, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σε θέσεις μάχης κυβέρνηση – ΝΔ εν όψει Προανακριτικής για Novartis

Επί ποδός βρίσκονται τα κομματικά επιτελεία εν όψει της μαραθώνιας συζήτησης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, που θα διενεργηθεί αύριο, Τετάρτη. Στη ΝΔ εξετάζεται το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα στη διάρκεια της ψηφοφορίας, εφόσον στηθούν 10 κάλπες. Την ίδια ώρα, συνεδριάζει το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για να καθοριστεί η στρατηγική του κόμματος στη διάρκεια της συζήτησης.

Αποχώρηση της ΝΔ;

Σε εξέλιξη βρίσκεται συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης των βουλευτών του κόμματος κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, εάν τελικά στηθούν 10 κάλπες και όχι μόνο μία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει προσπάθεια της κυβέρνησης για περαιτέρω σπίλωση των κομματικών αντιπάλων, μέσω της διαδικασίας των 10 καλπών. Όπως υποστηρίζουν στην Πειραιώς, εφόσον δεν υπάρχει συγκεκριμένο κατηγορητήριο κατά των 10 πολιτικών προσώπων, δεν θα έπρεπε να στηθούν 10 κάλπες, παρά μόνο μία -η οποία θα κρίνει το αίτημα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τα πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ΝΔ, οι 10 κάλπες και ο διαφορετικός αριθμός ψήφων που θα βρεθούν μέσα σε αυτές, θα προκαλέσουν νέο κύκλο συζήτησης για το ποιος ή ποιοι από τους 10 πολιτικούς θεωρείται πιο πιθανό να εμπλέκεται στην υπόθεση με τις μίζες της Novartis.

Εκείνοι που εισηγούνται την αποχώρηση των «γαλάζιων» βουλευτών από την ψηφοφορία, τονίζουν ότι η ΝΔ δεν πρέπει να συμπράξει σε μια τέτοια συμπαιγνία, ειδικά όταν μεταξύ των προσώπων που η κυβέρνηση θέλει να ρίξει βορά σε ένα λαϊκό δικαστήριο, είναι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και τέσσερις πρώην υπουργοί.

Στελέχη της ΝΔ υπογραμμίζουν ότι αυτός ο δρόμος που έχει χαράξει η κυβέρνηση είναι ολισθηρός καθώς διαλύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα -μια άποψη που συμμερίζεται άλλωστε και η Φώφη Γεννηματά.

Προετοιμασία στον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εξέλιξη προετοιμασία για την τακτική του κόμματος κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Το απόγευμα της Τρίτης συνεδριάζει το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου να καθοριστούν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν να στηρίξουν την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Θοδωρής Δρίτσας θα είναι ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, καθώς συνδυάζει νομικές σπουδές, είναι φαρμακοποιός και χαίρει της εμπιστοσύνης των βουλευτών. Στη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση της Προανακριτικής τον λόγο θα λάβουν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ως ο εισηγητής της της πλειοψηφίας, και η ηγεσία των υπουργείων Υγείας (Ξανθός, Πολάκης) και Δικαιοσύνης (Κοντονής, Παπαγγελόπουλος). Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.