, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Σοβαρές συνέπειες για ενεργοποίηση των S-400

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την είδηση για πιθανές δοκιμές των ρωσικής κατασκευής αμυντικών συστημάτων S-400.
Οι ΗΠΑ αναφέρουν πως εάν επιβεβαιωθούν οι αναφορές αυτές για τις δοκιμές, η Άγκυρα θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες καθώς οι κινήσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στο ΝΑΤΟ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
«Γνωρίζουμε αυτές τις αναφορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει στην κυβέρνηση της Τουρκίας, σε ανώτατο επίπεδο, ότι η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων όπως οι S-400 είναι μη αποδεκτή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες στις προσδοκίες μας ότι οι S-400 δεν θα πρέπει να ενεργοποιηθούν. Ήμασταν επίσης ξεκάθαροι για τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για τη σχέση ασφαλείας μας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα.
Εάν επιβεβαιωθεί, θα καταδικάσουμε με τον αυστηρότερο τρόπο την πυραυλική δομική με S-400 ως ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών».

Όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο στρατιωτική- διπλωματική πηγή, η Τουρκία για πρώτη φορά προέβη σε δοκιμές των ρωσικής κατασκευής αμυντικών συστημάτων S-400, στην περιοχή της Σινώπης.
«Στις ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν εκτοξεύσεις τριών πυραύλων S-400. Όλοι τους έπληξαν επιτυχώς τους ορισθέντες στόχους» δήλωσε η εν λόγω πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.