, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σκοπιανό ώρα μηδέν;

Της Άρτεμις Διαλυνά*

Φλέγον ζήτημα των ημερών και χρόνιο αγκάθι στην πορεία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας αποτελεί το Σκοπιανό Ζήτημα.

Το 1991, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ένα τμήμα της ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος με την ψευδωνυμία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Σαν να μην έφτανε αυτό, τα Σκόπια διεκήρυξαν και εξακολουθούν να διακηρύσσουν στο σύνταγμά τους τα εξής: «Η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι εθνικό κράτος του Μακεδονικού Έθνους, συνεχίζει την παράδοση του Ήλιντεν, αποτελεί νόμιμη συνέχεια της Δημοκρατίας του Κρουσόβου, είναι κοιτίδα όλων των Μακεδόνων και έχει υποχρέωση να φροντίζει όλους τους Μακεδόνες που ζουν στις άλλες χώρες και στα εξωτερικά τμήματα της ενιαίας Μακεδονίας».

Το γεγονός αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από πλευράς της χώρας μας τόσο σε κυβερνητικό, διπλωματικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό. Μοναδική απουσία στις εν λόγω αντιδράσεις ήταν αυτή του ΚΚΕ….

Φτάνουμε, λοιπόν, στο σήμερα.

Η παρούσα κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει δια παντός το Σκοπιανό μιας και η προηγούμενη προσπάθεια επίλυσης τον Απρίλιο του 2008 κατέληξε στο γνωστό, και δίκαιο κατά την άποψή μου, μη σαφώς ρηθέν «ΒΕΤΟ» του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Γιατί, όμως, τόση βιασύνη; Είναι πλέον γνωστό, μετά τη διαρροή πληροφοριών στο περιβόητο wikileaks, ότι οι Η.Π.Α. επιθυμούν διακαώς την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Την επιθυμούσαν ήδη από το 2008, ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, είχε αναλάβει προσωπικά να πείσει τον Καραμανλή να βάλει «νερό στο κρασί του».

Ποια είναι, συνεπώς, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, των κομμάτων αλλά και των πολιτών;

Η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών παρατάξεων συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης, τάσσονται υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας. Αντίθετα, τρία κόμματα, οι ΑΝ.ΕΛ., η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή δεν επιθυμούν τη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Και οι Έλληνες πολίτες τι λένε;

Στο σημείο αυτό εντοπίζεται ένα αξιοσημείωτο χάσμα απόψεων. Ενώ τα περισσότερα κόμματα υποστηρίζουν την προαναφερθείσα «λύση», η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών απαντά με ένα βροντερό «ΟΧΙ» σε κάθε ονομασία που περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

Αυτή η άποψη με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη!

Παρά τα όσα επιχειρήματα που έχουν διατυπωθεί υπέρ της «επιλογής» της σύνθετης ονομασίας, με κυριότερη αυτή της οριστικής επιλύσεως ενός χρόνιου προβλήματος, αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι οι παρούσες συνθήκες και η εμφανής διαφοροποίησή τους από το παρελθόν.

Το 2018 βρίσκει την Ελλάδα των μνημονίων πτωχευμένη μεν, αλλά μέλος της Ε.Ε., μέλος του ΝΑΤΟ, μέσα στους πέντε πρώτους εμπορικούς εταίρους και ξένους επενδυτές των Σκοπίων, με το ΑΕΠ της να αποτιμάται στα 194,06 δις δολάρια, όταν την ίδια στιγμή το άθροισμα των ΑΕΠ της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Κοσσυφοπεδίου, Μαυροβουνίου, Σερβίας και Σκοπίων αποτιμάται στα 134,24 δις δολάρια. Επιπροσθέτως, σημαντικό πρόβλημα στην ΠΓΔΜ αποτελεί η ύπαρξη μιας αξιοσημείωτης αλβανικής μειονότητας στο εσωτερικό της, που απειλεί σθεναρά τα θεμέλια της συνοχής της.

