, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Ταξίμετρα – μαϊμού σε «κούρσες» της Θεσσαλονίκης

Ένα νέο σύστημα φοροδιαφυγής ανακάλυψαν ταξιτζήδες που τοποθετούν… ομοιώματα ταξίμετρου. Πρόκειται για τάμπλετς που καταγράφουν κανονικά την «κούρσα» όμως δεν είναι συνδεδεμένα με την ταμειακή μηχανή. Στην περίπτωση που ο πελάτης ζητήσει απόδειξη, ή του δίνουν μία παλιότερη ή προσποιούνται πως… μπλόκαρε το σύστημα και το δρομολόγιο δεν καταγράφεται πουθενά.
Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης
Έγκυρες πληροφορίες της Karfitsa ανέφεραν πως η μέθοδος με τα ταξίμετρα – τάμπλετς είναι γνωστή ότι χρησιμοποιείται το τελευταίο διάστημα, όμως είναι δύσκολο οι παραβάτες να εντοπιστούν. Και αυτό επειδή οι ταξιτζήδες που το χρησιμοποιούν συνδέουν το τάμπλετς μόνον όταν ξεκινήσουν το δρομολόγιο και το αφαιρούν αφού ο πελάτης τους πληρώσει. Οι έλεγχοι όμως που πραγματοποιούν τα μεικτά κλιμάκια ελέγχων στα ταξί, διενεργούνται μόνον εφόσον ολοκληρωθεί το δρομολόγιο. «Έχουν επιβληθεί πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων που διαπιστώνουν τα μεικτά. Όμως δεν γίνονται αντιληπτά τα τάμπλετς αφού ο οδηγός τα αφαιρεί μόλις σταματήσει η κούρσα», έλεγαν οδηγοί ταξί που γνωρίζουν ότι η μέθοδος έχει διαδοθεί έντονα το τελευταίο διάστημα, ειδικά στη Θεσσαλονίκη.
«Δεν το έχω ακούσει. Η αστυνομία κάνει διαρκώς ελέγχους και δεν μας έχουν μεταφέρει κάτι τέτοιο. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν συνάδελφοι που κάνουν μερικές… αλχημείες, όμως να αντικαθιστούν το ταξίμετρο δεν το ξέρω. Η αστυνομία πάντως έχει επιβάλει πρόστιμα σε συναδέλφους που δεν κόβουν αποδείξεις», είπε στην Karfitsa ο πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών ταξί «Ο Ερμής» Κλήμης Λεοντιάδης.
Πάντως μεταξύ των οδηγών και ιδιοκτητών ταξί το ταξίμετρο – τάμπλετ είναι  πασίγνωστο. «Ορισμένοι έφτασαν σε σημείο να βάζουν δεκάρια τάμπλετς, φαίνονται από… χιλιόμετρα μακριά», παρατήρησε οδηγός ταξί σημειώνοντας ότι ήδη τα σωματεία έχουν ενημερωθεί για όσα συμβαίνουν.
Ωστόσο στην Τροχαία το φαινόμενο είναι άγνωστο. Αξιωματικοί επιβεβαίωσαν στην Karfitsa πως έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα ειδικά για ταξίμετρα που δεν μπαίνουν σε λειτουργία ή για αποδείξεις που δεν δίνονται στους πελάτες, όμως περιστατικά με χρήση τάμπλετς αντί για ταξίμετρα δεν έχουν παρατηρηθεί. «Δεν το έχουμε συναντήσει, δεν έχει αναφερθεί κάτι τέτοιο», είπαν. Ταξιτζήδες πάντως από την  πλευρά τους έλεγαν πως οι χρήστες των…  ομοιωμάτων λαμβάνουν διαρκώς περισσότερα μέτρα καθώς μέσα στα ταξί κάνουν ελέγχους μέλη του ΣΔΟΕ που παριστάνουν τους πελάτες.
Με μια απλή εφαρμογή
Σύμφωνα με πληροφορίες της Karfitsa, τα τάμπλετ – ταξίμετρα λειτουργούν απλά. Ο χρήστης κατεβάζει μία εφαρμογή στο τάμπλετ του από τις δεκάδες που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια προσαρμόζουν τα δεδομένα, ταρίφες χιλιόμετρα και όλα τα σχετικά και θέτουν την εφαρμογή σε λειτουργία, με βάση την κίνηση του οχήματος. «Λειτουργεί κανονικά, ο χρήστης της εφαρμογής δεν εξαπατά τον πελάτη παρά μόνον επειδή δεν του δίνει απόδειξη. Όμως δεν εισπράττει περισσότερα χρήματα, αλλά όσα θα κατέγραφε και το ταξίμετρο αν ήταν σε νόμιμη λειτουργία».
Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως ήδη έχουν γίνει και αναφορές πελατών σε περιπτώσεις οδηγών ταξί που αρνήθηκαν να δώσουν αποδείξεις και παράλληλα λειτουργούσαν το τάμπλετ αντί του ταξίμετρου. «Ο κόσμος δεν το γνωρίζει. Κανείς δεν διασφαλίζει ότι ο ταξιτζής θα εισπράξει το ακριβές αντίτιμο από τον πελάτη, από τη στιγμή που το ταξίμετρο – εφαρμογή δεν είναι ελεγμένο από καμία πλευρά», είπε επιβάτης ταξί που έγινε μάρτυρας του τάμπλετ – ταξίμετρου.
«Το τελευταίο καιρό έχουν περιοριστεί όσοι το χρησιμοποιούσαν επειδή έχει διαδοθεί έντονα και άρχισαν να φοβούνται, Άλλωστε είναι εύκολο για τον κάθε ελεγκτή να εξετάσει το τάμπλετ και να διαπιστώσει εάν υπάρχει εφαρμογή και να βεβαιώσει την παράβαση», έλεγε οδηγός ταξί στην Karfitsa. Συνάδελφός του έλεγε πως τέτοια φαινόμενα αποτελούν συνέπεια της υψηλής φορολογίας. «Με τέτοιο φόρο στην κάθε κούρσα και με πρόσθετη φορολογία για τον καθένα, δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε. Όλοι χρωστούν παντού», τόνισε. «Φυσικά και είναι κατακριτέο, όμως εάν συνεχιστεί η κατάσταση θα έχουμε και άλλα τέτοια φαινόμενα», κατέληξε.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.