, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στ. Καλαφάτης: Στόχος η δυναμική ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα

Η δυναμική ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, έτσι ώστε να υπάρξουν νέες επενδύσεις, και νέες καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, είναι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας, όπως υπογραμμίζει ο Σταύρος Καλαφάτης, υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στην Α’ Θεσσαλονίκης.  Σε συνέντευξή του στην Karfitsa, ο επί σειρά θητειών βουλευτής επισηαμείνει τους λόγους για τους οποίους η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι εταίροι θα συμφωνήσουν στο πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συνέντευξη στον Γιώργο Νεοχωρίτη
Επιθυμείτε ως κόμμα όσο μικρότερη αποχή. Πώς θα το πετύχετε; Γιατί ζητάτε ισχυρή εντολή;
Ζητούμε ισχυρή λαϊκή εντολή την Κυριακή για να έχουμε ισχυρή κυβέρνηση τη Δευτέρα. Θα ήταν εθνικά επικίνδυνο, εάν η χώρα –ιδίως μάλιστα κάτω από τις σημερινές περιστάσεις– βρισκόταν ξαφνικά σε κενό εξουσίας. Είναι, άλλωστε, προφανές πως αν είναι αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης, η χώρα θα οδηγεί σε νέες εκλογές, με απλή αναλογική, γεγονός που θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη τη συγκρότηση βιώσιμης κυβέρνησης. Και αυτό θα αναβιώσει κινδύνους εθνικής περιπέτειας. Αν πάλι συγκροτηθεί κυβέρνηση με τη σύμπραξη άλλου κόμματος, τότε είτε θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε μέρος του προγράμματός μας, είτε θα έχουμε μια κυβέρνηση απόλυτα εξαρτημένη από μια ισχνή μειοψηφία. Ακόμη και αυτό, ωστόσο, το αποκλείει το ΚΙΝΑΛ. Ζητούμε, λοιπόν, ισχυρή εντολή για να αποτρέψουμε απρόβλεπτες εξελίξεις και εθνικές περιπέτειες. Αλλά και να διασφαλίσουμε πολιτική σταθερότητα, ώστε να εφαρμόσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, το σχέδιο που θα εγκρίνει η πλειονότητα των Ελλήνων.
Ποιά είναι τα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να καταπιαστεί η ΝΔ από την επομένη των εκλογών;
Στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο στόχος είναι η δυναμική ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα, έτσι ώστε να υπάρξουν νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες καλύτερα αμειβόμενες θέσεις δουλειάς. Αλλά και η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στα σπίτια, στις δουλειές, στα πανεπιστήμια, στις γειτονιές μας. Και η αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας. Μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε.
Μέσα σε ένα περιβάλλον αυξημένης εποπτείας από τους θεσμούς, πως μπορεί η ΝΔ να εφαρμόσει το πρόγραμμα που εξήγγειλε; Γιατί να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι;
Πολλές φορές οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν επισημάνει ότι η πολιτική των φόρων υπήρξε επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και έχουν αναγνωρίσει ότι υπονομεύει την ανάπτυξη. Δεν θα έχουν, λοιπόν, καμιά αντίρρηση στο πρόγραμμά μας από τη στιγμή που  διασφαλίζονται τα συμφωνημένα πρωτογενή πλεονάσματα. Πιστεύουμε ακόμη ότι εφόσον η χώρα αποκτήσει τώρα μια ισχυρή, αξιόπιστη, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα συμφωνήσουν στον περιορισμό των πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2%. Και αυτό θα μας δώσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για ακόμη μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις, ακόμη πιο γρήγορα.
Υπάρχει στο πρόγραμμά σας η μείωση των δαπανών του κράτους και ένα μικρότερο Δημόσιο. Πώς θα τα πετύχετε όλα αυτά;
Γνωρίζετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε δραματικά τις δαπάνες για μετακλητούς υπαλλήλους, που αυτοδίκαια φεύγουν μαζί του. Δεν θα κάνουμε το ίδιο, γεμίζοντας το Δημόσιο με κομματικούς φίλους. Διαβεβαιώνουμε πάντως ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει καμιά –και το τονίζω– καμιά απόλυση δημοσίου υπαλλήλου. Όπως δεν θα υπάρξει καμιά περικοπή, καμιά κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων. Αντιθέτως, μάλιστα, θα πάρουμε επιπλέον μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και θα αυξήσουμε τους πόρους για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Μετά από μια δεκαετία κρίσης και αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις που προεκλογικές εξαγγελίες δεν έγιναν μετεκλογική πραγματικότητα. Πως θα πείσει η ΝΔ τον ψηφοφόρο πως αυτά που λέει, θα τα κάνει πράξη;
Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να πείσει –και αυτό ήδη φαίνεται μέσα από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών– διότι δεν τάζει λαγούς με πετραχήλια. Το πρόγραμμά μας είναι συγκροτημένο και κοστολογημένο. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται λιγότερα και όχι περισσότερα από όσα είναι σίγουρος ότι πράγματι μπορεί να κάνει.
Τι είναι αυτό που μπορείτε να εγγυηθείτε στην μεσαία τάξη που σήκωσε τα μεγαλύτερα βάρη της κρίσης;
Τρία πράγματα: Δουλειές, δουλειές, δουλειές! Και βέβαια, λιγότερους φόρους. Μειώνουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Μειώνουμε κατά 30% τον ΕΝΦΙΑ. Καταργούμε σταδιακά την εισφορά αλληλεγγύης. Μειώνουμε τον ΦΠΑ σε όλο το φάσμα της εστίασης και τους δύο βασικούς συντελεστές κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Η Θεσσαλονίκη που έχει αδικηθεί; Ποιες είναι οι προτάσεις σας για το αύριο της πόλης;
Από όποια θέση κι αν βρίσκομαι, θα εστιάσω στη βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης μας, στην αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στις γειτονιές, τα σπίτια, τις δουλειές μας, στην απομάκρυνση των μπαχαλάκηδων από το ΑΠΘ, στην αναβάθμιση των δημόσιων συγκοινωνιών. Και, βέβαια, στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, στη μετατροπή του Σέιχ Σου σε χώρο αναψυχής, στην ανάπλαση της ΔΕΘ και του στρατοπέδου Παύλου Μελά, στην κατασκευή νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ. Πρόκειται, άλλωστε, για υποδομές που στηρίζονται στο χωρικό πλαίσιο που ο ίδιος θέσπισα ως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος. Και χαίρομαι που γίνεται εργαλείο στην υπηρεσία της πόλης μας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.