, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Συνάντηση Ζάεφ-Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη- Τι συζήτησαν

Συνάντηση η οποία ξεκίνησε πριν από λίγα λεπτά πραγματοποιήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ με τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.
Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, στο οποίο πραγματοποιείται το Thessaloniki Summit.
 
Ο κ.Ζάεφ  τόνισε ότι ”Χτίζουμε φιλίες με όλους στην Ελλάδα. Συζητάμε για μελλοντικές σχέσεις των χωρών μας. Είναι μέρος των σχέσεων που ενώνουν τους δήμους. Πως να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, πως να χρησιμοποιούμε καλύτερα τους ευρωπαϊκούς διασυνοριακούς δεσμούς. Υπάρχουν πολλά φεστιβάλ στα Σκόπια και στη Θεσσαλονίκη πως να τα οργανώσουμε καλύτερα γιατί ο δήμαρχος Σκοπίων ανήκει στο κόμμα μου. Θέλουμε να συμμετέχουμε όσο περισσότερο γίνεται στη Θεσσαλονίκη στα φεστιβάλ της, γιατί όλα αυτά τα γεγονότα βοηθούν στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, δημιουργούν ευκαιρίες για καλύτερους δεσμούς. Και να ενθαρρύνουμε τους επιχειρηματίες να δουλέψουν σκληρότερα γιατί υπάρχει περιθώριο για συνεργασία”
Ο κ.Μπουτάρης μετά την συνάντηση είπε ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης ” τα πράγματα που θίξαμε είναι η σχέση που πάμε να αναπτύξουμε με το Μουσείο Ολοκαυτώματος των Σκοπίων και  τα θέματα που σχετίζονται με περιβαλλοντική οργάνωση”.
Μάλιστα, αναφέρθηκαν και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, όπου ο κ.Μπουτάρης σημείωσε πως ”είπαμε ότι ήταν πολύ δυσάρεστο που λόγω Γάλλων μετακινήθηκε λιγάκι η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην Ε.Ε. Το θέμα είναι ότι ο Ζάεφ είναι ένας πολιτικός ο οποίος είναι σοβαρός δεν είναι βιαστικός έχει μια αντίληψη για την χώρα του πάρα πολύ προοδευτική κι εμείς ανταποκρινόμαστε σε μια τέτοια πρωτοβουλία.
Επίσης, σε ερώτηση εάν ο κ. Ζάεφ εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις κινήσεις Μητσοτάκη για τα μακεδονικά προϊόντα είπε ότι “ίσα ίσα που είναι ευχαριστημένος με την συμπεριφορά Μητσοτάκη και είπε ο ίδιος ότι τα μακεδονικά προϊόντα όπως και η επιτροπή για τα βιβλία προχωρούν, ίσως χρειάζονται μια επιτάχυνση αλλά πρέπει να γίνονται με πολύ αργά βήματα”.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.