, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τέσσερα οφέλη του διαβάσματος για τον οργανισμό

Το βιβλίο προσφέρει μια αναντικατάστατη εμπειρία που δεν μπορούν να προσφέρουν οι τεχνολογικές εξελίξεις. Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι το διάβασμα ενός βιβλίου μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα από ό,τι τα άλλα είδη ψυχαγωγίας, συγκεκριμένα για την κατάσταση της υγείας μας.

Απομακρύνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Όπως η σωματική άσκηση ενισχύει την καρδιά, τους μυς και τα οστά, η πνευματική δραστηριότητα δυναμώνει τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με έρευνα, οι ενήλικοι που ασχολούνται με πνευματικά χόμπι, όπως η ανάγνωση, είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Το διάβασμα αποτελεί πρώτης τάξεως αγχολυτικό και μερικές σελίδες από το αγαπημένο σας βιβλίο θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα. Επίσης, τα έντονα φώτα, όπως εκείνα των ηλεκτρονικών συσκευών, δίνουν σήμα στον εγκέφαλο ότι ήρθε η ώρα να ξυπνήσει, για αυτόν τον λόγο πρέπει να τα κλείνουμε αρκετά πριν τον ύπνο μας.

Καταπολεμά την κατάθλιψη

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PLoS ONE», έδειξε ότι όσοι διαβάζουν βιβλία αυτοβοήθειας και οδηγούς ευτυχίας, αυτοπεποίθησης ή ό,τι άλλο φάνηκε ότι είχαν ηπιότερα συμπτώματα κατάθλιψης μετά από ένα χρόνο, σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν τυπική θεραπευτική οδό.

Ακονίζει το μυαλό

Η ανάγνωση κρατάει το μυαλό σε φόρμα και το ανανεώνει, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Neurology». Η μελέτη έδειξε ότι άτομα που στη διάρκεια της ζωής τους ασχολούνταν με δραστηριότητες που τονώνουν το μυαλό, όπως το διάβασμα, παρουσίασαν χαμηλότερο ρυθμό εξασθένησης της μνήμης σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.

Πηγή: Onmed.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.