, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σε λάθος δουλειά… 30 χρόνια

Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου
Γνώρισα έναν πρώην στρατιωτικό που συνταξιοδοτήθηκε σε ηλικία 50 ετών. Επειδή ήταν πολύ δραστήριος ξεκίνησε, μόλις αποστρατεύθηκε, από το… πουθενά, επιχείρηση παραγωγής χαρτιού και πλαστικών ντοσιέ και ω του θαύματος, σε χρόνο ρεκόρ πέτυχε αξιοσημείωτη εξαγωγική δραστηριότητα.
Βέβαια, δεν ήθελε να αφήσει τη σύνταξη του κι έτσι «έβαλε» πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο στην ΑΕ εταιρεία του, τον ανίδεο και τυχερό γιο του, αν και στην ουσία τη διοικεί και την αναπτύσσει ο ίδιος. Αυτή είναι (ή μάλλον ήταν εδώ και χρόνια) μία συνήθης τακτική των συνταξιούχων πενηντάρηδων. Το εντυπωσιακό δεν είναι αυτό. Ήταν και είναι ότι ο «στρατηγός» σε αυτή την… προχωρημένη ηλικία ανακάλυψε ότι έχει μια άλλη κλίση, ένα άλλο ταλέντο… επιχειρηματικό και προσοδοφόρο!
Όταν τον ρώτησα δε, γιατί άργησε τόσο πολύ, μου απάντησε:  «Αν με είχαν ενθαρρύνει οι δικοί μου προς αυτή την κατεύθυνση, θα ανακάλυπτα τις δυνατότητές μου νωρίτερα και σίγουρα δεν θα χαράμιζα τρεις δεκαετίες σε εντολές άλλων! Θα έκανα και κάτι που  ήθελα και θα κέρδιζα πολλά περισσότερα! Όμως μπροστά στη βεβαιότητα του δημοσίου, η περιπέτεια του ιδιωτικού ήταν απαγορευτική υπόθεση και αδιαπραγμάτευτη αιτία αποκλήρωσης!».
Οι γονείς του, φυσικά τον ήθελαν δημόσιο υπάλληλο και με μόνιμο μισθό, όπως οι γονείς των περισσοτέρων από εμάς. «Άσε που και στα γεράματα» – του έλεγαν πρωί, μεσημέρι και βράδυ από το δημοτικό ως το λύκειο – «θα είχε μια σίγουρη… σύνταξη»!
Έτσι, δυστυχώς, πήγαν στράφι τα χρόνια και οι ικανότητές του, τόσο όσο να κάνει και να μένει σε λάθος δουλειά επι 30 χρόνια! Όμως δεν είναι ο μόνος. Στράφι έχουν πάει οι ικανότητες και οι δυνατότητες χιλιάδων άλλων Ελλήνων, που εγκλωβίστηκαν στα απωθημένα και «παρωχημένα» των γονιών τους.
Επί δεκαετίες υποδύονταν ή υποδύονται λάθος ανθρώπους, σε λάθος πόστα. Άσε που γέρασαν πριν την ώρα τους και τώρα μετά τη συνταξιοδότησή τους και θα μείνουν χωρίς σύνταξη της προκοπής και χωρίς κουράγια (και χρόνια) για να κάνουν τη δουλειά που πάντα ήθελαν και τελικά ήξεραν πολύ καλύτερα…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.