, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σε ποια χώρα φυλακίζουν «αβέρτα» δημοσιογράφους;

Μπορεί στην Ελλάδα να κάνουν λόγο τα τελευταία χρόνια για έξαρση της λογοκρισίας και για κατευθυνόμενη δημοσιογραφία, ωστόσο σε άλλες γωνιές του κόσμου υπάρχουν πολύ χειρότερα.
Σύμφωνα με νέα έκθεση της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, τη φετινή χρονιά ο αριθμός των δημοσιογράφων που φυλακίστηκαν σε όλο τον κόσμο, έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ.
Την πρωτιά στον αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων εξακολουθεί να κατέχει η Τουρκία, όπως αναφέρεται στην έκθεση.
Ενδεικτικά καταγράφονται οι φυλακίσεις δεκάδων Κούρδων δημοσιογράφων, ενώ η Επιτροπή καταγγέλλει την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου, όπως και τις πρακτικές πιέσεων για την επιβολή αυτολογοκρισίας.
Σύμφωνα με την έκθεση, μέσα στο 2012 η CPJ εντόπισε 232 φυλακισμένους δημοσιογράφους, εκδότες, συγγραφείς και φωτορεπόρτερ πίσω από τα κάγκελα, σε όλο τον κόσμο, δηλ. 53 άτομα περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.
Από τις 27 χώρες που φυλάκισαν δημοσιογράφους το 2012, σύμφωνα με την έκθεση, οι 10 πρώτες είναι η Τουρκία (49), το Ιράν (45), η Κίνα (32), η Ερυθραία (28), η Συρία (15), το Βιετνάμ (14), το Αζερμπαϊτζάν (9), Αιθιοπία (6), Σαουδική Αραβία (4) και Ουζμπεκιστάν (4).

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.