, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Συμεών Μεταλλίδης: Μπορούμε να γλιτώσουμε το επίπεδο 4 μόνο  αν λειτουργήσουμε  λογικά

Την ανάγκη να πειστούν όλοι -και οι νέοι- να τηρούν τα μέτρα προστασίας τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και υπεύθυνος του Κέντρου Αναφοράς Covid-19 ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης μιλώντας στην Karfitsa και υπογραμμίζει ότι το ερχόμενο τριήμερο είναι το πιο κρίσιμο διάστημα που θα «ρυθμίσει» αν στη Θεσσαλονίκη θα μεταβούμε στο κόκκινο επίπεδο
Συνέντευξη στη Δέσποινα Κρητικού
Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και υπεύθυνος του Κέντρου Αναφοράς Covid-19 ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης που περνά σχεδόν όλη τη μέρα του μέσα σε ένα νοσοκομείο με ασθενείς από κορονοϊό, χαρακτηρίζει κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την εξέλιξη της νόσου στη Θεσσαλονίκη καθώς όπως αναφέρει, ” αν κατά τη διάρκεια  των αργιών που έρχονται για τη Θεσσαλονίκη,  δεν μείνει ο κόσμος σπίτι τα κρούσματα θα αυξηθούν κατά πολύ».
«Έχουμε πολλά κρούσματα, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα θετικά περιστατικά και θεωρώ ότι τις  επόμενες ημέρες θα καταγράφονται ακόμη  περισσότερα από την κλινική εικόνα που βλέπουμε στο νοσοκομείο μας», τόνισε ο Συμεών Μεταλλίδης.
Στους 30 οι ασθενείς στο ΑΧΕΠΑ – μεγαλώνει η λίστα καθημερινά
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή,  οι νέοι έχουν  «παραλάβει» το επιδημιολογικό φορτίο από τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους που αποφάσισαν να προστατεύονται .
“Οι 120.000 φοιτητές που ζουν στην πόλη μας είναι ένας σημαντικός παράγοντας  που έπαιξε ρόλο στην αύξηση  του αριθμού των κρουσμάτων  καθώς πολλοί από τους νέους κυκλοφορούν και σπάνε τα μέτρα.Τα νοσοκομεία αρχίζουν να γεμίζουν με το ΑΧΕΠΑ αυτή τη στιγμή να φιλοξενεί 30 περιστατικά σε κλινικές νοσηλείας ενώ  τέσσερις συνάνθρωποι μας βρίσκονται στην εντατική του νοσοκομείου.  Την Κυριακή με την εφημερία ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί με κίνδυνο να μεταδοθεί ο ιός μαζικά και στους γιατρούς”.
«Είμαστε έτοιμοι σαν πόλη να δεχτούμε περισσότερα περιστατικά άλλα θέλω να καταλάβετε τι θα πει  «είμαστε έτοιμοι», τονίζει ο κ Μεταλλίδης , διευκρινίζοντας ότι αναμένεται να υπάρξει τεράστια δυσλειτουργία του συστήματος υγείας καθώς πολλές κλινικές θα υπολειτουργήσουν προκειμένου να παραχωρήσουν τους χώρους τους για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό.
Έχουμε μάθει από το  πρώτο κύμα της πανδημίας
Σύμφωνα με τον ειδικό ιατρό πάντα θα υπάρχει ανάγκη για επιπλέον κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας  ωστόσο ένα μεγάλο στοίχημα της ιατρικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα είναι να γίνει σωστή νοσηλεία των ασθενών ώστε να μην χρειαστεί να μπουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας. «Το στοίχημα είναι να είμαστε πολύ καλοί στην νοσηλεία των ασθενών ώστε να φεύγουν από το νοσοκομείο χωρίς να περνούν από τις εντατικές» υπογραμμίζει  και σημειώνει: «Άλλωστε έχουμε αποκτήσει τεράστια εμπειρία για να νοσηλεύουμε περιστατικά στα νοσοκομεία μας και να μην τα στείλουμε σε μονάδες εντατικής θεραπείας για το λόγο αυτό  έχουν ελαχιστοποιηθεί τα κρούσματα στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε σχέση με το πρώτο κύμα του κορονοϊού. Πολύ λιγότεροι άρρωστοι βρέθηκαν στις εντατικές σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας».
