, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σύνοδος Κορυφής: Με αυτό το κείμενο διαφωνεί η Ελλάδα

Η ελληνική πλευρά ζητά αλλαγές και προσθήκες στο  draft, που αναφέρει ότι  η ΕΕ είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου.
Στη συνέχεια το κείμενο αναφέρει ότι «Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου»  επίσης και «υψηλού επιπέδου διαλόγους »και« συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016».
Ακόμα μέσα στο κείμενο αναφέρεται ότι ανατίθεται στον ανώτατο διπλωμάτη της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες για μια διάσκεψη για την Μεσόγειο. Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».
Σε άλλη παράγραφο καλεί την Τουρκία να σταματήσει να διεξάγει έρευνες στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, χωρίς ωστόσο να χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Αγκυρας παράνομες. Τέλος καλεί τις δύο πλευρές ώστε να λύσουν τις διαφορές τους.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.