Επομένως, τι έχουμε να φοβηθούμε;

Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ είναι σοσιαλιστής, πιο μετριοπαθής και διαλλακτικός από τον εθνικιστή προκάτοχό του, γιατί να μην ξεκινήσουμε από μηδενική βάση; Έστω, γιατί να μην το προσπαθήσουμε; Γιατί αφετηρία της διαπραγμάτευσης να είναι ο όρος «Μακεδονία» και όχι η απουσία αυτού;

Πώς είναι δυνατόν να είμαστε τόσο διαλλακτικοί, όταν οι ίδιοι οι Σκοπιανοί αναφέρουν ρητά μέσα στο σύνταγμά τους, στα σχολικά τους βιβλία και σε κάθε μέσο πληροφόρησης τις αλυτρωτικές τους βλέψεις προς τη χώρα μας βεβηλώνοντας χωρίς προηγούμενο την ιστορία;

Υποστηρίζεται, ότι εφόσον η Ελλάδα είναι ισχυρότερη από τα Σκόπια, γιατί να τα φοβηθούμε; Γιατί είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα μια σύνθετη ονομασία;

Η απάντηση σε αυτό το επιχείρημα είναι η εξής:

Η Ελλάδα δεν είναι Λουξεμβούργο, που συνορεύει με το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Γαλλία, δηλαδή από ανεπτυγμένες χώρες που δεν έχουν στην κουλτούρα τους αλυτρωτικές διαθέσεις. Η Ελλάδα συνορεύει με την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και τα Σκόπια, χώρες που όλες προσβλέπουν σε εδάφη του κράτους μας, ενώ οι τρείς από τις τέσσερις δεν είναι φιλικά διακείμενες απέναντί μας, αν κρίνει κανείς από την κατά καιρούς προκλητική συμπεριφορά τους.

Επομένως, γιατί να «ανοίξουμε το δρόμο» των υπαναχωρήσεων, όταν έχουμε ήδη στο ιστορικό της χώρας μας τη μελανή σελίδα των Ιμίων και το εξευτελιστικό «ευχαριστώ» του τότε πρωθυπουργού Κ. Σιμίτη στους Αμερικανούς; Γιατί να «ανοίξουμε την όρεξη» σε όσους την έχουν…;

Εξαιτίας των ανωτέρω, την 21.01.2018 συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου περί το μισό εκατομμύριο Έλληνες πολίτες για να διαδηλώσουν κατά της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» από τα Σκόπια. Απογοητευτική υπήρξε η εμφανής απουσία των περισσοτέρων κομμάτων από το εν λόγω συλλαλητήριο και η σαφής απόσταση που κράτησαν από το βροντερό «ΟΧΙ» των Ελλήνων πολιτών.

Θα πρέπει να θυμηθούν οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι, ότι είναι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού και ότι οφείλουν να εκφράζουν το κοινό αίσθημα και όχι τις «γραμμές» των κομμάτων τους. Επίσης, απογοήτευση προκαλεί η αδικαιολόγητη μεταστροφή απόψεων ορισμένων πολιτικών με το πέρασμα του χρόνου…Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στις 28.04.1992 είχε πει «Υπάρχει παρά ΜΙΑ Μακεδονία και η Μακεδονία αυτή είναι ελληνική.». Ας μην το ξεχνάει αυτό η Ν.Δ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1994 είχε πει: «Η Ελλάδα, επίσης, δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό του. (…)». Υπουργοί της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ήταν μεταξύ άλλων ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γεώργιος Γεννηματάς…Το 2008 ο Γεώργιος Καρατζαφέρης, πρόεδρος του κοινοβουλευτικού κόμματος ΛΑΟΣ, υποστήριζε τη μη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια. Την άποψή του αυτή χαιρετούσαν και χειροκροτούσαν ένθερμα τρείς από τους πέντε βουλευτές του, οι οποίοι είναι τώρα ανώτατα στελέχη της Ν.Δ. και μάλιστα ένας από αυτούς αντιπρόεδρός της…

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάει ποτέ κανείς είναι ότι οι επιλογές μας αντικατοπτρίζουν αυτό που πραγματικά είμαστε. Ο κόσμος δεν είναι αφελής. Ο χρόνος και η ιστορία θα δείξουν και θα αναδείξουν τις φωτεινές προσωπικότητες, ενώ θα σβήσουν αυτούς που συμπεριφέρθηκαν ωφελιμιστικά και καιροσκοπικά.

Για κάποιους, ευτυχώς λίγους, το όνομα «Μακεδονία» μπορεί να είναι ένα απλό όνομα, αλλά για τους περισσότερους από εμάς «το όνομά μας είναι η ψυχή μας»!

 *H κα Διαλυνά είναι δικηγόρος και πολιτική επιστήμων

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.