, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Στις λεπτομέρειες κρύβεται ο… διάβολος"

Το “Σκοπιανό” και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα δύο βασικά θέματα που απασχολούν τους Έλληνες, όπως λέει ο συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης. Ο κ Καλεντερίδης μιλάει για την ευνοϊκή – για την Ελλάδα – γεωπολιτική συγκυρία και πώς η χώρα μπορεί να την αξιοποιήσει. Σε ερώτημα για το τι… βαθμό βάζει στο υπουργείο εξωτερικών και στη σημερινή ηγεσία ο συγγραφέας δεν απαντά σημειώνοντας ότι “όλοι θα πρέπει να έχουμε το νου μας γιατί στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος”
Της Μ. Καραπαναγιωτίδου
-Η Ελλάδα του 2017 που… βρίσκεται; Σε… τεντωμένο σκοινί (επίσκεψη Ερντογάν, εμπόριο όπλων με Σ. Αραβία κλπ); -Θα έλεγα ότι η γεωπολιτική συγκυρία είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα. Δεν λέω ότι συμφωνούμε αλλά παραθέτουμε και ερμηνεύουμε τις εξελίξεις. Υπάρχουν δύο πόλεμοι στο Ιράκ και την Συρία, που έχει δημιουργήσει δύο στρατόπεδα, το ένα είναι οι ΗΠΑ, η Σ. Αραβία κι οι άλλες χώρες του κόλπου, το Ισραήλ, κι οι Κούρδοι και απέναντι στέκονται η Ρωσία το Ιράν και η Τουρκία. Αυτή λοιπόν, η συμπαράταξη της Τουρκίας με τους «κακούς» όπως λέγεται σε διάφορους κύκλους της Αμερικής, έχει δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα σε σχέση με το ΝΑΤΟ και με τη Δύση γενικότερα. Όσο λοιπόν επιδεινώνονται οι σχέσεις Τουρκίας με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ τόσο ανεβαίνουν οι μετοχές Ελλάδας και Κύπρου γεωπολιτικά. Αυτό είναι μια θετική και ευνοϊκή συγκυρία και εκτιμώ ότι εξ αυτού γίνονται και τα βήματα με τις τριμερείς Αίγυπτος – Κύπρος – Ελλάδα ή Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα που μπορεί να γίνει από τρίγωνο να γίνει τετράγωνο, συζητιέται για πρώτη φορά η αποκλειστική οικονομική ζώνη μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου.
-Άρα έχει κυρίως εθνικό ενδιαφέρον η ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη)… -Έχει τεράστιο γεωπολιτικό ενδιαφέρον. Στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία διεκδικεί έναν ρόλο και αν τελικώς ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες η θέση της Τουρκίας δυσχεραίνεται. Μετά λοιπόν, και από την επίσκεψη ου πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον φαίνεται ότι υπάρχει κινητικότητα προς κάθε επίπεδο για τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Πρώτα είδαμε την επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών στην Άγκυρα και η πρόσκληση του Ερντογάν να έρθει στην Ελλάδα με την ανταπόκριση και την επίσκεψη του αντιπροέδρου του Τσαούσογλου, έχουμε κινητικότητα στο Κυπριακό που είναι υπόγεια προς το παρόν διότι στην επιφάνεια έχουμε την προεκλογική εκστρατεία για την εκλογή προέδρου, αλλά η πενταμερής του Κραν Μοντανά είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος όπως δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών, που σημαίνει ότι μετά την εκλογή θα επανέλθει το θέμα της «λύσης» του Κυπριακού διότι πρόκειται για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχουμε επίσης το Αλβανικό όπου ο υπουργός εξωτερικών συνάντησες τον ομόλογο του στην Κρήτη. Έχοντας αποτελέσματα στα χέρια μας, μακράν όλες οι ελληνικές περιοχές δείχνουν την μεγαλύτερη ευαισθησία για το Σκοπιανό. Κι εκεί φαίνεται ότι υπάρχει κινητικότητα όχι μόνο από δικής μας πλευράς αλλά κι από την άλλη. Η Ελλάδα διαχειρίζεται τα μέτωπα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπουν σε αυτόματο πιλότο ή θα λυθούν όπως θέλουμε εμείς. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή ειδικά στο Σκοπιανό που έχει στρατηγική σημασία. Οι πολίτες πρέπει να έχουν ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά ους ώστε να επηρεάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την εξωτερική πολιτική σε αυτά τα μέτωπα και να μην αφήσουν την τύχη αυτών ζητημάτων στα χέρια 2-3 ατόμων στο Μαξίμου.
Οι πολίτες μπορούν να κάνουν κάτι; –Απολύτως. Με εκδηλώσεις -όπως αυτή που κάναμε με τον βουλευτή Σ.Αναστασιάδη στη Θέρμη, στον Σταυρό, στα Κουφάλια – για όλα τα εθνικά θέματα. Όταν ο κόσμος ενημερώνεται σωστά βρίσκει τρόπο να εκφραστεί (και να πιέσει). Με την παρουσία των βουλευτών στις περιφέρειες, οι πολίτες περνούν τα δικά τους μηνύματα σε στελέχη της κεντρικής εξουσίας, τα οποία με τη σειρά τους θα τα περάσουν στους “πιο πάνω” και θα διαμορφώσουν πολιτική. Αυτός είναι ένας τρόπος άσκησης πίεσης και εκτιμώ ότι πρέπει να γίνονται πολλές εκδηλώσεις με συμμετοχή πολιτών και πολιτικών… Δεν αρκούν μόνο τα social media. Πρέπει να υπάρχει και η προσωπική επαφή.
-Ποια είναι συνήθως η ερώτηση που “παίζει” πιο πολύ σε αυτές τις εκδηλώσεις εθνικού χαρακτήρος; -Τα ζητήματα αφορούν κυρίως την Τουρκία. Πως θα επηρεάσει oi S400 την ελληνική άμυνα αν η Τουρκία πάρει και F15 καθώς και για τα F16 και την αναβάθμισή τους…
-Σενάρια… πολέμου (και όπλων) ενδιαφέρουν την κοινωνία… -Να σας πω, τις ένοπλες δυνάμεις δεν τις έχουμε για να κάνουμε πόλεμο. Τις έχουμε για να κάνουμε πολιτική. Αλίμονο εάν κάθε φορά που παίρναμε ένα όπλο το χρησιμοποιούσαμε. Δεν είχε μείνει κανένας μας. Κυρίαρχη σε τέτοια ζητήματα είναι η πολιτική η οποία διαχειρίζεται και τη στρατιωτική ισχύ της κάθε χώρας και με βάση αυτήν πετυχαίνει αντίστοιχα τα πολιτικά αποτελέσματα που θέλει.
-Με άριστα το 10, τι βαθμό θα βάζατε στον κ. Κοτζιά στο υπουργείο εξωτερικών; – Δεν θα ήθελα να σχολιάσω. Πάντως θα ήθελα να πω ότι πρέπει να τον βασανίζουν πολύ και να μην παρασύρονται από κινήσεις εντυπωσιασμού. Να ψάχνουν και τις λεπτομέρειες γιατί εκεί κρύβεται ο διάβολος…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.