, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τα οκτώ «κατηγορώ» της μάνας του μπάτλερ

Οκτώ σημεία, με τα οποία η μητέρα του άτυχου μπάτλερ που βρέθηκε νεκρός στην πισίνα πολυτελούς κατοικίας στο Πανόραμα τον Φεβρουάριο του 2013, θεωρεί ότι «δένει» το κατηγορητήριο για τη φρικτή δολοφονία του γιου της, παρατίθενται στην ογκώδη δικογραφία της περίεργης υπόθεσης. Η γυναίκα στο υπόμνημα που κατέθεσε στις ανακριτικές αρχές της Θεσσαλονίκης με τον συνήγορό της Νίκο Χατζηνικολάου, αφήνει σαφείς αιχμές για κενά στην έρευνα, κάνοντας λόγο για «πρωτόγνωρη υπονόμευσή της».
Του Κώστα Καντούρη
Η γυναίκα από τη Σρι Λάνκα εργαζόταν χρόνια ως υπηρετικό προσωπικό στην οικογένεια των γνωστών επιχειρηματιών στο Πανόραμα και έτσι άρχισε να εργάζεται εκεί και ο γιος της, επίσης στο υπηρετικό προσωπικό. «Είναι μία…  παγκόσμια μάνα. Αρνήθηκε οποιαδήποτε πρόταση να φύγει και ν’ αφήσει την υπόθεση και ήταν πεπεισμένη πως ο γιος της δολοφονήθηκε από το συγκεκριμένο πρόσωπο», λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός της. Μάλιστα φαίνεται να εξοργίστηκε, όπως έχει περιγράψει η ίδια σε δικούς της ανθρώπους, όταν άκουσε από την πλευρά των πρώην εργοδοτών της να λένε «δε θα χαλάσουμε το όνομά μας για έναν υπηρέτη» – ισχυρισμός που πάντως δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά του περιβάλλοντος του κατηγορούμενου.
Το έγκλημα με θύμα τον 25χρονο από τη Σρι Λάνκα διαπράχθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2013, ενώ το πτώμα του βρέθηκε την επομένη στον χώρο της πισίνας του σπιτιού των επιχειρηματιών. Το μισό σώμα και τα χέρια ήταν μέσα στο νερό και το άλλο μισό απ’ έξω. Στο λαιμό του είχε σημάδια, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, που οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι στραγγαλίστηκε, ενώ σημάδια κακοποίησης (αμυχές) είχε σε σημεία του πρωκτού του, όπως αναφέρεται και στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο η υπόθεση οδηγείται να δικαστεί στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης σε λίγες ημέρες. Το συμβούλιο μάλιστα  κατέληξε ότι τα κίνητρα του εγκλήματος ήταν σεξουαλικά.
Βασικό στοιχείο που παραθέτει η γυναίκα και θεωρείται από τα πλέον ισχυρά για την πολιτική αγωγή, είναι οι καταθέσεις των στρατιωτών της μονάδας στην οποία εκείνη την περίοδο υπηρετούσε ο 33χρονος κατηγορούμενος. Συγκεκριμένα, η πολιτική αγωγή υποστηρίζει πως ο κατηγορούμενος μετά το έγκλημα εμφανίστηκε στο στρατόπεδο και ήταν σε άσχημη κατάσταση, παρ’ ότι κατά τη διάρκεια της ανάκρισης υποστήριξε πως το θάνατο του οικιακού βοηθού τον πληροφορήθηκε ώρες αργότερα από τη μητέρα του. Και δεν είναι μόνον αυτό, όπως υποστηρίζει η πολιτική αγωγή.
Στην υποβλητική αναφορά της αστυνομικής έρευνας υπογραμμίζεται πως ο νεαρός ήταν σε αυτή την άσχημη κατάσταση λόγω του θανάτου του μπάτλερ, τον οποίο ο ίδιος γνωστοποίησε στους άλλους στρατιώτες! Αντιθέτως, στις καταθέσεις που είχαν ληφθεί οι στρατιώτες έλεγαν ότι δεν έμαθαν για τον θάνατο του οικιακού βοηθού, παρά μόνον παρατήρησαν ότι ο συνάδελφός τους, γιος του επιχειρηματία, ήταν νωθρός και αμίλητος, σε αντίθεση με άλλες ημέρες.
