, Σάββατο
20 Απριλίου 2024

search icon search icon

Στη φάκα πάλι η «ηγεσία» του κυκλώματος λαθρεμπορίας τσιγάρων

Στα κελιά των φυλακών επέστρεψαν δύο εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης παρασκευής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων από εργοστάσιο που είχε στηθεί στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής, με «πλάτες» ανώτερων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι είχαν συλληφθεί. Αυτή τη φορά τα δύο στελέχη του πρωτοφανούς σε μέγεθος και οργάνωση κυκλώματος, καταδικάστηκαν για κατοχή ποσότητας κοκαΐνης.
Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ σε 62χρονο πρώην ιδιοκτήτη εταιρίας σεκιούριτι και σε 44χρονο πρώην ιδιοκτήτη καταστήματος ηλεκτρονικών παιχνιδιών, ο οποίος δικάστηκε μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του. «Οι κατηγορούμενοι ήταν ελεύθεροι σε καθεστώς όρων, το δικαστήριο δεν κάνει δεκτό το αίτημα να έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεσή τους», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου στέλνοντας στη φυλακή τους δύο κατηγορούμενους. Και οι δύο είχαν συλληφθεί τον περσινό Οκτώβριο στη Χαλκιδική και επέβαιναν στο αυτοκίνητο του ενός. Στη σωματική έρευνα που έγινε βρέθηκε ποσότητα 81 γραμμαρίων κοκαΐνης.
Ο 62χρονος καταδικασθείς ως αρχηγός του κυκλώματος λαθρεμπορίας τσιγάρων, στην απολογία του στο Κακουργιοδικείο, ισχυρίστηκε πως κάνει χρήση ναρκωτικών επειδή αντιμετωπίζει προβλήματα, ειδικά μετά την απώλεια συγγενικού του προσώπου. Ανέλαβε όλη την ευθύνη της κατοχής ναρκωτικών και παρέδωσε στο δικαστήριο ιατροδικαστική έκθεση που ανέφερε ότι είναι σε έναν βαθμό εξαρτημένος. Ο συγκατηγορούμενός του από την άλλη, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τα ναρκωτικά και μέσω του συνηγόρου του ισχυρίστηκε Πως επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο του 62χρονου για να το οδηγήσει, επειδή εκείνος δεν μπορούσε λόγω εξάρτησής του και από το αλκοόλ. Το δικαστήριο δεν πείστηκε και στην απόφασή του θεώρησε πως οι δύο κατηγορούμενοι είχαν από κοινού την ποσότητα των ναρκωτικών. Η προηγούμενη εμπλοκή τους και η αποφυλάκισή τους με όρους για την υπόθεση της λαθρεμπορίας, οδήγησε στην απόφαση να οδηγηθούν πάλι στις φυλακές. Ο 44χρονος βέβαια εξακολουθεί να αναζητείται καθώς δεν είχε παρουσιαστείς το δικαστήριο και δικάστηκε μέσω του συνηγόρου του.
Το κύκλωμα με τα γαλόνια
Ο 62χρονος σε δεύτερο βαθμό είχε καταδικαστεί για το εργοστάσιο  και το κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων σε ποινή 16 χρόνων κάθειρξης και 4 μηνών φυλάκισης και είχε αποφυλακιστεί με όρους, ενώ όροι είχαν επιβληθεί και στον συγκατηγορούμενό του στον οποίο είχε επιβληθεί χαμηλότερη ποινή. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε επιβάλει ποινές κάθειρξης σε δύο ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., στον τότε διοικητή του αστυνομικού τμήματος Κασσανδρείας και στον τότε διοικητή ασφαλείας Πολυγύρου.
Η υπόθεση με την παρασκευή και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων τσιγάρων αποκαλύφτηκε ύστερα  από οργανωμένη επιχείρηση της ασφάλειας Θεσσαλονίκης και του ΣΔΟΕ στο εργοστάσιο της Χαλκιδικής, που συνοδεύτηκε με δεκάδες συλλήψεις στις 29 Σεπτεμβρίου 2010. Επί μήνες παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα των περισσότερων εμπλεκομένων, ύστερα από πληροφορίες που έδωσαν στους επιτελείς του ΣΔΟΕ οι τελωνειακές αρχές της Γερμανίας, όπου εντοπίστηκε το πρώτο λαθραίο φορτίο τσιγάρων. Οι διωκτικές αρχές έφτασαν να πληροφορηθούν ότι το κύκλωμα είχε στήσει εργοστάσιο τσιγάρων στα ορεινά της Σίβηρης, που όμως καταστράφηκε από φωτιά κατά τη διάρκεια της έρευνας στις αρχές Ιουνίου του 2010. Ακόμη και μετά το γεγονός αυτό όμως συνέχισαν τη δραστηριότητά τους, όπως κατηγορούνται και έστησαν νέο εργοστάσιο στη Φώκαια, την πρώτη ημέρα λειτουργίας του οποίου έγινε η μεγάλη έφοδος της ασφάλειας.
Η κοινή επιχείρηση ΕΛ.ΑΣ. και ΣΔΟΕ έγινε την πρώτη ημέρα λειτουργίας του εργοστασίου και ταυτόχρονα σε επιχειρήσεις που αποθηκεύονταν υλικά για τα τσιγάρα. Στο εσωτερικό του εργοστασίου οι διωκτικές αρχές βρήκαν ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα παρασκευής τσιγάρων, όλον τον εξοπλισμό (χαρτιά για πακέτα, τσιγαρόχαρτα) και 60 τόνους καπνού. Από την έρευνα και τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων οι αρχές δεν κατέληξαν πόσα φορτία είχε καταφέρει το κύκλωμα να διακινήσει στην Ευρώπη, από τα τσιγάρα που παρασκευάστηκαν από το παλιό εργοστάσιο που είχε στηθεί στα ορεινά της Σίβηρης, μέσα στο δάσος.
Προηγουμένως όμως είχε σημάνει συναγερμός στην Ευρώπη, όπου κατάσχονταν και μήνες αργότερα λαθραία τσιγάρα που είχαν το «αποτύπωμα» της συγκεκριμένης παρτίδας, από τη μηχανή παρασκευής τσιγάρων, την οποία το κύκλωμα είχε προμηθευτεί από τη Βουλγαρία. Από την άλλη, τα μέλη του κυκλώματος φρόντιζαν όλα να λειτουργούν στην εντέλεια, κυρίως για τους αστυνομικούς ελέγχους, που δεν γίνονταν ποτέ λόγω της φροντίδας που παρείχαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που καταδικάστηκαν.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.