, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Στην Ειδομένη δεν έχουν ούτε… περιπολικό

Της Έλενας Καραβασίλη

«Δεν έχουμε ούτε περιπολικό, πολλές φορές, για να μεταφέρουμε πρόσφυγες και κρατούμενους» παραδέχεται ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κιλκίς Τριαντάφυλλος Ναλμπάντης. «Έχουμε ένα παλιό, που το χρησιμοποιούμε συνέχεια. Χρειάζεται συνέχεια επισκευή και τότε κάνουμε περιπολίες και… μεταγωγές στο τμήμα, με τα πόδια».

«Έχουμε άμεση ανάγκη από μεταγωγικά οχήματα, για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο τμήμα, προκειμένου να ελεγχθούν τα έγγραφά τους. Είναι μία διαδικασία που μπορεί να κρατήσει μέχρι και 12 ώρες και φυσικά, πρέπει να γίνει στο αστυνομικό τμήμα», λέει ο κ. Ναλμπάντης. Εξηγεί πως  πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένα οχήματα κλειστού τύπου, που μπορούν να κινηθούν σε αγροτικές περιοχές, όπως είναι η Ειδομένη.

Θέμα ασφάλειας

«Για δέκα μέρες είχαμε μείνει χωρίς όχημα διότι χρειάστηκε να πάει στο συνεργείο για επισκευή. Το συγκεκριμένο όχημα κάνει περίπου 15.000 χλμ/ μήνα. Την περασμένη Παρασκευή, έπρεπε να μεταφέρουμε πάνω από 30 ανθρώπους. Δεν είχαμε ούτε καν περιπολικό, διότι χρειάστηκε να μεταβεί στο Κιλκίς. Πέραν από τον κίνδυνο της διαφυγής αυτών των ανθρώπων, κινδυνεύει και η σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών. Αν για οποιονδήποτε λόγο οι ομάδες των μεταναστών επιτεθούν στα δύο με τρία άτομα προσωπικού που είναι στην περιπολία, δεν υπάρχει κανένα μέσο διαφυγής και προστασίας», υπογραμμίζει ο ίδιος.

«Στην Ειδομένη έγιναν τεράστια λάθη, τα οποία μοιάζει να συνεχίζονται. Με το ένα μεταγωγικό όχημα που διαθέτουμε και στην κατάσταση που βρίσκεται αυτό, σημαίνει ότι μπορεί κάποια στιγμή να μην μπορούμε να τους μεταφέρουμε στο τμήμα. Άρα θα μείνουν να κατασκηνώσουν εκεί όπου βρίσκονται. Μία νέα Ειδομένη, είναι υπόθεση μιας εβδομάδας αδιαφορίας… Μη ξεχνάτε πως το στρατόπεδο της Νέας Καβάλας, έχει γίνει μία νόμιμη “Ειδομένη”. Ξεκουράζονται και κάνουν τα σχέδιά τους για το πώς θα φύγουν από τη χώρα. Δεν νοείται να έχουμε μονάδα φιλοξενίας σε απόσταση 15χλμ από τα σύνορα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ναλμπάντης.

Η αγωνία του δήμαρχου  

«Υπάρχει αναβρασμός», τονίζει για ακόμη μία φορά ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης. «Επικοινωνούμε με τον γ.γ. μεταναστευτικής πολιτικής, Μιλτιάδη Κλάπα κι αυτό είναι θετικό. Όμως, έχουμε πει επανειλημμένως, πως το καλύτερο θα ήταν να κλείσει το camp της Νέας Καβάλας. Εκ των πραγμάτων αυτήν τη στιγμή κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Φιλοξενούνται εκεί 600 άτομα και προβλέπεται να έρθουν ακόμη 300. Η Ειδομένη είναι ένα πολύ εύκολο πέρασμα. Υπάρχει πια πρόβλημα με την ομαλή υδροδότηση αλλά και την ασφάλεια των πολιτών που πηγαινοέρχονται από το camp στο Πολύκαστρο. Είναι ένας δρόμος 3 μόνο χιλιομέτρων, στον οποίο όμως η επικινδυνότητα, ιδίως τις βραδινές ώρες είναι μεγάλη.  Για όλα αυτά, έχω ενημερώσει το υπουργείο. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να διαταραχθεί η ζωή των κατοίκων.»

Ο δήμαρχος υπογραμμίζει, πως κατανοεί τα προβλήματα που καλείται να επιλύσει το αρμόδιο υπουργείο, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση, ότι θα δεχθεί πρόχειρες λύσεις για την περιοχή:

«Θέλουμε ισομερή κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών στην ελληνική επικράτεια. Δεν θέλουμε να επιβαρύνονται ορισμένες περιοχές, όπως η δική μας, ενώ κάποιες άλλες, δεν έχουν υποδεχθεί κανένα πρόσφυγα. Πολύ περισσότερο, δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε σκηνές, όπως αυτές πριν από τρία χρόνια, όταν το Πολύκαστρο, η Ειδομένη και οι Εύζωνοι, ήταν «πρώτο θέμα», επί πολλές ημέρες, στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.»

Οι κάτοικοι της περιοχής, πάντως, είναι αποφασισμένοι. Θέλουν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά δεν θέλουν να μετατραπεί η φιλοξενία, την οποία προσφέρουν απλόχερα, σε έλλειψη ασφάλειας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Επιθυμούν να ασχολούνται με τις αγροτικές τους καλλιέργειες, χωρίς να φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Αυτή την αίσθηση της ασφάλειας επικαλείται και ο πρόεδρος των αστυνομικών του Κιλκίς Τριαντάφυλλος Ναλμπάντης και απευθύνει έκκληση στις υπερκείμενες αρχές για να δοθεί λύση στην έλλειψη περιπολικών οχημάτων μεταφοράς των προσφύγων. « Σ΄ένα ευνομούμενο και ισχυρό κράτος  τέτοιες συζητήσεις ούτε καν γίνονται. Ζητάμε τα αυτονόητα» καταλήγει.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.