, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σκέψεις για lockdown 2 ταχυτήτων – Προβληματίζει η επιμονή του επιδημιολογικού φορτίου

ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐÁ ÁÐÏ ÔÏ ÊÅÍÔÑÏ ÔÇÓ ÁÈÇÍÁÓ ÔÏ ÄÅÊÁÐÅÍÔÁÕÃÏÕÓÔÏ (EUROKINISSI // ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÕ ÃÅÙÑÃÉÁ)

Σε αντίθεση με τα κρούσματα του κορονοϊού, που σταθεροποιούνται στη ζώνη των 2.000 ημερησίως και παρουσιάζουν μειούμενη τάση και στον δείκτη θετικότητας, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη καθώς τα θύματα και οι διασωληνωμένοι ασθενείς συνεχίζουν να αυξάνονται. Η ανησυχία παραμένει στην επιστημονική κοινότητα από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας και είναι πιθανόν να τεθεί θέμα lockdown «2 ταχυτήτων».
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας , Μάριος Λαζανάς, μέλος της Επιτροπής του υπ. Υγείας, είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ πως δεν υπάρχουν «μαγικά ραβδιά», αυτά είναι τα μέτρα και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αν θέλει η χώρα μας να ανακάμψει, πρέπει να τηρούμε τα μέρα και να καταλάβουμε ότι τα Χριστούγεννα εφέτος θα είναι όπως το περασμένο Πάσχα.
Η εικόνα της κατάστασης δεν δίνει τη δυνατότητα άρσης της καραντίνας. Γι αυτό παρατείνεται τουλάχιστον μέχρι την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου το lockdown, όπως ανακοίνωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ο οποίος προσέθεσε πως το επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες περιοχές αποτελεί, όπως είπε, πηγή ανησυχίας. Στις συγκεκριμένες περιοχές εντοπίζεται το 41,78% των κρουσμάτων τις τελευταίες 5 ημέρες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για lockdown δύο ταχυτήτων, δηλαδή ακόμη και για άρση των μέτρων σε διαφορετικές ημερομηνίες ανά περιοχή.
Μέχρι σήμερα η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Δράμα, η Λάρισα και η Μαγνησία, είναι σε οριακή κατάσταση με ελάχιστες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ειδικά στη Δράμα μεταβαίνουν λοιμωξιολόγος και ειδικευμένος νοσηλευτής από το ΑΧΕΠΑ προκειμένου να ενισχύσουν το έργο των συναδέλφων τους εκεί στις μεθόδους αντιμετώπισης του κορονοϊού. Στην περιοχή με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ένας στους τέσσερις είναι θετικός στον ιό. Όπως είπε στην ΕΡΤ ο γιατρός του νοσοκομείου Γ. Παπαδόπουλος μίλησε για την υποστελέχωση σε ειδικότητες παρά την ανάπτυξη σε απλές κλίνες Covid. Αναφέρθηκε στην ανάγκη που προέκυψε να διασωληνωθούν ασθενείς εκτός ΜΕΘ και στην μεταφορά τριών στην Αθήνα κι ενός στην Θεσσαλονική. Ανησυχία υπάρχει και σε Αιτωλοακαρνανία , Λέσβο εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων και τέλος στην Αχαΐα εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω διασπορά του ιού. Πρόβλημα και στην Καβάλα όπου ηλικιωμένος φέρεται να έχασε τη ζωή του και εντοπίστηκαν 30 κρούσματα σε γηροκομείο.
Οι προσπάθειες για την αποφόρτιση του συστήματος υγείας κυρίως στη Β. Ελλάδα συνεχίζονται ενώ το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 2018 νέα κρούσματα από τα οποία τα 562 εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη και τα 408 στην Αττική. Οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 608, ενώ καταγράφηκαν άλλοι 99 θάνατοι. Ο Νοέμβριος άλλωστε αποδείχθηκε ο πιο φονικός μήνας με περισσότερους από 1300 θανάτους.
Η διασπορά της πανδημίας παίρνει δραματικές διαστάσεις σε ότι αφορά τη νοσηλεία στις ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας και ήδη έγιναν οι πρώτες αεροδιακομιδές ασθενών στην Αθήνα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.