, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τα "Μηχανιώτικα" και η γιορτή σαρδέλας έρχονται στον Δ. Θερμαϊκού

Τα «Μηχανιώτικα 2018» – ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα της Ν. Μηχανιώνας και του Δήμου εν γένει – συνοδευόμενα, ως είθισται, από τη δημοφιλή Γιορτή της Σαρδέλας, υπόσχονται για ακόμα μία χρονιά, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, ένα τετραήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων αστείρευτου κεφιού, αφιερωμένο στη μουσική, το χορό και το θέατρο.
Ημερομηνία έναρξης έχει ορισθεί η Πέμπτη 26 Ιουλίου, με την αυλαία των φετινών εκδηλώσεων να ανοίγει το αριστουργηματικό θεατρικό έργο του Μολιέρου, «Κατά Φαντασίαν Ασθενής». Το πασίγνωστο κύκνειο άσμα του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα ανεβαίνει από τη θεατρική ομάδα ενηλίκων του Ωραιοκάστρου, σε σκηνοθεσία Νέλλη Δελή. Η ώρα έναρξης είναι στις 21.00 στο Αμφιθέατρο «Πεύκα» της Ν. Μηχανιώνας.

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 27 Ιουλίου, στις 21.00, η βραδιά ξεκινάει να λικνίζεται στους ρυθμούς της pop, rock & dance  ελληνικής και ξένης μουσικής, με ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά συγκροτήματα της Pop & Rock σκηνής να παρασύρει τους παρευρισκόμενους στο χώρο του λιμανιού. Οι EMIGRE έχουν να επιδείξουν στη 18χρονη καλλιτεχνική τους πορεία πολλές συνεργασίες με μεγάλους και γνωστούς καλλιτέχνες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν με τους Σταμάτη Κραουνάκη, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα,  Αντώνη Ρέμο, Goran Bregovic, Stavento, Γιώργο Μαζωνάκη, Θοδωρή Αθερίδη, Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Σπανό, Φίλιππα Πλιάτσικα, Χρήστο Δάντη, Ελένη Δήμου, Κώστα Λειβαδά, Δήμο Αναστασιάδη, Ηρώ, Σοφία Βόσσου, Στάθη Παναγιωτόπουλο, Μαρίνα Σκιαδαρέση κ.ά.
Το 6μελές συγκρότημα με το φρέσκο ήχο και τις ξεχωριστές ενορχηστρώσεις, υπό τη συνθετική καθοδήγηση του δημιουργού και κιθαρίστα Γιάννη «emigre» Χανιωτάκη, έχει αφήσει το δικό του στίγμα στην Ελληνική Μουσική Σκηνή και είναι βέβαιο, ότι γνωρίζει καλά τον τρόπο να συνθέτει αξέχαστες βραδιές.

Ένα γνήσιο λαϊκό γλέντι στήνεται το Σάββατο 28 Ιουλίου και πάλι στο χώρο του λιμανιού, στις 21.00, με τη Γιορτή της Σαρδέλας να φιλοξενεί το μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή Γιώργο Μαργαρίτη, που θα παρουσιάσει ένα μοναδικό αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι, πλαισιωμένο από μια εξαιρετική ορχήστρα και την ταλαντούχα Ελεάνα Παπαϊωάννου. Αναλαμβάνει να ξεσηκώσει τον κόσμο με τη λαϊκή, δωρική, λιτή φωνή του και τις μεγάλες επιτυχίες της προσωπικής του διαδρομής, αλλά και με τραγούδια των κορυφαίων του ρεμπέτικου, πραγματοποιώντας ένα μουσικό σεργιάνι σε όλα εκείνα τα τραγούδια που κατά καιρούς σιγοτραγουδάμε, από το «Κελί 33» μέχρι το «Πεθαίνω για σένα» και το «Εσύ μου μιλάς στην καρδιά μου». Πλούσια τοπικά εδέσματα, οινοπνευματώδη ποτά και κεράσματα θα μοιράζονται στο κοινό, ως είθισται.

Τα Μηχανιώτικα ολοκληρώνονται για φέτος την Κυριακή 29 Ιουλίου με τη Γιορτή των Χρωμάτων. Μια εκδήλωση χαράς και ξεφαντώματος για νεότερους και μεγαλύτερους, με DJ party, μουσική, χορό, καλλιτεχνικές δράσεις και πολύχρωμη διάθεση. Η τελευταία εκδήλωση των «Μηχανιώτικων 2018» ξεκινάει στις 18.30 με σημείο διεξαγωγής το λιμάνι της Ν. Μηχανιώνας.

Προσκαλώντας όλον τον κόσμο να επισκεφτεί τη Ν. Μηχανιώνα και να απολαύσει μαζί με το ντόπιο πληθυσμό το πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα των ημερών, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, δήλωσε : «Η δυναμική, σταθερά πλέον ετήσια παρουσία των Μηχανιώτικων και της Γιορτής της Σαρδέλας – εορτών, που η Διοίκησή μας φρόντισε το 2015 να επαναφέρει, μετά από την κατάργησή τους από την προηγούμενη Δημοτική αρχή – επιτελεί ακριβώς τους σκοπούς τους οποίους εξαρχής είχε τεθεί ως στόχος να ικανοποιήσει. Καταρχάς, την απότιση φόρου τιμής στις ρίζες, στους ανθρώπους και στον προικισμένο τόπο μας και κατά δεύτερον, την προώθηση και ανάδειξη του χαρακτήρα, των προϊόντων και της ανεπιτήδευτης φιλοξενίας και ομορφιάς του. Είμαστε περήφανοι που πετύχαμε να επαναπροσδώσουμε σε αυτό το συμβολικό πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού τη σημασία και τη φήμη που διατηρούσε στο παρελθόν, καθιστώντας το και πάλι ζωντανό και πετυχημένο, αλλά και να το εξελίξουμε, μετατρέποντάς το σε ένα ικανό μέσο τουριστικής προβολής για το Δήμο μας».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.