, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Στην «εντατική» οι πολιτιστικοί σύλλογοι λόγω κορωνοϊού

Στην «εντατική» κινδυνεύουν να καταλήξουν δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι οι οποίοι λόγω των απαγορεύσεων για τον κορωνοϊό, ματαίωσαν όλες τις εκδηλώσεις τους και υπάρχει κίνδυνος να αναστείλουν τη λειτουργία τους επειδή δεν έχουν έσοδα και αδυνατούν να πληρώσουν πάγια έξοδα, όπως είναι τα ενοίκια. Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάρρευση της εθελοντικής προσπάθειας που χρόνια γίνεται έκρουσε με επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού, η ομοσπονδία σερραϊκών συλλόγων Θεσσαλονίκης.
«Οι σύλλογοι, έχουν ως κύριο σκοπό την διατήρηση και διάδοση του πολιτισμού, της παράδοσης, των ηθών και εθίμων του τόπου που κατάγονται. Βασίζονται στις δικές τους μόνο δυνάμεις και παλεύουν σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες να σταθούν όρθιοι, ώστε να επιτελέσουν στο ακέραιο το πολύτιμο έργο τους», σημειώνεται στην επιστολή που κοινοποιείται στον Σερραίο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, στον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), όπως και στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. «Ενοίκια, πάγια λειτουργικά έξοδα, μετακινήσεις, συμμετοχές σε εκδηλώσεις, προσφορά μονάδων αίματος (σημαντική κοινωνική προσφορά), παρουσιάσεις του έργου τους, διαλέξεις για την ιστορία και την καταγωγή τους, αποτελούν ένα κομμάτι της καθημερινότητας τους», τονίζεται στην επιστολή.
Η ομοσπονδία ζήτησε με την επιστολή από την κυβέρνηση να βρεθεί μία διέξοδος, προκειμένου να μην φτάσουν οι λίγοι σύλλογοι που έχουν μείνει σε όλη τη χώρα ενεργοί να αναστείλουν τη λειτουργία τους, επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα. «Είναι γνωστό ότι εθελοντικές ομάδες, όπως είναι οι πολιτιστικοί σύλλογοι δεν επιχορηγούνται από πουθενά. Εμείς δεν ζητάμε καμία οικονομική ενίσχυση. Μία λύση ψάχνουμε για να βγούμε από το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαμε», είπε στην karfitsa.gr ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Παναγιώτης Σαμαράς.
«Είμαστε εθελοντές, ό, τι κάνουμε το κάνουμε από ανιδιοτελή αγάπη για τον πολιτισμό και την παράδοση και θα ήταν κρίμα να μην έχουμε την ελάχιστη στήριξη, ώστε να συνεχίσουμε. Μια οικονομική ενίσχυση , μια ποσοστιαία μείωση ενοικίου, απαλλαγή από καταβολή πάγιων εξόδων στο σύνολο τους ή μέρος αυτών, σε συλλόγους οι οποίοι αποδεδειγμένα, επιτελούν πολιτιστικό έργο, συνεχόμενα τα τελευταία χρόνια, όπου είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και δεν αποτελούν συλλόγους σφραγίδα, θα ήταν φάρμακο ώστε να μην καταλήξουν στην εντατική, με απρόβλεπτες συνέπειες», αναφέρεται στην επιστολή.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.