, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ανοίγει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η «αυλαία» της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που πήρε χθες το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών» δεν απαιτεί 151 ψήφους για να εγκριθεί από την Ολομέλεια.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η Συμφωνία των Πρεσπών να περάσει με 151 τουλάχιστον ψήφους.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης έχει διαβεβαιώσει πως η συζήτηση θα οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές που θα εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών. Στο πνεύμα αυτό η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής εισηγείται κατ΄αρχήν στην Ολομέλεια, οι συνεδριάσεις να γίνουν Τετάρτη και Πέμπτη, να ξεκινούν στις 10 το πρωί και να διαρκούν όσο χρειαστεί, ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες. Στη συζήτηση θα λάβουν το λόγο και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Στη διήμερη συζήτηση που προηγήθηκε στην Επιτροπή της Βουλής εν μέσω υψηλών τόνων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε «αίσθηση εθνικής ευθύνης και ειλικρίνεια» από τις πολιτικές δυνάμεις. «Ξέρουμε ότι υπάρχει συναισθηματική αντίδραση σε πολλούς ανθρώπους που νιώθουν τραυματισμένη την εθνική τους υπερηφάνεια και τους σεβόμαστε, σε αντίθεση με τους εμπόρους του πατριωτισμού, τους “Μακεδονομάχους ΑΕ”», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που καταψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχουν ζητήσει να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό ενιαίο κείμενο του Συντάγματος της γείτονος και η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά. Έχουν μάλιστα προειδοποιήσει ότι αυτό είναι ζήτημα που θα θέσουν εμφατικά και στη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ωστόσο έχει καταθέσει τη ρηματική διακοίνωση με τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Παράλληλα έχει εξηγήσει ότι η συνταγματική πρακτική στη γείτονα δεν είναι αυτή της ενσωμάτωσης και της κωδικοποίησης των τροποποιήσεων αλλά της παράθεσης τους, στο τέλος του συνταγματικού κειμένου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.