, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Συνελήφθη ο Σαρκοζί για την υπόθεση της χρηματοδότησης από τη Λιβύη το 2007

Στη σύλληψη του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί προχώρησαν το πρωί της Τρίτης οι γαλλικές αρχές.

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ ο Σαρκοζί συνελήφθη έξω από το αστυνομικό τμήμα της πόλης Ναντέρ όπου είχε κληθεί να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας για την χρηματοδότηση της καμπάνιάς του το 2007 από τη Λιβύη.

Η έρευνα για την υπόθεση αυτή έχει ξεκινήσει από το 2013 με γαλλικά ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι η κράτησή του μπορεί να διαρκέσει έως 48 ώρες.

Τον Ιανουάριο 2013 ο γαλλολιβανέζος επιχειρηματίας Ζίαντ Τακιεντίν διαβεβαίωσε ενώπιον ενός δικαστή ότι κατέχει αποδεικτικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση, εκ μέρους της κυβέρνησης της Λιβύης, υποστηρίζοντας ότι το ποσό της βοήθειας αυτής ξεπερνούσε τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ίδιος είχε καταθέσει σε δικαστή ότι έγιναν αρκετές συναντήσεις πριν από τις εκλογές του 2007 ανάμεσα στον Μπασίρ Σάλεχ, τότε ειδικό γραμματέα του Λίβυου δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι, και τον Κλοντ Γκεάν, διευθυντή του γραφείου του Νικολά Σαρκοζί όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, πριν από την εκλογή του στη γαλλική Προεδρία.

Οι πρώτες καταγγελίες περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί έγιναν από το γιο του Καντάφι, Σαϊφ αλ Ισλάμ τον Μάρτιο του 2011 ενώ η Γαλλία ετοιμαζόταν να επέμβει στη Λιβύη.

Ο ίδιος ο Σαρκοζί τόσο το 2012 όσο και στη συνέχεια έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς αυτούς κάνοντας λόγο για ψέματα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.