, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Σε «καραντίνα» και τα χωράφια της Μεσσοποταμίας

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες των χωριών της Μεσσοποταμίας Καστοριάς, που έχει τεθεί σε καραντίνα λόγω αυξημένων κρουσμάτων του κορονοϊού. Η αδυναμία τους να κινηθούν, λόγω των απαγορευτικών μέτρων, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις παραγωγές τους, καθώς στο αμέσως προσεχές διάστημα χρειάζεται να ξεκινήσουν οι φυτείες, ενώ τώρα είναι σε εξέλιξη ραντίσματα και κλαδέματα.
«Σε λίγες ημέρες θα χρειαστεί να φυτέψουμε τα καπνά. Πώς θα πηγαίνουμε στα χωράφια μας που χρειάζεται να είμαστε 4 και 5 άτομα», διερωτήθηκε μιλώντας στην karfitsa.gr ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών καπνού του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Ηλίας Παλιοδήμος. Οι καπνοπαραγωγοί που εκπροσωπεί, κυρίως στην Αγία Κυριακή που έχει τεθεί σε καραντίνα, σήμερα έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν με ειδική άδεια για πότισμα των φυτών τους, όμως για περιορισμένο χρόνο.
«Διευθετήθηκαν τα άμεσα θέματα που είχαν να κάνουν με τους κτηνοτρόφους και τα ζώα τους. Τώρα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τους παραγωγούς. Έχουν εργασίες που πρέπει να κάνουν όπως είναι πότισμα, λίπασμα, κλάδεμα, φύτεμα», σημείωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Μεσσοποταμίας Δημήτρης Παρασκευόπουλος. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν οι μελισσοκόμοι της περιοχής που πρέπει να φροντίσουν τα μελίσσια στις κυψέλες.
Αυτός είναι ο λόγος που ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος με επιστολή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε να υπάρχει ειδική μέριμνα για τους αγρότες και μελισσοκόμους των χωριών που έχουν τεθεί σε καραντίνα στη δημοτική ενότητα Μεσσοποταμίας. «Η επιβολή του μέτρου της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με τον περιορισμό των μετακινήσεων, έχει ήδη δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα και στις μετακινήσεις των αγροτών και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος μεγάλες εκτάσεις να μείνουν ακαλλιέργητες, και κάποιες χωρίς τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες με ότι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή των προϊόντων και την οικονομία της περιοχής», σημείωσε στην επιστολή του κ. Σαββόπουλος. Προτείνει μάλιστα να καθιερωθεί η ειδική άδεια σε κάθε αγρότη που θα έχει ανάγκη μετακίνησης για τις αγροτικές του εργασίες. «Θεωρούμε ότι ο κάθε αγρότης, θα μπορεί, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκα, γάντια) και κατόπιν ειδικής αδειοδότησης από τοπικό αρμόδιο φορέα, (Περιφέρεια ή Δήμο) να μετακινείται με το αγροτικό του μηχάνημα-όχημα, αποκλειστικά και μόνο για την εκπλήρωση των αναγκαίων ενεργειών που σχετίζονται με την καλλιέργεια των χωραφιών αυτή την χρονική περίοδο (π.χ. Ραντίσματα – Λιπάνσεις)», ανέφερε.
«Είναι απαραίτητο να μας επιτραπεί αλλιώς θα καταστραφούν οι παραγωγές. Οι καπνοπαραγωγοί προς τα τέλη του μήνα θα χρειαστεί να αρχίσουμε τη φυτεία, ενώ νωρίτερα όσοι έχουν φασόλια», σημείωσε ο κ. Παλιοδήμος. «Εμείς θα λάβουμε όλα τα προστατευτικά μέτρα για τον κορονοϊό, όπως άλλωστε κάνουμε και τώρα που πηγαίνουμε να ποτίσουμε», κατέληξε.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.