, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κολέγιο Ανατόλια: Ρόλο κλειδί στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών το Anna Papageorgiou STEM Center (φωτο)

Κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στη Θεσσαλονίκη θα έχει το Anna Papageorgiou STEM Center, ενός κέντρου επιστημών που χτίζεται στο κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης. Το νέο κτίριο που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο επισκέφτηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ σημειώνοντας ότι το κτίριο θα είναι πρότυπο στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Το νέο  κτίριο είναι αφιερωμένο στις επιστήμες, την καινοτομία, τη βιωματική μάθηση και θα φιλοξενήσει εργαστήρια Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, χώρο πολλαπλών χρήσεων και έναν ανοιχτό χώρο μάθησης, όπου θα υλοποιούνται πρωτοποριακές, εκπαιδευτικές δράσεις για τους μαθητές και φοιτητές τόσο του κολλεγίου Ανατόλια όσο και της ευρύτερης κοινότητας. Ο κ. Πάιατ έδειξε εντυπωσιασμένος κατά τη διάρκεια της ξενάγησης που έγινε από τον υπευθύνους του έργου και τον πρόεδρο του Κολλεγίου Πάνο Βλάχο. Στις δηλώσεις του ο αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε και σήμερα στο επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων αμερικανικών εταιριών για τη Θεσσαλονίκη και σημείωσε ότι «η πόλη μπορεί να γίνει κέντρο τεχνολογιών».
Το νέο κτίριο του Ανατόλια είναι βιοκλιματικά σχεδιασμένο, με μηδενικές εκπομπές ρύπων και κάνοντας χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα καταδεικνύει την επίδραση της αρχιτεκτονικής στην κατανάλωση της ενέργειας αποτελώντας το ίδιο ένα πρότυπο τεχνολογικής καινοτομίας και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και αντανακλώντας τις αξίες του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού. Το κτίριο έχει συνολικό εμβαδό 950 τ.μ. και για τις ενεργειακές του ανάγκες θα χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες αιχμής. Μέρος της ρευματοδότησής του θα καλυφθεί από τη χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων, ενώ για τη θέρμανση και ψύξη των χώρων θα αξιοποιηθεί η γεωθερμία καθώς και η πρωτοποριακή μέθοδος της ηλιακής ψύξης.  «Είναι ένα κτίριο που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε και να υλοποιήσουμε νέα εκπαιδευτικά προγράμματα με καινοτόμες διδακτικές πρακτικές σε θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας. Παράλληλα, το ίδιο το κτίριο αναδεικνύει τις νέες τεχνολογίες που έχουν παραχθεί  στις ΗΠΑ, και δείχνουν τον δρόμο για το πώς η Τεχνολογία και η Επιστήμη πρέπει και μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία και το περιβάλλον», σημείωσε ο πρόεδρος του Κολλεγίου Πάνος Βλάχος τονίζοντας ότι στόχος είναι να γίνουν συνεργασίες και με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Ο κ. Πάιατ στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη ήταν  και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου συναντήθηκε με τον διοικητή και το προσωπικό.
K.K.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.