, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Τα κυβερνητικά στοιχήματα και ο χρόνος που πιέζει

Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αν μη τι άλλο, έχουν γεννήσει υψηλές προσδοκίες στους πολίτες. Όχι μόνο στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και σε αυτούς του κεντρώου χώρου, που ψάχνουν εναγωνίως οικονομική «ανάσα».
Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 
Ο λόγος για το κομμάτι αυτό της κοινωνίας που δεν θέλει μία πολιτική επιδομάτων αναδιανομής της φτώχειας –όπως πολύ συχνά ο πρόεδρος της κεντροδεξιάς παράταξης– επισημαίνει, αλλά που αναζητά μία πιο ορθολογική αναπτυξιακή πολιτική. Μείωση φόρων, νέες θέσεις εργασίας, προώθηση επενδύσεων κ.ά. Είναι αυτοί οι πολίτες στους οποίους ο κ. Μητσοτάκης… κλείνει το μάτι και δείχνουν να εμπιστεύονται το πρόγραμμα που τους παρουσιάζει.
Κάπου εκεί όμως ξεκινάνε τα πραγματικά δύσκολα, καθώς στα χρόνια του μνημονίου είδαμε πολιτικούς να υπόσχονται πολλά και να κάνουν ελάχιστα. Κάπως έτσι έχασε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ο ΣΥΡΙΖΑ, και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, που, από το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και το «παράλληλο πρόγραμμα»-αντιμνημόνιο, έφτασαν να βαφτίζουν «13η σύνταξη» ένα προεκλογικό επίδομα στους απόμαχους της ζωής. Η επόμενη κυβέρνηση, που όλα δείχνουν ότι θα έχει κορμό τη Νέα Δημοκρατία, δεν θα έχει πίστωση χρόνου. Καθόλου. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο, χρειάζονται εδώ και τώρα λύσεις, απαιτούν εδώ και τώρα οι δεσμεύσεις για καλύτερες ημέρες μέσω αύξησης του ΑΕΠ να γίνουν πράξη.
Η επένδυση στο Ελληνικό, για παράδειγμα. Το μεγαλύτερο project των τελευταίων ετών –που η έναρξή του και μόνο θα ρίξει κάρβουνο στην ατμομηχανή της ανάπτυξης, θα επιφέρει δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα κινηθεί το χρήμα κ.ά.– δεν μπορεί να καθυστερήσει. Η δέσμευση του κ. Μητσοτάκης είναι σαφής: άμεση επανεκκίνηση του project. Οι πολίτες το άκουσαν, τον πίστεψαν, περιμένουν να το υλοποιήσει και θα τον κρίνουν. Το ίδιο και για τη φορολογία. Επιχειρήσεις και νοικοκυριά ασφυκτιούν. Δεν γίνεται όταν όλες οι χώρες γύρω μας έχουν χαμηλότατους φορολογικούς συντελεστές, εμείς να συναγωνιζόμαστε την Ελβετία, ένα κράτος με τελείως διαφορετική οικονομία και επίπεδο ζωής από ό,τι η Ελλάδα.
Τέλος, η επόμενη κυβέρνηση θα κριθεί και για όλα όσα ακόμη βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της. Η ασφάλεια είναι το πλέον χαρακτηριστικό. Δεν γίνεται τα Πανεπιστήμια να είναι χώροι ανομίας, να είναι ορμητήρια επιθέσεων εναντίον αστυνομικών. Το πάλαι ποτέ καμάρι της ΕΛ.ΑΣ., η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., έχει αποδεκατιστεί από ελλείψεις προσωπικού και μέσων. Η μόνη αστυνομική μονάδα που αγαπήθηκε από τους πολίτες –επειδή βρίσκονταν εκεί για να συλλάβει τον τσαντάκια, να κυνηγήσει τον κλέφτη, να «τρομάξει» τον διαρρήκτη– χρειάζεται να ενισχυθεί και να ανακτήσει την αίγλη της. Αυτά κι άλλα πολλά είναι τα κυβερνητικά στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, με τον χρόνο πολύ απλά να είναι είδος πολυτελείας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.