, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στο άρθρο 99 "επιχειρεί"να μπει για δεύτερη φορά ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δ.Μπακατσέλος!


Του Βαγγέλη Στολάκη
Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να εξεταστεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η δεύτερη αίτηση υπαγωγής στο πτωχευτικό κώδικα, το γνωστό άρθρο ‘99, που κατέθεσε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και κουνιάδος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μπακατσέλος. Όπως αποκαλύπτει η «Κ» η πρώτη αίτηση που κατέθεσε ο βορειοελλαδίτης πρόεδρος έπεσε στο… κενό, καθώς οι δικαστικές αρχές έκριναν πως «δεν υφίστανται βάσιμες προσδοκίες επιτυχίας της προτεινόμενης εξυγίανσης». Η αίτηση αφορά την επιχείρηση «Υιοι Δ. Μπακατσέλου» που ειδικεύεται στα είδη μπάνιου και υγιεινής, με έδρα το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και υποκαταστήματα σε Θέρμη, Νέα Ευκαρπία, το κέντρο της πόλης αλλά και την Αθήνα. Ειδικότερα δραστηριοποιείται στο χώρο των ειδών υγιεινής, πλακιδίων τοίχου και δαπέδου, ειδών κρουνοποιίας, αξεσουάρ μπάνιου και ειδών θέρμανσης πάνω από πέντε δεκαετίες, ενώ έχει δυναμική παρουσία στον εμπορικό κόσμο της χώρας πάνω από 75 χρόνια. Συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους οίκους του χώρου, σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Η απόρριψη
Η πρώτη αίτηση υπαγωγής στο άρθρο ’99 με αριθμό 21370/2-7-12 κατατέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» τον περασμένο Ιούλιο. Το δικαστήριο συνεδρίασε στις 16 Ιουλίου και έκρινε, όπως αναγράφεται στην απόφαση, πως «δεν υφίστανται βάσιμες προσδοκίες επιτυχίας της προτεινόμενης εξυγίανσης και ακολούθως πρέπει να απορριφθεί η κρινόμενη αίτηση περί ανοίγματος της διαδικασίας και λήψης προληπτικών μέτρων». Η απόφαση του δικαστηρίου μάλιστα δημοσιεύτηκε και στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Την ίδια ώρα, μια μέρα μετά την κατάθεση της αίτησης το δικαστήριο με την υπ’ αριθμόν 21370/3-7-12 αποδέχτηκε το αίτημα προσωρινής διαταγής που να απαγορεύει προσωρινά κάθε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης για απαιτήσεις σε βάρος της εταιρίας του Δημήτρη Μπακατσέλου.
Η δεύτερη προσπάθεια
Δυο μήνες μετά, και αφού οι δικαστικές αρχές απορρίπτουν την πρώτη αίτηση του κ. Μπακατσέλου, ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης μέσω της δικηγόρου, αδελφής του αλλά και συζύγου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, καταθέτει νέα αίτηση (26294/3-9-2012) υπαγωγής στο άρθρο ’99. Η υπόθεση επρόκειτο να συζητηθεί στις 22 Οκτωβρίου, η οποία αναβλήθηκε και ορίστηκε νέα δικάσιμος για την ερχόμενη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου. Στο μεταξύ, στις 4 Σεπτεμβρίου εγκρίθηκε και το αίτημα προσωρινής διαταγής που κατέθεσε η επιχείρηση του κ. Μπακατσέλου. Σύμφωνα με την απόφαση «αναστέλλεται προσωρινά ως τη συζήτηση της αίτησης και υπό τον όρο συζήτησης αυτής στη δικάσιμο που έχει οριστεί, οποιοδήποτε μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης για υποχρεώσεις που γεννήθηκαν πριν την υποβολή της αίτησης και απαγορεύει προσωρινά τη μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης και με την μορφή εκποίησης ακίνητης περιουσίας».
Δεν το επιβεβαιώνει
Σε επικοινωνία πάντως της «Κ» με τον πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο ίδιος ερωτώμενος για το αίτημα υπαγωγής της επιχείρησής του στο άρθρο ’99 δήλωσε πως «η πληροφορία δεν ισχύει». Σε αντίθεση συνεργαζόμενος στην υπόθεση δικηγόρος της Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσε την πληροφορία τονίζοντας: «το γραφείο μας συνεργάστηκε υποστηρικτικά. Την επιχείρηση εκπροσωπεί η κ. Μπακατσέλου. Δεν μπορώ να σας πως τίποτα παραπάνω».
«Τσουνάμι» αιτήσεων
Στο μεταξύ, πολλαπλασιάζονται οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης που ζητούν να κάνουν χρήση του πτωχευτικού κώδικα και να υπαχθούν στο άρθρο ’99. Μιλώντας στην «Κ» ο α’ αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Εμμανουήλ Βλαχογιάννης σχολιάζει πως «ο αριθμός των επιχειρηματιών που ζητούν υπαγωγή στο άρθρο ‘99 αυξάνεται», ωστόσο τονίζει πως το ΕΒΕΘ δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους, καθώς «δεν μας ρωτάνε, απλώς δίνουν εντολή στους δικηγόρους τους» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος υπογραμμίζει ότι «στο άρθρο ’99 ζητούν να υπαχθούν κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις και όχι τα μέλη του ΒΕΘ, που ως επί το πλείστον είναι μικρομεσαίες».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.