, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Στην Ελλάδα έχουμε πολύ καλούς παραγωγούς, υψηλών προδιαγραφών στούντιο, φοβερούς μουσικούς και καλλιτέχνες»

«Αν κάνεις κάτι που πιστεύεις και το κάνεις όσο καλύτερα μπορείς, τελικά ανταμείβεσαι», είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Karfitsa ο μουσικός Μάνος Αγγελάκης και από ότι φαίνεται στην έως τώρα πορεία του το έχει κάνει πράξη. Από 14 χρονών ξεκίνησε την ενασχόληση του με την μουσική και μέσα του ένιωθε ότι ήθελε να δημιουργήσει κάτι δικό του. Το 2015 το κατάφερε με το Goldfish Memory, ένα project με εφτά κομμάτια δικής του παραγωγής και σύνθεσης, ενώ σχεδόν δυο χρόνια αργότερα επανέρχεται με το The Circle of Influence. Ο μόλις 25 ετών μουσικός, έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές, αποτελεί ένα από τα νέα μουσικά ονόματα της Ελλάδας που συζητιούνται και μιλώντας στην Karfitsa εξέφρασε την επιθυμία του να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιώντας ένα live.

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

-Πρόσφατα δημοσιεύσατε το πρώτο σας μεγάλο LP με τίτλο «The Circle of Influence». Πείτε μας τι θα ακούσουμε και γενικά κάποια πράγματα για αυτό.

Λοιπόν, το The Circle of Influence είναι ένα LP με δώδεκα τραγούδια. Στόχος ήταν να έχει το καθένα την δική του υπόσταση, να μπορεί το καθένα να στέκεται μόνο του. Προσπαθούσα να δώσω μια κοινή αισθητική στα κομμάτια που έγραφα εκείνη την περίοδο, αλλά ουσιαστικά δεν μπορούσα να το φιλτράρω ιδιαίτερα και απλά το άφησα να βγει έτσι. Ήταν σαν να προσπαθούσα να πω πολλά πράγματα μαζί και έπρεπε να περιμένω, κάτι που δεν μπορούσα και δεν ήθελα να κάνω. Επομένως, σκέφτηκα πως το ειλικρινές θα ήταν να  βγει μια δουλειά που να έχει να κάνει με τον κύκλο των επιρροών μου, όχι μόνο όσον αφορά το μουσικό στοιχείο, αλλά και θεματικά, δηλαδή πάνω στον στίχο. Κατά βάση είναι μια προσπάθεια να πω ποιος είμαι σε 12 κομμάτια και μια παραδοχή ότι είμαι όλα όσα έχω ακούσει και διαβάσει μέχρι τα 24 μου. Το αν πετυχαίνει τον στόχο του είναι στην κρίση του ακροατή. Η ηχογράφηση και η μίξη του έγινε στο Lizard Sound του Δημήτρη Καρπούζα και κυκλοφορεί από την Bashment Records.

-Εσάς ποιος είναι ο δικός σας κύκλος επιρροών;

Είναι αρκετά μεγάλος και συνεχώς επεκτείνεται, όπως σε όλους τους ανθρώπους. Όποτε είναι δύσκολο να συγκεντρώσω τα πάντα σε μία απάντηση. Σε γενικές γραμμές, ακούω πολύ blues, rock nroll, funk, soul αλλά και alternative ή indie rock και φυσικά όλα τα παρακλάδια τους. Αυτό που με επηρεάζει περισσότερο απ’ όλα στον τρόπο που γράφω όμως, είναι οι λεγόμενοι songwriters. Είτε είναι solo καλλιτέχνες, είτε frontmen μιας μπάντας, μ’ αρέσει να ακούω καλλιτέχνες που εστιάζουν στο τραγούδι, που είναι το πιο άμεσο στοιχείο στην μουσική. Καλές οι ενορχηστρώσεις και οι παραγωγές, εννοείται, όλοι γι’ αυτό παλεύουμε, αλλά χωρίς «το τραγούδι» δεν υπάρχει τίποτα. Αν μπορείς να «κλείσεις» μία συναισθηματική κατάσταση σε λίγα μόνο λεπτά, τότε έχεις κάτι πολύτιμο.

