, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στα “χέρια” επαγγελματιών τα μισά ακίνητα με μισθώσεις τύπου Airbnb

Στα χέρια επενδυτών περνά όλο και μεγαλύτερο μέρος της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τάση που έχει παρατηρηθεί και στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αθήνα κατατάσσεται πλέον στη δεύτερη θέση μεταξύ 18 ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, καθώς το 53% των ακινήτων που διατίθενται μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων ανήκει σε κάποιον επαγγελματία ή επενδυτή του κλάδου των ακινήτων.Στην πρώτη θέση του βρίσκεται η Πράγα με ποσοστό 56,5%, ενώ έπεται η Βουδαπέστη με 50,3%. Υψηλά ποσοστά καταγράφονται επίσης σε Βαρκελώνη (49,8%) , Μαδρίτη (48,2%) και Λονδίνο (45,7%). Στον αντίποδα, στις σκανδιναβικές χώρες αγορές, όπως η Κοπεγχάγη και η Στοκχόλμη , τα σχετικά ποσοστά είναι πολύ χαμηλά με μόλις 9,6% και 10,5% αντιστοίχως.

Όπως αναφέρει σε σχετική έρευνα της η Arbitrage Real Estate ,εταιρεία παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων, σήμερα διαχείριση ακινήτων για τη συγκεκριμένη αγορά κάνουν τόσες υφιστάμενες εταιρείες του κλάδου των ακινήτων , που προϋπήρχαν των σχετικών ηλεκτρονικών πλατφορμών, μεσιτικά γραφεία ακόμα και εταιρίες οικιστικών αναπτύξεων, που υπό την έλλειψη αγοραστικής ζήτησης στην ελληνική αγορά , στρέφονται και στον χώρο της διαχείρισης βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Παράλληλα, υπάρχουν και νεοφυείς εταιρείες , οι οποίες συστάθηκαν ως αποτέλεσμα της ανόδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που προσφέρουν πλήρεις υπηρεσίες διαχείρισης του ακινήτου του έκτοτε ιδιοκτήτη από την προβολή του μέχρι τη διαχείριση των κρατήσεων και τον καθορισμό του. Απευθύνονται κυρίως σε ιδιοκτήτες που είτε αδυνατούν είτε δεν ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε παρόμοια διαδικασία. “Οι εταιρείες αυτές συνήθως εισπράττουν ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 15% έως και 20% από το έσοδο που εξασφαλίζεται για τον κάθε ιδιοκτήτη “, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάλυση της Arbitrage Real Estate.

πηγή  εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.