, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Στη προανακριτική σήμερα Παπαγγελόπουλος, Φιλιππάκης, Τάρκας, Παπαδάκου

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, οι εκδότες Ιωάννης Φιλιππάκης, Αλέξανδρος Τάρκας και η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, καλούνται στις σήμερα, στις 17:00, ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.
Και τα τέσσερα πρόσωπα καλούνται «για παροχή εξηγήσεων χωρίς όρκο κατά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και ενημέρωσή τους για τη χρήση των παρεχόμενων προς αυτούς δικαιωμάτων σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας». Καλούνται, δηλαδή, ως ύποπτοι για την τέλεση αδικημάτων που η επιτροπή διερευνά, μετά και τη νέα εντολή που έλαβε από την Ολομέλεια για τη διεύρυνση των προς εξέταση αδικημάτων που ενδέχεται να τέλεσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.
Όπως ορίζεται από τον ΚΠΔ, οι τέσσερις θα παραστούν, είτε με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους είτε διά των συνηγόρων τους ή μαζί με τους συνηγόρους τους. Θα λάβουν γνώση των αξιόποινων πράξεων που τους αποδίδονται και θα παράσχουν, εφόσον το επιθυμούν, εξηγήσεις. Επίσης, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τη λήψη προθεσμίας για την παροχή εξηγήσεων, προκειμένου να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους, να λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας, να προτείνουν μάρτυρες και να προσκομίσουν αποδεικτικά μέσα προς αντίκρουση της κατηγορίας. Πηγές από την πλευρά του κ. Παπαγγελόπουλου αναφέρουν ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός θα επιμείνει στην ανάγκη να κληθούν ως μάρτυρες και εισαγγελικοί λειτουργοί.
Την κλήση των κ.κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Ιωάννη Φιλιππάκη, Αλέξανδρου Τάρκα και της κ. Γιάννας Παπαδάκου, με την ιδιότητα των υπόπτων, αποφάσισε η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από εισήγηση του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη, που ζήτησε την εφαρμογή του άρθρου 244 παρ.1 του ΚΠΔ, σύμφωνα με το οποίο «αν η προκαταρκτική εξέταση διενεργείται ύστερα από μήνυση-έγκληση κατά ορισμένου προσώπου ή αν κατά τη διάρκειά της αποδίδεται σε ορισμένο πρόσωπο η τέλεση αξιόποινης πράξης, το πρόσωπο αυτό καλείται υποχρεωτικώς πριν από πέντε τουλάχιστον ημέρες». Ο κ. Πλεύρης εισηγήθηκε, επίσης, και η επιτροπή ενέκρινε κατά πλειοψηφία, να κληθούν οι κ.κ. Φιλιππάκης, Τάρκας και η κ. Παπαδάκου, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 7 παρ.1) που ορίζει ότι «η άσκηση ποινικής δίωξης κατά Υπουργού καταλαμβάνει υποχρεωτικά και τους συμμέτοχους οι οποίοι εφεξής καλούνται και δικάζονται με τον Υπουργό». Αυτό προτάθηκε από τον εισηγητή της ΝΔ, με το σκεπτικό ότι τα τρία άτομα (Φιλιππάκης, Τάρκας και Παπαδάκου) μνημονεύονται στη μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής.ΣτηΣτη

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.