, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για το νέο διοικητικό συμβούλιο στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η ψηφοφορία για την ανάδειξη των νέων οργάνων διοίκησης (Διοικητικό Συμβούλιο και Εποπτικό Συμβούλιο) της περιόδου 2019 – 2023 στη γενική συνέλευση, που συγκάλεσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Από τις εκλογές θα αναδειχθεί το νέο 25μελές διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ – ΚΜ. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα

Στη συνέλευση έχουν προσκληθεί 200 μέλη της, αυτά είναι οι 38 Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας και 162 Δημοτικοί Σύμβουλοι που ορίστηκαν από τα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια.
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ-ΚΜ για την εκλογή των νέων οργάνων διοίκησης, τα μέλη της θα εκλέξουν και τους εκπροσώπους για τη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που θα γίνει το επόμενο διάστημα στη Αθήνα.
Οι συνδυασμοί που λαμβάνουν μέρος είναι οι «Ενωμένοι Αυτοδιοικητικοί» του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, η παράταξη «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» του Σίμου Δανιηλίδη και η «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία». Οι συνδυασμοί που συμμετέχουν για την ανάδειξη εκπροσώπων για την γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ είναι αυτοί, της Λαϊκής Συσπείρωσης και του Ιωάννη Νασιούλα.
Για μια εξαιρετικά δημιουργική τετραετία έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης υποδέχεται δημάρχους, εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης για την εκλογή αυτών των οργάνων. Να συγχαρώ την απερχόμενη διοίκηση της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας για την παρά πολύ καλή δουλειά που έκανε και ξεκινάει σε αυτό τον χώρο μια καινούργια τετραετία. Υπάρχει πολλή δουλειά. Πιστεύω ότι η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας θα δείξει τον δρόμο σε όλες αυτές τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα σε όλα αυτά που πρέπει να γίνουν στην Κεντρική Μακεδονία, στις πόλεις μας, στις περιοχές μας. Έχουμε μείνει σε αρκετά πράγματα πίσω. Πιστεύω ότι θα είναι μια εξαιρετικά δημιουργική τετραετία».
Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΕΔ – ΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου εμφανώς συγκινημένος σε δηλώσεις του, τόνισε,  «με ανάμεικτα συναισθήματα συγκίνησης αλλά και ικανοποίησης για το έργο το οποίο παρήγαγε την πενταετία που πέρασε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας σήμερα παραδίδουμε στον νέο διοικητικό συμβούλιο και τον νέο πρόεδρο που θα εκλεγεί την διοίκηση της ΠΕΔ – ΚΜ. Καταφέραμε και έργο μεγάλο να παράξουμε και καταφέραμε να βγάλουμε από τα κλειστά δωμάτια την ΠΕΔ – ΚΜ και να την μάθουν με το έργο το οποίο αποτελέσαμε όλοι οι πολίτες σε όλη την κοινωνία».
O επικεφαλής της παράταξης «Ενωμένοι Αυτοδιοικητικοί», Ιγνάτιος Καϊτεζίδης σημείωσε ότι κεντρικό μήνυμα της παράταξης είναι ότι «κανένας δήμος να μην αισθάνεται πια ότι παλεύει μόνος του. Είμαστε μια γροθιά, θα είμαστε δίπλα στον κάθε δήμο».
«Έχουμε μία γενική πρόκληση μπροστά μας στην προεδρία της ΠΕΔ – ΚΜ. Οι «Ενωμένοι Αυτοδιοικητικοί είμαστε εδώ σαν μια μεγάλη παράταξη και θα βαδίσουμε και σήμερα και αύριο και ενωμένοι και αυτοδιοικητικοί. Θα παλέψουμε μέσα αυτόν τον ενιαίο ρόλο για την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την επίλυση μιας σειράς σημαντικών προβλημάτων, όπως είναι θεσμικά των ΟΤΑ», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και δήμαρχος του δήμου Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης τόνισε «πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας, δημοκρατικών διαδικασιών, να αποφεύγονται διαδικασίες οι οποίες πληγώνουν την αυτοδιοίκηση και να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα σύγχρονα και μεγάλα προβλήματα. Δυστυχώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρας μας είναι πολύ πίσω σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα».
Η Ρία Καλφακάκου από την παράταξη «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» ανέφερε ότι «οι σημερινές εκλογές είναι πολύ σημαντικές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί βγάζουν την εξουσία σε όλη την Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, Είναι σημαντικό για να υπάρξει μία αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη από κομματικές και κυβερνητικές κυρίως επιρροές. Μία αυτοδιοίκηση που θα ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα της περιοχής και του κάθε δήμου».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.