Τα ρούχα και το κινητό
Δύο άλλα στοιχεία τα οποία η πολιτική αγωγή φαίνεται να κάνει «σημαία», προκειμένου να ενισχύσει την άποψη ότι η έρευνα υπονομεύτηκε, ήταν το γεγονός ότι τα ρούχα του θύματος… πετάχτηκαν! Και αυτό επειδή οι αρμόδιοι αστυνομικοί είχαν την άποψη ότι μακροσκοπικά δεν ήταν «αξιοποιήσιμα», επειδή το θύμα ήταν μέσα στο νερό, επομένως δεν μπορούσαν να εντοπιστούν ίχνη βιολογικού υλικού (DNA). Ωστόσο, σύμφωνα με την πολιτική αγωγή, το κάτω μέρος της μπλούζας, της εσωτερικής φανέλας, της φόρμας αλλά και οι κάλτσες που φορούσε το θύμα δεν είχαν έρθει σε επαφή με το νερό, όμως δεν εξετάστηκαν ποτέ για DNA. «Ήταν πλήρως αξιοποιήσιμα αποδεικτικά στοιχεία, ώστε η απώλειά τους από έμπειρα στελέχη να παρίσταται άκρως αδικαιολόγητη», αναφέρεται στο υπόμνημα της μητέρας. Παράλληλα συμπληρώνεται πως έχουν αποτυπωθεί διαφορετικές καταγραφές στον κατάλογο των πειστηρίων σχετικά με τα ρούχα.
Ακόμη, στη δικογραφία που υποβλήθηκε στη Δικαιοσύνη δεν γίνεται καμία αναφορά στις φωτογραφίες που υπήρχαν στο κινητό τηλέφωνο του κατηγορούμενου, στις οποίες σύμφωνα με την υπεράσπιση δείχνει σαφή σεξουαλική προτίμηση και γι’ αυτό εκτιμούν πως το κίνητρο του εγκλήματος ήταν σεξουαλικό. Στο αντίγραφο του περιεχομένου του κινητού, που αναζητήθηκε από την πλευρά της μητέρας, βρέθηκε μία σειρά φωτογραφιών από γεννητικά όργανα, ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα ειδικού τεχνικού στους υπολογιστές. Ακόμη, η μητέρα του θύματος προσθέτει πως ακόμη και η μητέρα του 33χρονου έκανε συνεχώς παρατηρήσεις για τις παρέες του γιου της.
Δριμεία είναι η κριτική που ασκείται στο βούλευμα και στον ιατροδικαστή, καθώς σημειώνεται πως η έκθεση για τα ευρήματα στα απόκρυφα σημεία του θύματος δεν πρέπει να γίνει δεκτή, αφού ενώ υπήρχε δυνατότητα δεν έγινε εμπεριστατωμένη εξέταση, ούτε λήφθηκαν δείγματα για  να εξεταστούν για DNA.
Ένα από τα στοιχεία που αναφέρεται επίσης είναι ότι για το έγκλημα έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο της ληστείας, καθώς δεν βρέθηκαν ίχνη διάρρηξης, όπως επιβεβαιώθηκε ότι δεν μπήκε άλλο πρόσωπο στο σπίτι.
Το άλλοθι και η βραδιά στα ηλεκτρονικά
Ο 33χρονος κατηγορούμενος στην απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας Θεσσαλονίκης, μετά την οποία αφέθηκε ελεύθερος, όπως και κατά τη διάρκεια της προανάκρισης για το έγκλημα, ανέφερε πως πράγματι συναντήθηκε με τον 25χρονο οικιακό βοηθό το μεσημέρι του Σαββάτου 16 Φεβρουαρίου, όμως αργότερα, και μάλιστα σε χρόνο στον οποίο προσδιορίζεται ο χρόνος θανάτου, έφυγε και ήταν για περίπου έξι ώρες σε ένα ίντερνετ καφέ. Είπε μονάχα ότι τον είδε, μίλησαν για ένα πρόβλημα που είχε το θύμα στη σύνδεσή του στο διαδίκτυο, παρήγγειλε και έφαγε μόνος του και έφυγε.
