, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Στις 15 Μαϊου εκδικάζεται στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης κατά της υπαγωγής της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο που κατέθεσε η ΠΕΔ-ΚΜ

Η αίτηση ακύρωσης κατά της υπαγωγής της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο, που έχουν ασκήσει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), συλλογικοί φορείς και μεμονωμένοι πολίτες καταναλωτές εκδικάζεται στην Επταμελή σύνθεση του Δ΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στις 15 Μαΐου 2018.

Όπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) που έγινε στο Δήμο Χαλκηδόνος κατά τη συζήτηση του θέματος, σε εκτέλεση προηγούμενης απόφασης ασκήθηκε από την ΠΕΔ-ΚΜ συλλογικούς φορείς και πολίτες, αίτηση ακύρωσης κατά της διάταξης που προέβλεπε την απευθείας υπαγωγή της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. Στο μεταξύ εκδόθηκε και διοικητική πράξη οπότε ασκήθηκε και δεύτερη αίτηση ακύρωσης κατά της πράξης αυτής, με αποτέλεσμα να προσδιοριστεί η συζήτηση για δυο αιτήσεις ακύρωσης στο ΣτΕ την ίδια μέρα (15 Μαϊου).

Με αφορμή την ενημέρωση του Δ.Σ για το θέμα της ΕΥΑΘ, οι εκπρόσωποι της Κίνησης 54 Φορέων και Οργανώσεων για τη συνεργατική διαχείριση του νερού, Μιχάλης Τρεμόπουλος και Λάζαρος Αγγέλου, αναφέρθηκαν για μια ακόμη φορά στην ανάγκη το νερό να παραμείνει στα χέρια ων πολιτών και όχι στα χέρια εταιρειών.

Τη θέση αυτή στηρίζει σύσσωμη η τοπική αυτοδιοίκηση και για αυτό το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ έκανε δεκτή την πρόταση να παρουσιαστεί στις 18 Μαΐου 2018 – στην επέτειο των τεσσάρων χρόνων  από το μεγάλο δημοψήφισμα για το νερό –σχέδιο για τη διαχείριση του νερού. «Θέλουμε να εκπονηθεί σχέδιο από την ΠΕΔ-ΚΜ και τους πολίτες που θα αποτελέσει την  εναλλακτική πρόταση του Ναι στη διαχείριση του νερού» υπογράμμισε ο κ. Αγγέλου. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή από μέλη του Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ και της Κίνησης των 54 Φορέων που θα καταρτίσει το εν λόγω σχέδιο, προκειμένου να κατατεθεί άμεσα στην κυβέρνηση.

«Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι όχι τα ιδιωτικά κέρδη, αλλά το συλλογικό συμφέρον και το περιβαλλοντικό όφελος» τόνισε ο κ. Τρεμόπουλος, προσθέτοντας ότι αυτό θα προσφέρει χαμηλές τιμές και περιβαλλοντικά οφέλη. «Εμείς λέμε ούτε 1% να μη περάσει στα χέρια τω ιδιωτών. Γιατί ακόμη και αυτό μπορεί να φέρει αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού και διακοπές σε φτωχά νοικοκυριά» σημείωσε ο ίδιος, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχει σχετική έρευνα που λέει ότι το συνεργατικό μοντέλο αποδίδει καλύτερα από ότι το ιδιωτικό.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.