, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στέλιος Πέτσας για τη σύσκεψη στο Μαξίμου: Υπάρχουν επτά σημεία συμφωνίας και δύο διαφωνίας στο προσφυγικό

Στα αποτελέσματα της συνάντησης για το μεταναστευτικό – προσφυγικό που έγινε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι των νησιών επέδωσαν ψήφισμα στο οποίο υπάρχουν επτά σημεία κοινής αντίληψης με την κυβέρνηση και δύο σημεία διαφωνίας.
«Επειδή συνήθως επικεντρωνόμαστε στα σημεία της διαφωνίας, θα ήθελα να πω ότι συμφωνήσαμε σήμερα να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης το επόμενο διάστημα για τα σημεία που συμφωνούμε, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να μην αντιμετωπίζουν με κακοπιστία την κυβέρνηση», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στο επίκεντρο η διαδικασία αποσυμφόρησης
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της σημερινής συζήτησης, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι συμφωνήθηκε η διαδικασία αποσυμφόρησης. «Εμείς λέμε ότι θα κλείσουν όλες οι υπάρχουσες άναρχες δομές, αλλά όμως πρέπει να κατασκευαστούν οι κλειστές δομές πρώτα για να κλείσουν οι άναρχες. Στις κλειστές δομές θα υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και θα υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό, η δυνατότητα προσφοράς όλων των υπηρεσιών εκείνων που δημιουργούν πολλά προβλήματα σήμερα στην καθημερινότητα των πολιτών των νησιών μας πχ οι ιατρικές υπηρεσίες».
Σε σχέση με το ζήτημα του ελέγχου των ΜΚΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι συζητήθηκε διεξοδικώς και συμφωνήθηκε να προχωρήσει συγκεκριμένη κυβερνητική τροπολογία που θα βελτιώνει τον έλεγχό τους. «Υπάρχουν πολλές ΜΚΟ που έχουν συμβάλλει σημαντικά στις ανθρώπινες συνθήκες αλλά υπάρχουν και άλλες που καταχρώνται αυτής της εμπιστοσύνης και έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Άρα σε συνεννόηση με τον κ. Μηταράκη κατατίθεται αυτή η τροπολογία είτε σήμερα το βράδυ είτε αύριο το πρωί».
Ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε, επίσης, ότι το βασικό ζήτημα είναι η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων προς την κατεύθυνση της φύλαξης των συνόρων. «Εξηγήσαμε ότι έχουμε ενεργοποιήσει το Λιμενικό, απομένει η προμήθεια των 10 σκαφών που θα γίνουν μέχρι τον Απρίλιο για καλύτερη δυνατή επιτήρηση. Έχουμε κάποια καλά αποτελέσματα από την επιτήρηση των συνόρων και πιστεύουμε θα συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό. Σκοπός μας είναι να είμαστε έτοιμοι μέχρι το καλοκαίρι που ενδεχομένως να υπάρχουν αυξημένες ροές».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους ότι κάθε εβδομάδα θα έχουν κανονική αναφορά από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τις αιτήσεις ασύλου και τους αριθμούς έγκρισης και απόρριψής τους.
Τέλος, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι θα υπάρξει εκταμίευση χρημάτων άμεσα προς τις τοπικές κοινωνίες αλλά και συγκεκριμένο σχέδιο από το υπουργείο Τουρισμού για τα νησιά. «Όταν λέμε ότι θέλουμε να προχωρήσουμε σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης εκεί πάνω θα δούμε και το σημείο της διαφωνίας μας, που εμείς θέλουμε κλειστές δομές», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.