Η απουσία αυτή, όπως διατυπώνεται τόσο από την πολιτική αγωγή όσο και στο βούλευμα, προκαλεί εύλογα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα ότι ο κατηγορούμενος έφυγε από το σπίτι χωρίς να πάρει μαζί του το κινητό του τηλέφωνο. Επίσης, εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι το ίντερνετ καφέ διατηρούσε κατάλογο πελατών και τις ώρες που βρίσκονταν εκεί, κατάλογος που προσκομίστηκε από τον κατηγορούμενο. Κυρίως όμως ότι όταν επέστρεψε στο σπίτι του, τα μεσάνυχτα, δεν αντιλήφτηκε ότι ο μπάτλερ κείτονταν νεκρός στον χώρο της πισίνας, ενώ κοιμήθηκε και έφυγε το επόμενο πρωί χωρίς να αντιληφτεί απολύτως τίποτε.
«Ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου ότι δεν είδε το θύμα στην  πισίνα, είναι ξεκάθαρο ότι το πτώμα βρισκόταν σε τέτοιο σημείο τοποθετημένο, ώστε να μην είναι δυνατό να μην γίνει αντιληπτό από τον κατηγορούμενο. Ένδειξη άλλωστε ότι ο ανωτέρω γνώριζε την ύπαρξή του, αποτελεί σύμφωνα με τις καταθέσεις των στρατιωτών με τους οποίους υπηρετούσε στην ίδια μονάδα, η έντονη ταραχή και η ακεφιά που εμφάνιζε όταν εισήλθε στο στρατόπεδο», σημειώνεται ακριβώς στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.
Τα δύο αναψυκτικά και η γεμάτη πισίνα
Τόσο στα «κατηγορώ» της μάνας του 25χρονου, όσο όμως και στα στοιχεία που αναφέρονται στο βούλευμα, παρατίθενται γεγονότα που κατά τη δικαστική κρίση δεν συνάδουν με τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου. Συγκεκριμένα, ο 33χρονος ανέφερε ότι έφαγε μόνος του και έφυγε. Σύμφωνα με το βούλευμα, η χάρτινη συσκευασία του φαγητού (πίτσας) βρέθηκε στο δωμάτιο του θύματος, ενώ εντοπίστηκαν δύο συσκευασίες αναψυκτικών που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν έφαγε μόνος του ο κατηγορούμενος και αυτό επειδή τα αναψυκτικά ήταν διαφορετικού τύπου, το ένα κανονικό και το δεύτερο light, σημείο που αναφέρεται έντονα στο υπόμνημα της μητέρας του θύματος.
Αυτό που επίσης χαρακτηρίζεται περίεργο είναι πως η πισίνα του σπιτιού ήταν γεμάτη, παρ’ ότι ήταν καταχείμωνο και σε μία περιοχή που οι θερμοκρασίες είναι κατά πολύ χαμηλότερες από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Το γεγονός πάντως ότι το στραγγαλισμένο πτώμα τοποθετήθηκε μισό στην  πισίνα, ερμηνεύεται από το δικαστικό συμβούλιο ως προσπάθεια να παρουσιαστεί ο θάνατος του 25χρονου σαν πνιγμός. «Το γεγονός ότι το νεαρό θύμα βρέθηκε στην πισίνα με το κεφάλι και το ήμισυ του κορμού του στο νερό,  καταδεικνύει σαφώς ότι αφενός μεν ο κατηγορούμενος επιχείρησε να παρουσιάσει το θύμα ως πνιγμένο, αφετέρου αποτέλεσε έναν εξαιρετικό τρόπο για να εξαφανίσει κανείς κάθε είδους γενετικού υλικού από το σώμα του θανόντος», σημειώνεται στην εισαγγελική πρόταση που υιοθετήθηκε από το δικαστικό συμβούλιο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.