, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στη σκακιέρα του Τσίπρα – Οι επόμενες κινήσεις και τα στοιχήματα

Τις αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσει μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ καλείται να γνωστοποιήσει ο Πάνος Καμμένος στον πρωθυπουργό προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να ανακοινώσει τις δικές του αποφάσεις.

Ο Π. Καμμένος έχει ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πΓΔΜ, ενώ χθες με ένα ακόμη tweet, ενημέρωσε ότι «η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας – Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει δημοσίως από τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ ρητή δήλωση στήριξης της κυβέρνησης και σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Ωστόσο, είναι σαφές πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν ελέγχει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Ο ίδιος μπορεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ωστόσο, με τις σημερινές συνθήκες, θα τον ακολουθήσουν μόνο η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο Νίκος Μαυραγάνης (εξωκοινοβουλευτικός).

Αντιθέτως, αναμένεται να παραμείνουν η Έλενα Κουντουρά, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη και εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου και ο Βασίλης Κόκκαλης που χθες αντιστάθηκε στις πιέσεις στελεχών των ΑΝΕΛ προκειμένου να αποχωρήσει.

Επιπλέον, αν ο πρωθυπουργός καταθέσει πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης, ο Π. Καμμένος κινδυνεύει να μείνει χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις, Έλενα Κουντουρά και πιθανόν και ο Βασίλης Κόκκαλης θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναμένεται να ζητήσει από τον πρωθυπουργό στην επικείμενη συνάντησή τους να μη συμπεριλάβει στελέχη των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση κατά τον ανασχηματισμό που θα ακολουθήσει, καθώς και να μη συμπεριλάβει στελέχη του κόμματος αυτού στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας λογικά θα εμμείνει πιθανότατα σε μια καθαρή δήλωση από το συγκυβερνών κόμμα ότι ναι μεν αποχωρεί από την κυβέρνηση με την έλευση της Συμφωνίας των Πρεσπών, πλην όμως δεν αίρει την εμπιστοσύνη του.  Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η έως τώρα απόφαση του Π. Καμμένου για κατά συνείδηση ψήφο σε πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης, με τον ίδιο τον ΥΠΕΘΑ να μην την παρέχει, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον πρωθυπουργό

Την ίδια ώρα εντείνονται οι εισηγήσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας για «πολιτικό διαζύγιο με συνοπτικές διαδικασίες» – δηλαδή, ακόμη και για άμεση απομάκρυνση του υπουργού ‘Αμυνας από την κυβέρνηση. Πρόκειται για εισηγήσεις που έχουν ως βασικό επιχείρημα ότι η όποια περαιτέρω «συγκατοίκηση» με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ φθείρει πλέον ευθέως όχι μόνον την αξιοπιστία της κυβέρνησης αλλά κι αυτό καθαυτό το πολιτικό κεφάλαιο του ίδιου του πρωθυπουργού.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές, ωστόσο, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να προχωρήσει και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή πριν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ακόμη κι εάν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση.

Εξάλλου μια επαναβεβαίωση της απόλυτης κυβερνητικής πλειοψηφίας θα ακύρωνε πλήρως οποιαδήποτε προσπάθεια ή υπόνοια ταύτισης της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών με ψήφο εμπιστοσύνης. Και τούτο είναι ένα κεντρικό ζητούμενο για τους βουλευτές του Ποταμιού όπως πχ. ο Σπύρος Δανέλλης – και πιθανότατα ο Σταύρος Θεοδωράκης – που θέλουν να υπερψηφίσουν τις Πρέσπες αλλά δεν θέλουν η ψήφος τους να θεωρηθεί και ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Κι επιπλέον μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 εδρών θα έθετε τις βάσεις για την έναρξη διαλόγου με την ευρύτερη Κεντροαριστερά προεκλογικά και μετεκλογικά…

Το επόμενα βήματα της διαδικασίας

Έως την Τρίτη η απόφαση της Βουλής της πΓΔΜ για τη συνταγματική αναθεώρηση αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της “Βορείου” πλέον “Μακεδονίας”. Εν συνεχεία θα αποσταλεί με ρηματική διακοίνωση στην Αθήνα και ο πρωθυπουργός θα την αποστείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους πολιτικούς αρχηγούς.

Στην περίπτωση που δεν ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης απο την κυβέρνηση, η συμφωνία θα πάει προς κύρωση στη Βουλή στα τέλη της επόμενης εβδομάδος ή στα μέσα της μεθεπόμενης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία ότι είτε προηγηθεί είτε όχι ψήφος εμπιστοσύνης, θα επιτευχθεί  -και μάλιστα με άνεση- πλειοψηφία τουλάχιστον 151 εδρών για την κύρωση.

Αν προηγηθεί πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα και εφόσον η κυβέρνηση λάβει την πλειοψηφία και ακολουθήσει ο ανασχηματισμός.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση της Νέα Δημοκρατία και συγκεκριμένα το αν θα καταθέσει πρόταση μομφής σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός δεν καταθέσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Το ενδιαφέρον, τέλος, επικεντρώνεται στην επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ η οποία και θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Πηγή: Sofokleousin.gr

#Tags: ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.