, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Σνακ: 5 λάθη που αυξάνουν το βάρος

Για να έχουμε ενέργεια κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, είναι σημαντικό να διατηρούμε σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, αφού τα πολύ χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μάς κάνουν να αισθανόμαστε κούραση, υπνηλία και ατονία.
Μπορεί συχνά να παραλείπετε γεύματα μέσα στην ημέρα νομίζοντας ότι έτσι θα χάσετε ευκολότερα βάρος, ωστόσο ισχύει ακριβώς το αντίθετο, καθώς αυτή η τακτική σάς οδηγεί τελικά στην κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού και κατ’ επέκταση στην πρόσληψη περισσότερων θερμίδων.
Επομένως, για να νιώθετε καλά και να είστε σε θέση να αδυνατίσετε, πρέπει να εντάξετε στην καθημερινή διατροφή σας υγιεινά σνακ που σας χορταίνουν χωρίς να σας παχαίνουν.
Δείτε επίσης: Ποιο είναι το τρομακτικό φαινόμενο που συνδυάζει τυφώνες και σεισμούς
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε κρουασάν και πατατάκια και να περιμένετε να δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η κατανάλωση σνακ δε συνεπάγεται απαραίτητα απώλεια κιλών. Μάλιστα, κάνοντας λάθος επιλογές, όχι μόνο δε θα καταφέρετε να αδυνατίσετε, αλλά μπορεί να δείτε το βάρος σας να αυξάνεται.
Αποφύγετε, λοιπόν, τα 5 παρακάτω λάθη και κάντε τα σνακ σύμμαχο στο αδυνάτισμα.
Λάθος #1
Δεν κάνετε «έξυπνες» επιλογές
Είναι συνηθισμένο να επιλέγετε τρόφιμα με ελάχιστες θερμίδες σε μια προσπάθεια να κρατήσετε την πρόσληψη των θερμίδων σας σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα, όμως έτσι χάνεται το νόημα των σνακ. Αντί να επιλέγετε τρόφιμα που δε σας χορταίνουν (για παράδειγμα στικς καρότου), συνδυάστε τα με 1 κουταλιά χούμους ή φυστικοβούτυρο. Με αυτόν τον τρόπο δε θα υπερβείτε το όριο των θερμίδων σας και δε θα πεινάσετε πάλι σε μερικά λεπτά. Επίσης, είναι σημαντικό τα σνακ που επιλέγετε να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, ώστε να σας κρατούν χορτάτη για περισσότερη ώρα και να τροφοδοτούν τον οργανισμό σας με θρεπτικά συστατικά. Οι ανάλατοι ξηροί καρποί, τα βραστά αυγά, το γιαούρτι με κομμάτια φρέσκων φρούτων και οι φρυγανιές ολικής άλεσης, είναι μερικές καλές επιλογές. Αντιθέτως, τα μπισκότα και τα πατατάκια θα σας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες και θα σας κάνουν να πεινάτε μετά από λίγο.
Λάθος #2
Τρώτε σνακ ενώ δεν πεινάτε
Αν έχετε επιθυμήσει κάτι αλμυρό ή κάτι γλυκό μόνο και μόνο επειδή βαριέστε, δεν είστε η μόνη. Μερικές φορές ο συνάδερφος που κερνάει τρουφάκια για τα γενέθλιά του ή η σακούλα με πατατάκια που κρύβεται στο ντουλάπι της κουζίνας, είναι ικανά να σας κάνουν να «λυγίσετε» χωρίς καν να πεινάτε. Αν ενδίδετε όμως συχνά στις λιγούρες σας, μακροπρόθεσμα θα δυσκολευτείτε να χάσετε βάρος. Προτού, λοιπόν, να ορμήξετε στην πρώτη λιχουδιά που θα βρεθεί μπροστά σας, κάντε έναν έλεγχο στον εαυτό σας και επιλέξτε να φάτε μόνο αν πεινάτε αρκετά.
Λάθος #3
Δεν υπολογίζετε σωστά τις μερίδες σας
Τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για σνακ, όμως είναι πολύ εύκολο να οδηγηθείτε στην υπερφαγία αν δεν προσέξετε. Πολλές φορές, βασιζόμενη στο ότι τρώτε κάτι υγιεινό, υποτιμάτε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε. Επομένως, αποφεύγετε να τρώτε κατευθείαν από το σακουλάκι και οργανώστε σωστά τις μερίδες σας. Μια χούφτα με ξηρούς καρπούς αρκεί.
Λάθος #4
Δεν προγραμματίζετε τα σνακ σας
Αν είχατε ένα ελαφρύ γεύμα και δεν έχετε φροντίσει να έχετε μαζί σας σνακ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι είτε θα φάτε κάτι ανθυγιεινό μέχρι να γυρίσετε σπίτι ή θα φάτε περισσότερο το βράδυ. Εντάξτε τον προγραμματισμό και την οργάνωση των σνακ σας στην καθημερινότητά σας και μη φεύγετε από το σπίτι χωρίς αυτά. Είναι καλύτερο να έχετε μαζί σας κάτι σε περίπτωση που πεινάτε, ακόμη κι αν τελικά δεν το φάτε και το κρατήσετε για την επόμενη ημέρα.
Λάθος #5
Τρώτε μπροστά από την οθόνη
Όταν τρώτε χωρίς να είστε συγκεντρωμένη, είναι πιο πιθανό να αγνοήσετε τα «σήματα κορεσμού» του σώματός σας και να φάτε περισσότερο από όσο χρειάζεστε. Αντί, λοιπόν, να κοιτάζετε φωτογραφίες στο Instagram ή να απαντάτε στα emails σας ενώ τρώτε το σνακ σας, πάρτε λίγα λεπτά και αφοσιωθείτε σε αυτό που τρώτε χωρίς περισπασμούς.
Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.