, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Σταύρος Σωτηρούδης: Ο Θεσσαλονικιός είναι ο πιο καλοφαγάς της χώρας!

Δέκα ερωτήσεις αναζητούν δέκα σύντομες απαντήσεις. Πρόσωπα της Θεσσαλονίκης, από όλους τους χώρους, μοιράζονται με τους αναγνώστες της εφημερίδας «Karfitsa» πτυχές της ζωής τους και αδημοσίευτες φωτογραφίες σε μια διαφορετική – μίνι συνέντευξη. 
Της Αναστασίας Καρυπίδου
Ο Σταύρος Σωτηρούδης είναι ένας νέος σε ηλικία επιχειρηματίας εστίασης της Θεσσαλονίκης. Μαζί με τον αδελφό του, Χρήστο, κατάφεραν να ανεβάσουν το γαστρονομικό πήχη και να δημιουργήσουν στέκια για …βραβευμένους καλοφαγάδες! «Γλυκάνισος», «MAREA» και καφέ «Stories» για πελάτες που γίνονται παρέες.
Ξέρουν να τρώνε καλά οι Θεσσαλονικείς;
‘Εχουμε στην κουλτούρα μας το αίσθημα της παρέας, εκφραζόμενο με την επίσκεψη στο εστιατόριο. Πολιτισμοί που έζησαν στην πόλη έβαλαν τη σφραγίδα τους σε συνταγές και γεύσεις. Ο Θεσσαλονικιός και ξέρει και κατατάσσεται στον πιο καλοφαγά της χώρας.
Υπάρχει μυστικό για να «πιάσει» ένα μαγαζί;
Μου έρχονται στο νου λέξεις τις οποίες καταθέτω: Ακεραιότητα. Συνέπεια. Ελεγχόμενη παραγωγή. Ατελείωτες ώρες. Σκοπός. Τήρηση Αξιών. Να εξυπηρετείς και να προσφέρεις. Οικειότητα. Συνεργασία. Να ξεπερνάς προβλήματα. Να χτίζεις σχέσεις. Να επικοινωνείς και ν’ αγαπάς. Δεν ξέρω αν αυτά είναι μυστικό…
‘Ηταν ρίσκο να επιλεχθεί μία γειτονιά στην Πυλαία για τον «Γλυκάνισο»;
Η Πυλαία είναι η περιοχή που μεγάλωσα και αγαπώ. Δεν νιώσαμε ρίσκο. Πιστέψαμε στον εαυτό μας. Τα σημεία δεν κάνουν τα εστιατόρια, οι άνθρωποι τα κάνουν. Η αγάπη του κόσμου από την πρώτη μέρα ήταν η κινητήριος δύναμη για την επόμενη.
Εύκολο να αποκτηθεί βραβείο από τους Χρυσούς Σκούφους;
Καθόλου, διότι ο πήχης είναι υψηλός σε ποιότητα, καινοτομία, άρτια και ενημερωμένη λίστα κρασιού. Θέλει συνεχή βελτίωση.
Ποιο πιάτο είναι το αγαπημένο σου;
Το «Νιόκι φάβας με χταπόδι»… έχει μια εξαιρετική καινοτομία στο να μετατρέπει το κλασικό σε μια σύγχρονη δημιουργία τηρώντας την παράδοση.
Πώς είναι να συνεργάζεσαι καθημερινά με τον αδελφό σου;
Με τον Χρήστο δημιουργήσαμε έναν 12χρονο πετυχημένο γάμο. Έχουμε μια άριστη συνεργασία και εξαιρετική σχέση.
Σε προβληματίζει η επόμενη μέρα λόγω κορονοϊού;
Ναι και ταυτόχρονα με κρατά σε εγρήγορση. Δεν γνωρίζουμε τα νέα δεδομένα, θα  υπάρξουν νέα υγειονομικά μέτρα, δημιουργείται νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον. ‘Ετσι, οφείλουμε να αφουγκραζόμαστε και να προσαρμοζόμαστε.
‘Εχεις ζηλέψει συνταγή;
Στη γαστρονομία δεν υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα. Αν κάποιο πιάτο μου άρεσε είναι του Κυριάκου στο «Νησιώτικο» της Αλεξανδρούπολης, «χταπόδι στη χόβολη».
Πελάτες ή φίλοι έρχονται στα μαγαζιά;
Πελάτες που γίνονται φίλοι!
Σχέδια για την επόμενη 10ετία… 
Να εδραιωθούμε. Στέρεα να πορευτούμε με τους ανθρώπους μας, με αξίες και ιδανικά.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.