-Ως δημιουργός γράφετε σε αγγλικό στίχο. Είναι κατά κάποιον τρόπο πιο εύκολο να εκφράζονται συνθήματα και λέξεις σε μια διαφορετική γλώσσα;

Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν το πολυσκέφτηκα. Δηλαδή δεν ήταν μια συνειδητή απόφαση: «Τώρα θα γράψω αγγλικά». Λογικά, είχε να κάνει με τα πράγματα που άκουγα και τις ταινίες που έβλεπα, οπότε με το που έγραφα κάτι, μάλλον έκανα αναπαραγωγή των πραγμάτων που με είχαν αγγίξει. Άλλωστε όλοι κάνουμε ένα κολάζ αυτών που μας αρέσουν. Μετά έγινε συνήθεια.

-Είστε αρκετά νέος ηλικιακά και ήδη έχετε κάνει αρκετά πράγματα, στον χώρο της μουσικής, τα οποία έχουν αποσπάσει πολύ καλές κριτικές. Οπότε τι είναι αυτό που σας κρατάει στην Ελλάδα;

Δεν ξέρω αν υπάρχει κατάλληλη στιγμή για να βγεις στο εξωτερικό, αλλά θα ήθελα σίγουρα να το ζήσω, να παίξω μουσική και γιατί όχι να ηχογραφήσω κάπου έξω. Είναι ένα όνειρο σίγουρα. Απ’ την άλλη, στην Ελλάδα έχουμε πολύ καλούς παραγωγούς, πολύ υψηλών προδιαγραφών στούντιο, φοβερούς μουσικούς και καλλιτέχνες με αισθητική. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι και η δική μας σκηνή είναι προηγμένη. Το μόνο που την κρατάει πίσω είναι ότι δεν προωθείται όσο πρέπει. Με κρατάει στην Ελλάδα μια ανάγκη να προωθήσω την μουσική μου άφοβα εδώ, ακόμη και αν δεν είναι κομμένη και ραμμένη για όλους. Πάντα λέω ότι αν κάνεις κάτι που πιστεύεις και το κάνεις όσο καλύτερα μπορείς, τελικά ανταμείβεσαι. Μια καλή κουβέντα αρκεί. Κυκλοφορεί τόση μουσική εκεί έξω. Το να σταματήσει κάποιος ό,τι κάνει και να ασχοληθεί μαζί σου, είναι ωραία ανταμοιβή. Το εξωτερικό πάντα εκεί θα είναι.

-Πείτε μας λίγα λόγια για την Bashment Records.

Η Bashment Records είναι η δισκογραφική μου, το μουσικό μου σπίτι και ένα μέρος γεμάτο φίλους. Ξεκίνησε από τον ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ και ουσιαστικά όλοι, όσο μπορούμε, βοηθάμε στο να μεγαλώσει αυτό το εγχείρημα. Το βασικό είναι ότι μας βοηθάει το ίδιο το Bashment, γιατί για μένα δεν είναι δισκογραφική, είναι μια παρέα ανθρώπων που σέβεται από την αρχή αυτό που κάνω και με ωθεί να γίνομαι καλύτερος. Δεν θα έμπαινα ποτέ μπροστά από μικρόφωνο αν δεν ήταν αυτά τα παιδιά, τους οφείλω πολλά. Μου έμαθαν να εκτίθεμαι και να πιστεύω στον εαυτό μου και μου το θυμίζουν όταν το ξεχνάω.

-Σε ποια σκηνή εμφανίζεστε;

Αυτή την περίοδο βρίσκομαι λίγο πριν την ανακοίνωση της live παρουσίασης του The Circle of Influence, στην Αθήνα. Κάνουμε πρόβες και ετοιμαζόμαστε για το live. Δεν έχει τύχει να παίξω στην Θεσσαλονίκη για το solo project μου και θα ήθελα πολύ να ανέβω, όποτε θα το κυνηγήσω σύντομα!

 

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.