«Βέβαια δεν έχουμε βρει το κλειδί για τη θεραπεία άλλα έχουμε γίνει πολύ καλύτεροι για να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά σε σχέση με το πρώτο διάστημα Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας που διανύουμε έχουμε αποκτήσει τη γνώση για την αποτελεσματικότερη νοσηλεία των περιστατικών» υπογραμμίζει ο κ Μεταλλίδης  και συμβουλεύει τους πολίτες  να μην επισκεφτούν  το νοσοκομείο αν δεν προκύψει ανάγκη και να παραμείνει σε απομόνωση αν διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊο.
Καταστροφικό το επίπεδο 4
Σύμφωνα με τα όσα ανάφερε στην Karfitsa ο κ Μεταλλίδης, η αποφυγή του επόμενου σταδίου με την είσοδο της Θεσσαλονίκης στο επίπεδο 4 είναι εφικτό μόνο αν λειτουργήσουμε με λογική και σύνεση τις επόμενες ημέρες. «Αν πάμε  στο επίπεδο 4, για τη Θεσσαλονίκη θα είναι πολλές οι επιπτώσεις. Ελπίζουμε να λάβει ο κόσμος το μήνυμα και να αποφασίσει να μείνει στο σπίτι του. Ας μην μετακινηθούν αυτό το τριήμερο σε εκδρομές και βόλτες» αναφέρει ο κ. Μεταλλίδης απευθύνοντας έκκληση  και στους νέους να ακούνε τους ειδικούς . «Οι νέοι πρέπει να ακούνε τους ανθρωπους που τους μιλάνε μιλάω ανθρώπινα ως γιατρός που βρίσκεται σε ένα νοσοκομείο που δέχεται μεγάλη πίεση. Ας μας βοηθήσουν».  Ο κ. Μεταλλίδης αναφέρθηκε και στο επιδημιολογικό φορτίο στους γιατρούς υπογραμμίζοντας ότι αν και υπάρχουν αρκετοί υγειονομικοί σε καραντίνα, τα κρούσματα δεν είναι μαζικά. Όπως τόνισε, τα  περισσότερα περιστατικά κορονοϊού προέκυψαν διότι οι υγειονομικοί κόλλησαν από κάποιον συγγενή τους και όχι από  κάποιον ασθενή. «Αν δεν βοηθήσει η οικογένεια τους υγειονομικούς που είναι πολύτιμοι , θα έχουμε πρόβλημα καθώς  θα αυξηθεί η διασπορά και θα αδειάσουν οι κλινικές από ιατρικό προσωπικό».
Τα Ραπιντ Τεστ βοηθούν άλλα είναι μια ψευδαίσθηση ασφάλειας
Για τον γιατρό που καθημερινά έρχεται σε επαφή με ασθενής που έχουν προσβληθεί από κορονοίό, τα μαζικά ράπιντ τεστ στην Θεσσαλονίκη είναι μια λύση,  ωστόσο μπορεί να αποτελέσει μια ψευδαίσθηση ασφάλειας που θα οδηγήσει τον κόσμο στο σπάσιμο των μέτρων προστασίας. «Τα αρνητικά αποτελέσματα μπορούν να ανατραπούν αν  δεν αποφασίσουμε να προστατευτούμε  ατομικά με συνέπεια. Αν κάποιος διαγνωστεί αρνητικός, μπορεί να προβεί σε ενέργειες που θα βλάψουν τον ίδιο και άλλους συνανθρώπους του μακροπρόθεσμα» καταλήγει ο κ. Μεταλλίδης .

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.