, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Συνένωση δυνάμεων για τη νεανική επιχειρηματικότητα

Είναι γεγονός ότι η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας είναι ένα μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα μας σήμερα. Η ώθηση και η υποστήριξη της νέας γενιάς, προς την κατεύθυνση της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, δεν αποτελεί το όχημα μόνο για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, αλλά και για τη συγκράτηση και την αξιοποίηση πολύτιμου ανθρώπινου κεφαλαίου στη χώρα.

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΟΥ*

Είναι το όχημα για την αναζωογόνηση και τον αναπροσανατολισμό, τόσο των τοπικών οικονομιών, όσο και της ελληνικής οικονομίας ευρύτερα, με κινητήριο δύναμη τη δημιουργική επιχειρηματικότητα.

Στην προσπάθεια αυτή οι τοπικές κοινωνίες, η Αυτοδιοίκηση και οι φορείς πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο. Οι Δήμοι, όπως και τα Επιμελητήρια, είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον, τις ιδιαιτερότητες και τα δεδομένα κάθε περιοχής. Και γι’ αυτό μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν στοχευμένες και αποτελεσματικές δράσεις.

Ως ΕΒΕΑ,  εργαζόμαστε με συνέπεια τα τελευταία χρόνια για την προώθηση της νεοφυούς και νεανικής επιχειρηματικότητας: με την ανάπτυξη αξιόπιστων δομών και δικτύων, όπως η Θερμοκοιτίδα Επιχειρηματικότητας και το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων, με τη δημιουργία νέων θεσμών για την ανάδειξη και την επιβράβευση της επιχειρηματικής καινοτομίας, όπως το Φεστιβάλ Καινοτομίας της Αθήνας, αλλά και με την οικοδόμηση γόνιμων συνεργασιών με πανεπιστήμια, φορείς στήριξης της καινοτομίας, αλλά και με φορείς της Αυτοδιοίκησης, όπως η Περιφέρεια και Δήμοι της Αττικής.

Στο πλαίσιο της συνένωσης δυνάμεων με τους Δήμους, έχουν υλοποιηθεί ήδη με εξαιρετική επιτυχία προγράμματα υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας στους Δήμους Κηφισιάς και Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ. Στόχος των προγραμμάτων είναι  η κινητοποίηση και η υποστήριξη των νέων, για την εξέλιξη της αρχικής τους ιδέας σε επιχείρηση, μέσα από τη συμμετοχή σε συμβουλευτικά σεμινάρια και άλλες δράσεις. Τα αποτελέσματα αυτών των κοινών πρωτοβουλιών είναι μέχρι τώρα εξαιρετικά, δικαιώνοντας την πίστη μας στην αξία και τη χρησιμότητα αυτών των συνεργασιών.

Το ΕΒΕΑ θα εξακολουθήσει να επιδιώκει τη σύμπραξη με φορείς της Αυτοδιοίκησης, θα εξακολουθήσει να παρέχει την εξειδικευμένη τεχνογνωσία, τις δομές και την εμπειρία του, προκειμένου οι νέοι άνθρωποι να μπορέσουν να παραμείνουν στον τόπο τους, να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους και να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους. Το παράδειγμα των νέων επιχειρηματικών σχημάτων που έχουν αναδειχθεί μέσα από τη συνεργασία ΕΒΕΑ και Δήμων, μας πείθει ότι οι τοπικοι φορείς και οι τοπικές κοινωνίες κρατούν – σε μεγάλο βαθμό – το κλειδί για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας.

* Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.