, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σκοπιανά ΜΜΕ: Αμερικανικό τελεσίγραφο σε Ζάεφ μέχρι τις 9 Ιουνίου

Για αμερικανικό τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μέχρι τις 9 Ιουνίου ώστε να απαντήσει εάν αποδέχεται ή όχι το κείμενο συμφωνίας με την ελληνική πλευρά κάνουν λόγο Σκοπιανά ΜΜΕ, την ώρα που το κλίμα στη γειτονική χώρα κλιμακώνεται επικίνδυνα και ο Ζόραν Ζάεφ αρχίζει να βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό εσωτερικών και εξωτερικών πιέσεων.

Η ιστοσελίδα MDK επικαλούμενη ανεπίσημες πληροφορίες, ανέφερε πως με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε και περιελάμβανε την ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν» [η ελληνική πλευρά διέψευσε ότι έχει συμφωνήσει με αυτό το όνομα και επιβεβαίωσε πως έχει μόνο γίνει συζήτηση, ενώ και ο Ζάεφ έχει πει πως το «Ίλιντεν» έχει φύγει από το τραπέζι], γινόταν μια ανταλλαγή, -δηλαδή η χρήση του ονόματος έναντι όλων [erga omnes] και σε αντάλλαγμα για την ΠΓΔΜ διατήρηση της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας.

Αλλά το ερώτημα ήταν, κατά την ίδια πηγή, κατά πόσον θα υπήρχε ένα αστερίσκος στις παρενθέσεις που θα εξηγούσε τη σλαβική προέλευση της εθνικότητας και της γλώσσας που δεν έχει καμία σχέση με την προέλευση του πληθυσμού στην ελληνική Μακεδονία.

Πάντως χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, είχε πει πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν τα «Νέα Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» και «Άνω Μακεδονία». Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν είχε υιοθετήσει το «Ίλιντεν», εξηγώντας: «Εμείς τους είπαμε σε μια φάση που είχαν δυσκολίες να αποδεχτούν τα ονόματα που βρισκόταν στο τραπέζι, να βρουν ονομασίες που θα συνδέονται με τα ιδιαίτερα εθνοτικά τους χαρακτηριστικά. Έτσι, πρότειναν το Ίλιντεν που το απορρίψαμε γιατί έχει ιδιαίτερο φορτίο για την περιοχή».

 

Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται έπειτα και από τα όσα είπε ο κ. Ζάεφ ότι «είναι θέμα ημερών» να τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα για να επιβεβαιωθεί η συμφωνία και τόνισε πως η διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία και θα είναι επιτυχημένη. Υπογράμμισε, πάντως, πως δεν θα πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις, αφού ακόμα γίνονται διαπραγματεύσεις και μόλις υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες θα γίνει η τηλεφωνική συνομιλία. Μάλιστα τόνισε πως στη συνέχεια θα ενημερώσει και τους πολίτες για το περιεχόμενο της συνομιλίας. «Αυτές τις μέρες θέλω να είναι ημέρες επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Όταν συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες, θα γίνουν άμεσα γνωστές στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε ότι τον τελικό λόγο για το θέμα θα τον έχει ο λαός, μέσω δημοψηφίσματος.

Σε κλοιό πιέσεων ο Ζάεφ

Εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία περί του αμερικανικού τελεσιγράφου, καθίσταται σαφές πως ο Ζόραν Ζάεφ πλέον αρχίζει να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Ενώ λοιπόν ο διεθνής παράγοντας δείχνει πλέον να αδημονεί για λύση –είχαν προηγηθεί δημόσιες παρεμβάσεις τόσο του Βερολίνου όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, το κλίμα μοιάζει εκρηκτικό.

Και αυτό γιατί η αντιπολίτευση στα Σκόπια, «οχυρωμένη» πίσω από την κάθετη άρνηση του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ να αποδεχθεί συνταγματική αναθεώρηση και χρήση της ονομασίας «έναντι όλων», εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του κ. Ζάεφ. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του VMRO Κρίστιαν Μιτσόσκι, ο οποίος στον απόηχο του μεγάλου συλλαλητηρίου που διοργανώθηκε το Σάββατο στα Σκόπια [οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 50.000 συμμετέχοντες, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για 15-20.000], υποστήριξε: «Οι πολιτικές του [σ.σ. Ζάεφ] είναι βασισμένες στα ψέματα, ενώ η διαπραγμάτευση πραγματοποιείται από λάθος ανθρώπους και τη λάθος μεθοδολογία».

Μάλιστα απέρριψε όλες τις θέσεις τη ελληνικής πλευράς στο ονοματολογικό, συνεχίζοντας τη σκληρή γραμμή του VMRO, όπως αυτή έχει εκφραστεί τόσο από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, όσο και από τον πρώην πρωθυπουργό Νικολά Γκρούεφσκι: «Εάν λάβουμε υπόψη τις βασικές απαιτήσεις της γειτονικής χώρας, αυτό σημαίνει πως θα είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε άνευ όρων»,ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιτσόσκι.

Νέα ονόματα από τους Αλβανούς

Την ίδια στιγμή, οι Αλβανοί κυβερνητικοί εταίροι του κ. Ζάεφ, ρίχνουν νέα ονόματα στο τραπέζι, με στόχο να ξεπεραστούν τα εσωτερικά εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο βουλευτής Αρτάν Γκρούμπι, στενός συνεργάτης του αρχηγού του DUI, Αλί Αχμέτι, δήλωσε ότι πέραν των προτάσεων του Μάθιου Νίμιτς, εξετάζονται και τα ονόματα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Κρούσεβο», «Δημοκρατία της Μοντέρνας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Μακεδονίας”.

Το Κρούσεβο είναι πόλη της ΠΓΔΜ που συνδέεται με την εξέγερση του Ίλιντεν και στη συνέχεια πολιορκήθηκε από τους Οθωμανούς. Ο κ. Ζάεφ αρνήθηκε να σχολιάσει τα τρία νέα ονόματα που ανέφερε ο κ. Γκρούμπι.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.