, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τα παιδιά του Πειραματικού στο Κολωνάκι ανέβασαν τους «Όρνιθες» στο αρχαίο θέατρο του Δίου

Στο πλαίσιο των «Ολύμπιων εν Δίω», το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου.
Οι μικροί μαθητές και μαθήτριες της 6ης Δημοτικού, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Ράνιας Τσαμτσούρη και Βάσως Τερζή, σεβόμενοι το πρωτότυπο κείμενο και σατιρίζοντας εύστοχα τα κακώς κείμενα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, μετέφεραν μια υπέροχη παράσταση τόσο στις ερμηνείες όσο και στη σκηνοθεσία, αλλά και στις χορογραφίες.
Τα παιδιά του θεατρικού ομίλου, υπηρέτησαν άξια την τέχνη του θεάτρου, δέθηκαν μεταξύ τους, συνεργάστηκαν, διασκέδασαν, ανέλαβαν πρωτοβουλίες, αυτενέργησαν, ξεδίπλωσαν τα ταλέντα τους και “πέταξαν” με τους Όρνιθες μέχρι το επιβλητικό Δίον, στους πρόποδες του Ολύμπου, ζώντας μια μοναδική εμπειρία.
Οι “Όρνιθες” του Αριστοφάνη αντιπροσωπεύουν την ανάγκη του ανθρώπου να πετάξει, να δημιουργήσει ένα νέο κόσμο, να έρθει σε επαφή με την αληθινή του επιθυμία. Το έργο αφηγείται την ιστορία δύο φίλων, του Πεισθέταιρου και του Ευελπίδη, που εγκαταλείπουν την πόλη τους, την Αθήνα, για να αναζητήσουν μια νέα πολιτεία «μαλακιά, μάλλινη, μελένια» χωρίς σκοτούρες και βάσανα. Και τη βρίσκουν στη χώρα των πουλιών, που την ονομάζουν «Νεφελοκοκκυγία».
Τα πουλιά δέχονται τους δύο ξένους, τους δίνουν φτερά και όλοι μαζί ρίχνονται με ενθουσιασμό στην ανοικοδόμηση ενός τείχους στους αιθέρες, που αποκόπτει την επικοινωνία ανάμεσα στους θεούς και τους ανθρώπους. Πολλοί όμως καιροσκόποι θα βρεθούν για να εκμεταλλευτούν τη νέα χώρα. Τα καταφέρνουν άραγε να ξεγελάσουν τα πουλιά;
Μαθητές από διάφορα σχολεία της χώρας παρακολούθησαν την παράσταση και στο τέλος ενθουσιασμένοι χειροκρότησαν θερμά όλα τα παιδιά, τα οποία φεύγοντας από το αρχαίο θέατρο του Δίου, είναι βέβαιο ότι αποκόμισαν τα υψηλά και διαχρονικά νοήματα του Αριστοφάνη, που τα περνά δεξιοτεχνικά μέσα από τη σάτιρα.
Τα παιδιά του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, σήμερα Παρασκευή δίνουν την ίδια παράσταση και στο Λιτόχωρο.
Ο  θεατρικός Όμιλος του ΠΣΠΑ ανέβασε το έργο και στην Αρχαία Μεσσήνη, τον περασμένο Μάιο.


Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.