, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σωκράτης Δημητριάδης: Δυστυχώς χάθηκαν πολλές ευκαιρίες για τη Θεσσαλονίκη

Κριτική στη διοίκηση Μπουτάρη ασκεί ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και εκ νέου υποψήφιος, Σωκράτης Δημητριάδης, σε συνέντευξή του στην Karfitsa. Παράλληλα, μιλάει για την κάθοδό του στις αυτοδιοικητικές εκλογές στο πλευρό του Νίκου Ταχιάου αλλά και για τις λύσεις που προτείνει η παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» σε βασικά προβλήματα, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών.
Συνέντευξη στην ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ
Ποιες είναι οι ευκαιρίες που χάθηκαν για τη Θεσσαλονίκη την τρέχουσα θητεία;
Δυστυχώς, πολλές! Σε εννέα χρόνια, η διοίκηση Μπουτάρη όχι απλά δεν μπόρεσε να κρατήσει το επίπεδο που είχε ο δήμος –με πρώτη και καλύτερη την καθαριότητα– αλλά δεν υλοποίησε ούτε ένα έργο, ώστε να αφήσει το αποτύπωμά της. Η Θεσσαλονίκη έχει έλλειψη σε έργα υποδομής και αυτό έχει ως αποτέλεσμα πλημμυρισμένους δρόμους, ακατάστατη αποκομιδή σκουπιδιών, παντελή έλλειψη πλυσίματος κάδων και τη διαιώνιση της υπογειοποίησής τους, που έχει καταντήσει ανέκδοτο. Επίσης, υπογράφηκαν ασύμφορες συμβάσεις για τους συνδημότες και για το δήμο, όπως αυτή του THESIS που πληγώνει την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και την οικονομία του δήμου. Το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης που αρχικά ενεργοποιήθηκε στο Α’ Διαμέρισμα, εξελίχθηκε σε παράδειγμα προς αποφυγή, με την άδικη κατανομή των θέσεων στάθμευσης μεταξύ μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών, ενώ παράλληλα αγνόησε παντελώς τους επαγγελματίες καταδικάζοντάς τους με καταβολή υπέρογκων ποσών για τη μετακίνηση και στάθμευση. Η επέκταση του μέτρου σε άλλες περιοχές, όπως αυτή του Ε’ Διαμερίσματος και σε λίγο καιρό και του Δ’ έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Τα παραπάνω, με την παράλληλη αφαίρεση ζωτικών χώρων στάθμευσης, όπως της πλατείας Ελευθερίας, καθώς και την  απουσία δημιουργίας νέων, αποτελεί την αιτία για την αύξηση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Ακόμη, εγκαταλείφθηκαν έργα προηγούμενων διοικήσεων, με αποτέλεσμα η αποκατάστασή τους σήμερα να κοστίζει πολύ περισσότερο από αυτό που θα κόστιζε αν υπήρχε μία υποτυπώδης συντήρηση. Σε αυτή την απουσία συντήρησης υπάγονται και οι σχολικές μονάδες του δήμου.
Σε περίπτωση εκλογής του Ν. Ταχιάου, ποιό είναι το πρώτο που θα επιδιώξετε να αλλάξετε ως διοίκηση;
Το βασικό που πρέπει άμεσα να αλλάξει είναι η καθημερινότητα. Η αντιμετώπισή που τύχαμε όλοι μας από τη σημερινή διοίκηση είναι αυτή που θεωρεί ότι οι δημότες είναι υποχρεωμένοι απέναντι στο δήμο, αντί του ορθού όπου ο δήμος οφείλει να υπηρετεί τους δημότες. Επανειλημμένως ακούσαμε τον σημερινό δήμαρχο να «ρίχνει το φταίξιμο» της ανεπάρκειας και αναποτελεσματικότητας της διοίκησής του στους δημοτες. Βασικό μέλημα και προτεραιότητα θα είναι η αποκομιδή και επεξεργασία των απορριμμάτων, το κυκλοφοριακό, η στάθμευση, η δημιουργία υποδομών ούτως ώστε η Θεσσαλονίκη να συγκαταλέγεται στις σύγχρονες πόλεις. Επίσης, επιβάλλεται να αυξηθούν οι χώροι πρασίνου και όχι να τσιμεντοποιούνται ήδη υπάρχοντες, χαρίζοντας στους Θεσσαλονικείς περισσότερο πράσινο. Τελειώνοντας θα πω κάτι που ίσως ακουστεί ήσσονος σημασίας σε σχέση με τα προηγούμενα… Κι αυτό είναι ο χριστουγεννιάτικος στολισμός. Η σημερινή διοίκηση προσπάθησε να τον αλλάξει, ανεπιτυχώς βέβαια, στην προσπάθειά της να πλασαριστεί ως αντισυμβατική χωρίς να κρατάει όμως καμία ισορροπία σ’ αυτό το θέμα.
