, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στο ΑΠΘ σήμερα ο γιατρός που τρέχει για την πρόληψη των τροχαίων

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα το μεγαλύτερο δρομικό εγχείρημα που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα από τον Στέργιο Αράπογλου, γενικό χειρούργο της Ε΄ Χειρουργικής Κλινικής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, με στόχο να ευαισθητοποιήσει του πολίτες στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Μόνο για τον μήνα Ιούνιο του 2018, τα Οδικά Τροχαία Ατυχήματα που συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσαν τον θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων είναι 944, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης για το Νομό Θεσσαλονίκης, στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, η πλειοψηφία αφορά σε παρασύρσεις πεζών, ακολουθούν οι συγκρούσεις οχημάτων και τέλος οι εκτροπές οχημάτων. Η πλειοψηφία των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων αφορά σε παρασύρσεις πεζών και εκτροπές οχημάτων ενώ ακολουθούν οι συγκρούσεις μεταξύ οχημάτων και οι προσκρούσεις οχημάτων.
Ειδικότερα, διαπιστώνεται ότι όσον αφορά στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, το Α΄ Εξάμηνο του 2018, το 47,37% αφορά σε παρασύρσεις πεζών, το 31,58% αφορούν σε συγκρούσεις οχημάτων, και το 21,05%. αφορούν εκτροπές οχημάτων. Αναφορικά με τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα, το Α΄ Εξάμηνο του 2018, το 44,44% αφορά σε παρασύρσεις πεζών, το 33,33%, σε εκτροπές οχημάτων οχημάτων, το 16,67% σε συγκρούσεις κινούμενων και το 5,56% σε πρόσκρουση οχήματος
Σημείο αναφοράς της διαδρομής η παλαιά Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ
Σημείο αναφοράς της διαδρομής θα αποτελέσει η παλαιά Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ όπου θα πραγματοποιηθεί Τελετή υποδοχής του Δρ. Στέργιου Αράπογλου, σήμερα, Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00, στην Αίθουσα Τελετών.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, την Ιατρική Εταιρεία Θεσσαλονίκης, τη Χειρουργική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος και την Ορθοπαιδική και Τραυματολογική Εταιρεία Μακεδονίας-Θράκης. Στην εκδήλωση θα αποδοθεί τιμή στον υπερμαραθωνοδρόμο ιατρό Δρ. Στέργιο Αράπογλου, αναδεικνύοντας παράλληλα το μήνυμα της πρόληψης των τροχαίων μηνυμάτων.
Την εκδήλωση θα προσφωνήσει ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Μήτκας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγητής Αστέριος Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Καθηγητής Απόστολος Καμπουρίδης, ο Πρόεδρος της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας-Θράκης, Γεν. Αρχίατρος Ματθαίος Σαββίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Χατζηβρέττας και ο Αστυνομικός Διευθυντής Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης Γεώργιος Σουρβίνος.
Απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας…
Η εκκίνηση πραγματοποιήθηκε στο Ορμένιο του Νομού Έβρου στις 10/9/2018 και ο τερματισμός αναμένεται να γίνει στο Ακρωτήριο Ταίναρον του Νομού Λακωνίας, στις 3/10/2018, από το βορειότερο, δηλαδή, μέχρι το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η διαδρομή θα κινηθεί μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού και παραδρόμων και αποτελείται από άσφαλτο, χωματόδρομους και διάσχιση ορεινών όγκων, σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας.
Η υλοποίηση της διαδρομής αποσκοπεί στη διευθέτηση μιας ιδιάζουσας εκκρεμότητας, που παραμένει στον χρόνο εδώ και 23 χρόνια: την ολοκλήρωση του μέγιστου δρομικού εγχειρήματος που οραματίστηκε ο Έλληνας «Δάσκαλος» των Υπεραποστάσεων, ο Τάκης Σκουλής, ώστε με αυτό τον τρόπο να τερματίσει την αθλητική του διαδρομή.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.