, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σταυρόλεξο το νέο Μεσοπρόθεσμο που θα εφαρμόσει η… επόμενη κυβέρνηση

Τέλος στα ψέματα της μεταμνημονιακής ευφορίας της κυβέρνησης αναμένεται να βάλει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που πρέπει να καταθέσει στους δανειστές για την περίοδο 2019-2022 και θα δεσμεύει επί της ουσίας την επόμενη κυβέρνηση.
Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα των ευρωπαϊκών θεσμών προκειμένου να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το νέο Μεσοπρόθεσμο για την ελληνική οικονομία, το οποίο, ωστόσο, δεν έχει καταθέσει ακόμη η κυβέρνηση! Το ενδιαφέρον για το νέο πρόγραμμα (το οικονομικό κόστος του οποίου θα πληρώσουν οι πολίτες και το πολιτικό η επόμενη κυβέρνηση) σχετίζεται με τη μεταφορά τεράστιων υποχρεώσεων τα επόμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα των εγκληματικών λαθών του 2015.
Εξάλλου, μεθαύριο λήγει η προθεσμία για την αποστολή στοιχείων από την κυβέρνηση έτσι όπως αυτά ζητήθηκαν από το τελευταίο Eurogroup, το οποίο επικύρωσε την εκταμίευση της δόσης των 973 εκατ. ευρώ. Το μεγάλο ενδιαφέρον για τις δημοσιονομικές εξελίξεις των προσεχών ετών και έως το 2022 εστιάζεται στους στόχους που θα συμπεριλάβει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους αλλά και με τις καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου για χρηματοδοτήσεις προς διάφορους φορείς και ΔΕΚΟ. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ποσό εκτιμάται ότι μπορεί να πλησιάζει ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι επηρεάζεται καταλυτικά και αποφασιστικά όλο το σχέδιο για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
Σύμφωνα με τις συστάσεις του τελευταίου Eurogroup, οι προϋπολογισμοί έως το 2022 πρέπει να ενσωματώνουν τις μεταρρυθμίσεις που εξακολουθούν να παραμένουν στα χαρτιά, αλλά και τα μέτρα φορολογικής πολιτικής τα οποία έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Σημειώνεται ότι οι τελικές ανακοινώσεις και οι παρατηρήσεις για το νέο Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2019-2022 θα γίνουν στις 5 Ιουνίου, κάτι που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς timing…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.