, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Συνεργασία Apple – Google: Λανσάρουν τεχνολογία εντοπισμού ατόμου με κορονοϊό

Η Apple και η Google προχώρησαν στην αποκάλυψη μιας πρωτοφανούς μεταξύ τους συνεργασίας, με στόχο να προσθέσουν ειδική τεχνολογία στις πλατφόρμες των smartphones που διαθέτουν, βάσει της οποίας θα ειδοποιούν τους χρήστες εάν έχουν έρθει σε επαφή με ένα άτομο που έχει προσβληθεί από κορωνοϊό. Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέσω του λειτουργικού συστήματος για τη χρήση της τεχνολογίας αυτής, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί, περίπου, το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η τεχνολογία αυτή, που είναι γνωστή ως εντοπισμός επαφών, έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, ζητώντας από τους χρήστες να τίθενται σε καραντίνα ή να αυτο-απομονώνονται μετά από επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.
Σε δυο βήματα η ανάπτυξη της ειδικής τεχνολογίας
Οι δυο ανταγωνιστές της Silicon Valley ανέφεραν την Παρασκευή ότι αναπτύσσουν την τεχνολογία αυτή στα λειτουργικά συστήματα iOS και Android σε δύο βήματα. Στα μέσα Μαΐου, οι εταιρείες θα προσθέσουν τη δυνατότητα στα iPhone και στα τηλέφωνα Android να ανταλλάσσουν ασύρματα ανώνυμες πληροφορίες μέσω εφαρμογών που εκτελούνται από δημόσιες αρχές υγείας. Οι εταιρείες θα κυκλοφορήσουν επίσης ειδικά πλαίσια για εφαρμογές δημόσιας υγείας, ώστε να διαχειρίζονται τη λειτουργικότητά τους.
Αυτό σημαίνει ότι αν ένας χρήστης ελεγχθεί και βγει θετικός στον Covid-19 και προσθέσει αυτά τα δεδομένα στην εφαρμογή δημόσιας υγείας, οι χρήστες με τους οποίους έχει έρθει σε στενή επαφή με τις προηγούμενες ημέρες, θα ενημερώνονται για αυτή την εξέλιξη. Αυτή η περίοδος μπορεί να είναι 14 ημέρες, ωστόσο οι υπηρεσίες υγείας μπορούν να ορίσουν το χρονικό διάστημα που θεωρούν εκείνες κατάλληλο.
Το δεύτερο βήμα θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Τους επόμενους μήνες και οι δύο εταιρείες θα προσθέσουν την τεχνολογία απευθείας στα λειτουργικά τους συστήματα, έτσι ώστε αυτό το λογισμικό παρακολούθησης επαφών να λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται το «κατέβασμα» μιας εφαρμογής. Οι χρήστες πρέπει να επιλέγουν για την χρησιμοποίησή του, αλλά αυτή η προσέγγιση σημαίνει ότι μπορούν να συμπεριληφθούν πολύ περισσότερα άτομα στα παρεχόμενα δεδομένα. Αξίζει, μονάχα, να σημειωθεί πως το iOS της Apple και το Android της Google χρησιμοποιούνται από, περίπου, 3 δισεκατομμύρια χρήστες, που αντιστοιχεί σε πάνω από το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.