, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στην Ανατολή ο Τραμπ, στη Δύση ο Μπόλτον για τις πυραυλικές δοκιμές της Β. Κορέας

Σε εντελώς άλλη γραμμή από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, τον Τζον Μπόλτον, έπλευσε για μία ακόμη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος, αυτή τη φορά όσον αφορά τις ανησυχίες για τις πρόσφατες δοκιμές πυραύλων της Πιονγιάνγκ.
«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε μερικά μικρά όπλα, κάτι που αναστάτωσε κάποιους από τους ανθρώπους μου και άλλους, αλλά όχι εμένα. Έχω εμπιστοσύνη ότι ο πρόεδρος Κιμ θα τηρήσει την υπόσχεση που μου έκανε», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, λίγο μετά την άφιξή του στην Ιαπωνία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Μόλις μία ημέρα πριν, ο Μπόλτον είχε διαμηνύσει ότι οι δοκιμές της Βόρειας Κορέας συνιστούν παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε προσωπικά στις αρχές Μαΐου την πρώτη εκτόξευση ενός νέου οπλικού συστήματος, που δεν είχε δοκιμαστεί: ενός σχετικά μικρού, ταχύτατου πυραύλου που ειδικοί εκτιμούν ότι θα είναι ευκολότερο να κρύβεται, να εκτοξεύεται και να ελίσσεται εν πτήσει.
Δεν είναι η πρώτη φορά που με ένα tweet, ο Αμερικανός πρόεδρος διαφωνεί ξεκάθαρα με τον Μπόλτον, εν προκειμένω και με τη χώρα που τον φιλοξενεί. Την περασμένη εβδομάδα, ο Άμπε χαρακτήρισε τις δοκιμές της Βόρειας Κορέας «εντελώς λυπηρές».
Τραμπ και Μπόλτον έχουν επίσης τραβήξει διαφορετικές κατευθύνσεις σε άλλα ζητήματα, όπως η κρίση στη Βενεζουέλα και οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ιράν.
Ο Τραμπ ξεκίνησε σήμερα τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Ιαπωνία με έναν γύρο γκολφ με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, συνεχίζοντας τη διπλωματία των διαπροσωπικών σχέσεων με στόχο να αμβλύνει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις όσον αφορά τις διαφορές στο εμπόριο.
Ύστερα από το παιχνίδι γκολφ, ο Άμπε και ο Τραμπ θα παρακολουθήσουν ένα τουρνουά σούμο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.