Τι σας προβληματίζει περισσότερο; Τι θα αναλάβετε στη μετά Γιάννη Μπουτάρη εποχή ή οι συνεργασίες με άλλες παρατάξεις;
Οι συνεργασίες είναι δεδομένες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είμαι ένας άνθρωπος που πάντα συνεργαζόταν και συνεργάζεται προκειμένου να επιτευχθεί το κοινό καλό. Στη θητεία που πέρασε, συνεργάστηκα προκειμένου να αλλάξουμε κακώς κείμενα, με πολλούς δημοτικούς συμβούλους είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης, με τη βοήθεια των οποίων έφερα προς συζήτηση θέματα στο δημοτικό συμβούλιο που αρνούνταν η διοίκηση πεισματικά και ανεξήγητα να αντιμετωπίσει, όπως ζητήματα σχολικών μονάδων, εργαζομένων, τεχνικών θεμάτων και έργων κλπ. Άρα, αυτό που με προβληματίζει είναι τι θα παραλάβουμε. Οι αποδείξεις και ενδείξεις που έχουμε δεν είναι καλές. Κάποιες από αυτές είναι εμφανείς στην καθημερινότητά μας και τα περισσότερα εξ αυτών τα αναφέρω παραπάνω. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε προκειμένου να έρθει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε επιθυμητά επίπεδα.
Είστε στέλεχος της ΝΔ. Πώς βλέπετε τον μεγάλο αριθμό υποψηφίων δημάρχων που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς παρόλο που η ΝΔ στηρίζει τον κ. Ταχιάο;
Το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων από τον χώρο στον οποίο ανήκω και υπηρετώ και ως μέλος της διοικούσας της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, με χαροποιεί ιδιαίτερα, διότι είναι εύκολη η συνεργασία μεταξύ ομοϊδεατών, άσχετα αν «φαίνεται» διαφορετικά στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Μην ξεχνάτε ότι όλοι οι υποψήφιοι που ανήκουν στον χώρο μας, είναι όλοι ενεργά στελέχη μας.
Τι πιστεύετε πως χρειάζεται «Υπεύθυνα» η Θεσσαλονίκη τα επόμενα τέσσερα χρόνια;
Μία «Υπεύθυνη» στάση απέναντι στους Θεσσαλονικείς, από ανθρώπους που δεν λένε άλλα, υπόσχονται άλλα και τελικά πράττουν άλλα, όπως τύχαμε με την διοίκηση του Γ. Μπουτάρη. Επίσης, ο δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να πρωτοστατήσει στο μείζον εθνικό θέμα της Μακεδονίας, έστω και τώρα, κατά το οποίο η σημερινή διοίκηση ως επί το πλείστον σε συνδυασμό με παρατάξεις των οποίων η θέση είναι γνωστή από την σχέση τους με την σημερινή κυβέρνηση, απέτρεψαν πεισματικά την έκδοση σωρείας ψηφισμάτων που κατατέθηκαν από εμάς προκειμένου να δηλωθεί η αντίθεσή μας ως προς την ονομασία των Σκοπίων.
Σε ποιον τομέα εσείς προσωπικά μπορείτε να προσφέρετε;
Θεωρώ ο τομέας των έργων και της καθαριότητας, είναι οι τομείς που λόγω επαγγέλματος μπορώ να προσφέρω τα μέγιστα. Είναι και οι δύο δύσκολοι, αλλά ποτέ δεν έκανα πίσω σε κάτι, ούτε έχω σκοπό να κάνω τώρα. Αυτό είναι κάτι που όσοι με παρακολούθησαν στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου το έβλεπαν καθημερινά!
Με ποιά κριτήρια πρέπει να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι στις εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής; Γιατί να ψηφίσουν τον Σωκράτη Δημητριάδη;
Το σύστημα της απλής αναλογικής που έφερε η σημερινή κυβέρνηση, όπως έχω πει και από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου πολλάκις, είναι ένα σύστημα που για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων και στρατηγικής επιδιώκει να φέρει στους δήμους το απόλυτο χάος. Στη Θεσσαλονίκη όμως, εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί, δυνατοί και αξιόλογοι υποψήφιοι προέρχονται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς μας δίνει την ελπίδα ότι οι συνεργασίες που θα γίνουν θα έχουν ως αποτέλεσμα την διοίκηση του δήμου, που είναι και το ζητούμενο. Έχω την πεποίθηση ότι το σκεπτικό με το οποίο δημιουργήθηκε ο «Κλεισθένης» δεν θα περάσει και η πόλη θα προχωρήσει παρά τα εμπόδια. Οι συνδημότες μου πρέπει να ψηφίσουν ανθρώπους που δεν λειτουργούν με στεγανά και δεν θα φοβηθούν να συνεργαστούν με κάποιους διαφορετικής ιδεολογίας. Μέσα στο δήμο οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να συνεργάζονται, τιμώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους ανθρώπους που τους εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Επειδή πιστεύω και το έχω αποδείξει, ότι είμαι ένας τέτοιος άνθρωπος, με όλη την πορεία μου μέχρι σήμερα, γι αυτό και ζητώ την ψήφο «εμπιστοσύνης» που περιέγραψα παραπάνω.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.