, Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

search icon search icon

Τίνα Αλεξοπούλου: Η Θεσσαλονίκη είναι αγαπημένη πόλη

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού
18 Οκτωβρίου 1920, γεννιέται η θρυλική Μελίνα Μερκούρη. Ακριβώς 100 χρόνια μετά στο θέατρο Κολοσσαίον ανεβαίνει η παράσταση «100 χρόνια… Μελίνα» που τιμά την μνήμη της και υπογραμμίζει το έργο της, το οποίο θα παρουσιάσει η τραγουδίστρια και ηθοποιός Τίνα Αλεξοπούλου. Η ίδια λίγο πριν βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για τις παραστάσεις μίλησε στην Karfitsa.
Βάλτε μας στο κλίμα της παράστασης. Τι θα δούμε;
Ένα ατμοσφαιρικό αφιέρωμα που τιμά με σεβασμό το έργο της. Εκτός από τα αξέχαστα τραγούδια που είχε ερμηνεύσει η Μελίνα Μερκούρη, όπως ‘Τα παιδιά του Πειραιά’ (το μόνο ελληνικό τραγούδι που έχει πάρει ποτέ βραβείο Όσκαρ 1960), ‘Σε πότισα ροδόσταμο’ , ‘Αγάπη που γινες δίκοπο μαχαίρι’ κ.α. που έγιναν επιτυχίες τόσο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, γίνεται αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής της, τον αγώνα της ενάντια στην διδακτορία, στην λαμπρή καριέρα της ως ηθοποιό και το έργο της ως Υπουργό πολιτισμού, μέσα από σύντομα βίντεο- ντοκουμένα και μικρά κείμενα από διηγήσεις του αδερφού της Σπύρου Μερκούρη και από την αυτοβιογραφία της.
Ποια στοιχεία της Μελίνας Μερκούρη θαυμάζετε;
Το πάθος της για ό,τι αγαπούσε και την αγάπη της για την Ελλάδα. Ο αδερφός της μου είχε πει : Έβαλε στα χείλη των Ελλήνων την λέξη «πολιτισμός» και στα χείλη των ξένων την λέξη «Ελλάδα». Αυτή η φράση συνοψίζει το έργο της, το οποίο και θαυμάζω.
Τι είναι αυτό που μάθατε για εκείνην μελετώντας την;
Έμαθα απίστευτες ιστορίες και εξεπλάγην από την τόλμη της και την μαχητικότητα της. Εντωμεταξύ δούλεψα πάνω στην παράσταση 1 μιση χρόνο συγκεντρώνοντας υλικό και σταχυολογώντας κείμενα από άρθρα, συνεντεύξεις και βίντεο. Όσο πιο πολύ έμπαινα στο κόσμο της τόσο πιο πολύ μαγευόμουν από αυτόν και αναζητούσα κι άλλες πληροφορίες. Ένα από τα γεγονότα που έκανε εντύπωση είναι ότι εξαιτίας του αγώνα της ενάντια στην δικτατορία παραλίγο να χάσει την ζωή της από μια βόμβα που είχαν βάλει λίγο πριν ξεκινήσει ομιλία της στην Γένοβα. Ευτυχώς την βρήκαν εγκαίρως και απετράπη το κακό. Το γεγονός αυτό όμως της στέρησε μεγάλα συμβόλαια με το Χόλιγουντ επειδή καμιά εταιρεία παραγωγής δεν αναλάμβανε να την ασφαλίσει- καθώς ήταν υποχρεωτική η ασφάλιση κατά την διάρκεια των γυρισμάτων- λόγω των απειλών που δέχονταν για την ζωή της. Εκείνη αντί να σταματήσει πείσμωνε περισσότερο.
Επίσης, έμαθα από τον ίδιο της τον αδερφό σε συνέντευξη που μου παραχώρησε, ότι η Μελίνα ήταν εκείνη που πρότεινε στους Υπουργούς της Ευρώπης την ιδέα να δημιουργηθεί ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης. Ένας θεσμός που έδωσε πρόσφορο έδαφος σε καλλιτέχνες να αναπτυχθούν και επίσης να δημιουργηθεί πολιτιστική ζύμωση μεταξύ των χωρών. Πολλά ακόμα έμαθα, όπως το ό,τι εκείνη πρώτη πρότεινε την εισαγωγή του μαθήματος θεάτρου στα σχολεία καθώς και δημιούργησε τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα τα γνωστά μας ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Και πόσα ακόμα τα οποία θα τα δείτε στην παράσταση…
Η παράσταση ανέβηκε και σε χώρες του εξωτερικού. Ποιο feedback λάβατε από τον κόσμο;
Ο ενθουσιασμός ήταν ανέλπιστος! Την λατρεύουν την Μελίνα στο εξωτερικό. Μάλιστα δεν θα ξεχάσω σε μια παράσταση στο Παρίσι είχαν έρθει δύο Γαλλίδες συγκινημένες να με συγχαρούν και μου είπαν ότι ήταν μαζί της στους αγώνες της σε διαδηλώσεις. Υπάρχει βίντεο με κριτικές των θεατών μετά τις παραστάσεις στο Παρίσι, στην Νίκαια και στην Μασσαλία που λένε με πολύ ενθουσιώδη λόγια για το πόσο τους άρεσε και πόσο συγκινήθηκαν.   Όπου και να παίξαμε το χειροκρότημα ήταν  κάθε φορά τόσο  που μας καλούσαν πίσω στην σκηνή για 2 και 3 encore κάθε φορά. Στην Μασσαλία π.χ. μαζεύτηκε τόσος κόσμος για αυτόγραφα στο τέλος που δεν το πίστευα.
Λόγω του covid19 η συνθήκη της παρουσίασης της παράστασης άλλαξε;
Όχι ιδιαίτερα. Απλωθήκαμε λίγο παραπάνω και ευτυχώς η σκηνή του Κολοσσαίου είναι πολύ μεγάλη και τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις ανάμεσα στους μουσικούς. Επίσης έχουμε κάνει όλοι το τεστ.
Έχετε συναντηθεί ξανά με το κοινό της Θεσσαλονίκης;
Ναι βεβαίως πολλές φορές σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου που κάναμε περιοδεία και με το μιούζικαλ ‘Το πρώτο μας Πάρτυ’ με τον Μάκη Δελαπόρτα, Δάκη, Μπέσσυ Αργυράκη, Ρομπερτ Ουιλιαμς, Τζορντανέλλι, Σοφία Βόσσου και άλλους θρυλικούς τραγουδιστές, πρόπερσι το καλοκαίρι και πάντα το κοινό είναι ιδιαίτερα θερμό. Η Θεσσαλονίκη είναι τόσο αγαπημένη πόλη και αλήθεια ανυπομονώ για την παράσταση εκεί τόσο πολύ…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.