, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σύμπραξη για την καινοτομία

Πριν από μια δεκαετία, ο όρος start-up ήταν σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα, με ελάχιστες επιχειρήσεις να εμπίπτουν στον ορισμό της νεοφυούς, καινοτόμου επιχείρησης.
Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*
Στο διάστημα που μεσολάβησε και παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση, αναπτύχθηκε στη χώρα μας ένα αξιόλογο δυναμικό στο χώρο της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών. Ο αριθμός των νεοφυών επιχειρήσεων άρχισε να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, ενώ ταυτόχρονα πολλαπλασιάστηκαν τα επενδυόμενα κεφάλαια, αλλά και οι φορείς και οι δράσεις στήριξης. Σήμερα, η αξιοποίηση της καινοτομίας που συνδέεται με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, αναδεικνύεται σε απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που μετασχηματίζεται ραγδαία, από την εξέλιξη της τεχνολογίας.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι από τους φορείς που επένδυσαν από νωρίς στην ενδυνάμωση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δομών και υπηρεσιών. Σημείο αναφοράς αποτελεί η Θερμοκοιτίδα Υποστήριξης Νεοφυών Επιχειρήσεων, μια δομή που λειτουργεί από το 2014, παρέχοντας ουσιαστική υποστήριξη και καθοδήγηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και αναπτύσσοντας γόνιμες συνεργασίες με φορείς της αυτοδιοίκησης, με πανεπιστήμια, φορείς καινοτομίας και εξωστρέφειας κ.ά.
Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, υπεγράφη πρόσφατα Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης μεταξύ της Θερμοκοιτίδας του ΕΒΕΑ και της Επιτροπής Καινοτομίας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Πρόκειται για μια σύμπραξη που αποσκοπεί στην προώθηση της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας στις ΗΠΑ, με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών. Συγκεκριμένα, θα επιδιωχθεί η από κοινού διοργάνωση αποστολών σε εκθέσεις και συνέδρια καινοτομίας και τεχνολογίας, η υλοποίηση κοινών δράσεων για τη προσέγγιση επενδυτών, καθώς και ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη δομών και παρουσίας στα Tech Hubs των Η.Π.Α, για τη βέλτιστη διασύνδεση της ελληνικής νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, με το επενδυτικό και τεχνολογικό οικοσύστημα των Η.Π.Α.  Στόχος είναι, επίσης, η καλύτερη αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών και υποστηρικτικών εργαλείων και η δημιουργία μιας νέας ροής έναρξης καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων.
Η ανάπτυξη που γνώρισε η νεοφυής επιχειρηματικότητα, μέσα στα χρόνια της κρίσης, επιβεβαιώνει  ότι η χώρα διαθέτει ένα εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο, το οποίο μπορεί να γίνει καταλύτης στην προσπάθεια για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε όλοι αυτοί οι ταλαντούχοι και δημιουργικοί άνθρωποι να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους, να δώσουν ζωή σε νέες, καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και να επιλέξουν την Ελλάδα ως βάση για μια δυναμική εξωστρεφή ανάπτυξη. Η σύμπραξη της  Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας του ΕΒΕΑ και της Επιτροπής Καινοτομίας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, φιλοδοξεί να υπηρετήσει αυτό το στόχο, με ουσία και αποτέλεσμα.

  • Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Αθηνών

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.