες µας, το 60% των περιστατικών δεν είναι επείγοντα. Εποµένως, αυτά τα περιστατικά, όταν έχουµε επεισόδια, δεν έρχονται στο νοσοκοµείο. Έρχονται δηλαδή µόνο τα απολύτως επείγοντα», υπογραµµίζει.

Μετρούν… φθορές στο Α.Π.Θ.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, αποτέλεσε για ακόµη µία φορά το «φρούριο» των οργισµένων διαδηλωτών που βρέθηκαν στην ταράτσα της Σχολής Θετικών Επιστηµών προκειµένου να έχουν καλύτερο… στόχο στη ρίψη αντικειµένων εναντίον των δυνάµεων της αστυνοµίας. Ο… λογαριασµός που θα κληθεί να πληρώσει το Πανεπιστήµιο για να αποκαταστήσει τις φθορές, αναµένεται να φτάσει σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ. «Είχαµε φθορές κυρίως στο φυσικοµαθηµατικό, όπου οι διαδηλωτές έσπασαν τις κλειδαριές από τις πόρτες προκειµένου να µπούνε στους χώρους του Πανεπιστηµίου, ενώ σηµαντικές φθορές προκλήθηκαν και στο ισόγειο. Χάλασαν το θυρωρείο κι ένα άλλο καµαράκι των τεχνικών, όπου βάζουν τα εργαλεία τους. Έσπασαν τις πόρτες καθώς και όλες τις κλειδαριές, µέχρι να φτάσουν στην ταράτσα. Ζηµιές είχαµε και στη Φιλοσοφική και στο Πολυτεχνείο, όπου έσπασαν τζάµια και άδειασαν τους πυροσβεστήρες», περιγράφει στην Karfitsa ο αναπληρωτής πρύτανης Έρευνας και Συντονισµού του Α.Π.Θ. Θεόδωρος Λαόπουλος. Ο ίδιος σηµειώνει πως παρότι υπήρχαν φύλακες µέσα στο χώρο του Πανεπιστηµίου, δεν µπόρεσαν να τους σταµατήσουν. «Πρόκειται για οµάδες ατόµων που είναι επικίνδυνες. Φοράνε κράνη, κρατάνε ρόπαλα… οι φύλακες δεν µπορούν να τους σταµατήσουν. Το µόνο που µπορούν να κάνουν, όπως κι έκαναν, είναι να βάλουν ξανά τις κλειδαριές. Όµως, οι οµάδες αυτές έχουν εργαλεία κι έτσι τις έσπασαν ξανά. Το µόνο που µπορεί να γίνει είναι να µπει η αστυνοµία µέσα στα κτήρια, κάτι που αντιλαµβάνοµαι όµως ότι είναι δύσκολο, έτσι δεν ξέρω ποια θα µπορούσε να είναι η λύση», υπογραµµίζει ο κ. Λαόπουλος.

Αποζηµιώσεις που µπορεί να ανέλθουν σε… χιλιάδες ευρώ! 
Παρά το γεγονός ότι η αστυνοµία είχε προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις, σηµάνσεις και κυκλοφοριακές ρυθµίσεις, υπήρχαν πολίτες που άφησαν παρκαρισµένα το οχήµατά τους µπροστά στην Σχολή Θετικών Επιστηµών του Α.Π.Θ., επί της Αγ. Δηµητρίου, όπου και εκτυλίχθηκαν τα επεισόδια της Τετάρτης. Έτσι, µπορεί κανείς να αναρωτηθεί αν κάποιοι το έκαναν επίτηδες, βάζοντας στο «στόχαστρο» τις ασφαλιστικές τους εταιρείες. Όπως εξήγησε στην Karfitsa ο µεσίτης ασφαλειών Δηµήτρης Βασιλάκης, «τα ασφαλιστήρια συµβόλαια, ως συνήθως στην Ελλάδα της κρίσης, αποτελούνται από τις βασικές καλύψεις. Παρόλα αυτά, µε µία πολύ µικρή επιβάρυνση της τάξεως των 15 ευρώ, µπορεί κανείς να προσθέσει πάρα πολλές καλύψεις όπως για πυρασφάλεια, κλοπή, τροµοκρατική ενέργεια, οχλαγωγίες κ.τ.λ. Οπότε, είναι αλήθεια πως βάση αυτού του πολύ µικρού κόστους, θα µπορούσε κανείς εκ του πονηρού… να οργανώσει µία πολύ καλή «πώληση» του οχήµατός του». Ο ίδιος εξηγεί πως: «θα ασφαλίσει δηλαδή κάποιος το όχηµά του µε 135 ευρώ ενδεικτικά, αντί για 120 ευρώ το 6µηνο, µε ασφαλιζόµενο κεφάλαιο ελαφρώς αυξηµένο σε σχέση µε την πραγµατική του εµπορική αξία.  Στη συνέχεια, το αφήνει… εκτεθειµένο µπροστά σε πορείες, µε σκοπό να καλυφθεί σε ενδεχόµενη ζηµία και ουσιαστικά να πάρει το ασφαλιζόµενο κεφάλαιο σε περίπτωση ολικής φωτιάς του οχήµατός του». Ο κ. Βασιλάκης µάλιστα περιγράφει πως: «Στην πολύ ακραία περίπτωση, µπορεί κάποιος να αγοράσει ένα εντελώς χαλασµένο αυτοκίνητο µηχανικά, να το ασφαλίσει -αφού η ασφαλιστική δεν εξετάζει αν είναι χαλασµένο µηχανικά ή όχι- οπότε θα του το ασφαλίσει στην εµπορική του πραγµατική αξία ως λειτουργικό όχηµα. Στη συνέχεια µπορεί ο ιδιοκτήτης του να το παρατήσει επίτηδες µπροστά σε πορείες και δρόµους όπου συχνά γίνονται επεισόδια και τελικά… να κάνει µία πολύ καλή µπάζα»! Ο κ. Βασιλάκης επισηµαίνει τέλος πως: «Σε κάθε περίπτωση όλοι εµείς οι ευσυνείδητοι επαγγελµατίες του χώρου, θα πρέπει να προφυλάξουµε τις ασφαλιστικές από τέτοιου είδους πρακτικές που µόνο κακό µπορούν κάνουν τόσο στον κλάδο αλλά και στους «επίδοξους εκµεταλλευτές» αφού µία τέτοια ζηµιά κρούει άµεσα τον κώδωνα της ασφαλιστικής απάτης µε τις ασφαλιστικές να ερευνούν εις βάθος και εν τέλει, να µην αποζηµιώνουν αν αποδειχθεί δόλος». Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύµβουλος της Interlife Ασφαλιστικής, Ιωάννης Βοτσαρίδης εξηγεί πως «συνήθως οι εταιρείες καταλήγουν να πληρώνουν τελικά τα χρήµατα σε τέτοιου είδους περιστατικά. Οι ασφαλιστικές δεν είναι τόσο προστατευµένες όσο νοµίζει ο κόσµος. Πληρώνουν συνήθως καλή τη πίστει, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι νοµίζουν πως οι εταιρείες δεν πληρώνουν. Βέβαια, ποτέ δεν βγαίνει µία ξεκάθαρη ανακοίνωση απαγόρευσης από την αστυνοµία, έτσι ώστε να µπορέσουν οι ασφαλιστικές να το θέσουν αυτό ως ρήτρα, όµως κάτι τέτοιο δε συµβαίνει, έτσι ο πελάτης µπορεί να “πατήσει” στο ότι “δεν γνώριζε”», καταλήγει ο κ. Βοτσαρίδης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.