, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Στο έλεος ακραίων ομάδων το κέντρο της πόλης – Ποιες είναι οι λύσεις

Στην Ελλάδα της πολύχρονης και βαθειάς οικονομικής, πολιτικής, ιδεολογικής, θεσμικής κρίσης, οι εκδηλώσεις ακραίων ομάδων πολιτών παίρνουν τη μορφή αντικοινωνικής εγκληματικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα οι μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη, να βρίσκονται  σχεδόν καθημερινά σε κατάσταση πολιορκίας.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΙΚΟΥ*
Οι γνωστοί – άγνωστοι κουκουλοφόροι αντιεξουσιαστές, έχοντας ως ορμητήριο κυρίως  το ΑΠΘ και εκμεταλλευόμενοι την ασάφεια και τον παραλογισμό της εννοίας του πανεπιστημιακού ασύλου, με καταδρομικές επιθέσεις και χρησιμοποιώντας ως πολεμοφόδια γκαζάκια, μολότοφ, πέτρες, μεταλλικά αντικείμενα, προβαίνουν  σε  εμπρησμούς κτιρίων και αυτοκινήτων, βανδαλισμούς περιουσιών, καταστημάτων, επιθέσεις σε διμοιρίες των ΜΑΤ, καταλήψεις  και απειλούν τους πάντες και τα πάντα. Δικαιολογούν τις πράξεις τους άλλοτε ως συμπαράσταση σε φυλακισμένους ομοϊδεάτες τους, άλλοτε διαμαρτυρόμενοι για κάθε θέμα της καθημερινότητας, άλλοτε  απλά για να προκαλέσουν «μπάχαλο».
Την ίδια ώρα η αστυνομία παίζει τον ρόλο του παρατηρητή ή αντιδρά ήπια στο καταστροφικό έργο των εξτρεμιστών,  επικαλουμένη την έλλειψη εντολών. Η ανεκτικότητα αυτή  στις προφανείς εγκληματικές  δραστηριότητες, αποδίδεται  στην ιδεοληψία ηγετικών πολιτικών στελεχών.
Το παράλογο είναι ότι οι βανδαλισμοί των αντιεξουσιαστών δεν στρέφονται κατά της εξουσίας,  αλλά κατά του κοινωνικού συνόλου.
Οι  κάτοικοι και οι επαγγελματίες  απευθύνουν κάθε μέρα αγωνιώδεις εκκλήσεις στις αρχές  να πάρουν μέτρα, για την αντιμετώπιση του εφιαλτικού πλαισίου ανομίας, που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και διαλύει τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της πόλης.
Καθώς η παράταξη του ΝΙΚΟΥ ΤΑΧΙΑΟΥ «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΑ» βάζει ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητες της την ασφάλεια των πολιτών και την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης, όχι μόνο στο κέντρο, αλλά και σε κάθε γειτονιά  της πόλης, προτείνω:

  • Την άμεση κατάργηση του ασύλου ανομίας στην Πανεπιστημιούπολη.
  • Χαρακτηρισμό ιδιώνυμου των κουκουλοφόρων που προβαίνουν σε εγκληματικές πράξεις εναντίων αστυνομικών δυνάμεων.
  • Την άμεση αποχώρηση της διμοιρίας από την φύλαξη του τούρκικου προξενείου, ώστε να εξαλειφθούν οι καθημερινές επιθέσεις στο σημείο.
  • Την δημιουργία ομάδων ΔΕΛΤΑ στην πόλη, για την άμεση αντιμετώπιση ακραίων ομάδων.
  • Σε περιπτώσεις φθορών και βανδαλισμών σε δημόσια περιουσία θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο στους ενόχους και ο δήμος θα παρίσταται ως πολιτικός ενάγων στο δικαστήριο. Επίσης στην μη ανεύρεση των υπαίτιων, ο επικεφαλής των μέτρων θα καλείται σε πειθαρχικό έλεγχο.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεργαστούμε με τους αρμόδιους φορείς ώστε να πάψει η Θεσσαλονίκη να γίνεται έρμαιο στις διαθέσεις των εξτρεμιστών. Για να ζούμε σε μια πόλη, όπως αξίζει στους κατοίκους της και στους επισκέπτες.
* Ο Γ. Χατζίκος είναι εκλεγμένος αντιπρόσωπος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» του Ν. Ταχιάου
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.