, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τα SOS του Κτηματολογίου

Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής εξέλιξη της όλης διαδικασίας, φαίνεται ότι η κατηγορία ιδιοκτητών που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα λόγω γραφειοκρατίας είναι αυτή των κληρονόμων. Σε πολλές περιπτώσεις καταγράφεται απροθυμία υποβολής της δήλωσης για τα δικαιώματα που κατέχουν λόγω… κακών σχέσεων, σε κάποιες άλλες καταγράφονται… άγνωστοι κληρονόμοι, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει αδυναμία καταβολής ακόμη και των 35 ευρώ.
Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν γίνει πράξεις αποδοχής κληρονομιάς και οι δικαιούχοι καλούνται να πληρώσουν φόρους, συμβολαιογραφικά έξοδα, τέλη ή ακόμη και πρόστιμα. Σημειώνεται ότι κάθε κληρονόμος οφείλει να πληρώσει το τέλος των 35 ευρώ για το κάθε ακίνητο.
Η καταγραφή του δικαιώματος από κληρονομιά στη δήλωση του Κτηματολογίου μπορεί να γίνει ακόμη και αν οι ιδιοκτήτες δεν έχουν προχωρήσει σε πράξη αποδοχής. Σε αυτή την περίπτωση όμως, θα πρέπει να προσκομισθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ανάλογα με την ύπαρξη ή όχι διαθήκης. Σε περίπτωση που υπάρχει διαθήκη, τότε πρέπει να υποβληθούν υποχρεωτικά ο τίτλος του κληρονομούμενου, η ληξιαρχική πράξη θανάτου, αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης, πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως άλλης διαθήκης και πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς. Σε περίπτωση που ο κληρονομούμενος δεν είχε τίτλους γιατί είχε το ακίνητο με χρησικτησία, πρέπει να προσκομίσει δύο έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι ασκούσε πράξεις νομής επί 20ετία. Εάν δεν υπάρχει διαθήκη, υποβάλλονται υποχρεωτικά ο τίτλος του κληρονομούμενου, ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγύτερων συγγενών, πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης και πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς.
Στην κατηγορία των γονικών παροχών δεν προβλέπεται κάποια ιδιαίτερη διαδικασία, αλλά οι συνιδιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν ότι τόσο «ψιλός κύριος» όσο και «επικαρπωτής» πρέπει να συντάξουν ξεχωριστή δήλωση και να πληρώσουν ξεχωριστά το τέλος των 35 ευρώ. Επίσης, εκτός των απαραίτητων για όλες τις περιπτώσεις εγγράφων, εάν έχουν αποκτήσει δικαίωμα σε ένα ακίνητο με διαφορετικούς τίτλους, τότε θα πρέπει να καταθέσουν όλους τους τίτλους και να συμπληρώσουν τα σχετικά πεδία στην ενότητα «Στοιχεία Δικαιώματος».
Τα SOS που πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες
Σήμερα η «Κ» δίνει τις απαντήσεις στις βασικότερες ερωτήσεις που… βασανίζουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αναλυτικά:

  1. Ερ.: Πώς μπορώ να διαπιστώσω εάν το ακίνητο μου έχει δηλωθεί ή όχι;

Απ.: Η αναζήτηση γίνεται από το site www.ktimatologio.gr και στη μηχανή αναζήτησης ο χρήστης εισάγει τον νομό και την περιοχή όπου έχει το ακίνητο του, για να διαπιστώσει εάν έχει κτηματογραφηθεί ή βρίσκεται υπό κτηματογράφηση.

  1. Ερ.: Είχα δηλώσει πριν από χρόνια το ακίνητο που κατέχω στην Αθήνα. Πρέπει να το ξαναδηλώσω;

Απ.: Όχι. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να γνωρίζει ότι όταν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση σε μια περιοχή, τότε στο Κτηματολόγιο δηλώνεται οποιαδήποτε μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

  1. Ερ.: Τι γίνεται στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει τοπογραφικό με συντεταγμένες και πώς μπορεί να γίνει ο εντοπισμός του ακινήτου μου;

Απ.: Σε μια τέτοια περίπτωση, οι επιλογές είναι αρκετές. Το πιο απλό που πρέπει να κάνει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου είναι να καλέσει τον πολιτικό μηχανικό του προκειμένου να συντάξει ένα τοπογραφικό. Η δεύτερη επιλογή είναι να το εντοπίσει απευθείας στην ιστοσελίδα της «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Η τρίτη επιλογή αφορά τη χρήση του αριθμού αγροτεμαχίου διανομής ή αναδασμού και η δήλωση προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όταν υπάρχουν αγροτικές επιδοτήσεις.

  1. Ερ.: Πότε είναι υποχρεωτική η προσκόμιση του τοπογραφικού διαγράμματος;

Απ. Το τοπογραφικό προσκομίζεται υποχρεωτικά στις περιπτώσεις όπου αναφέρεται στο συμβόλαιο ή όταν ο ιδιοκτήτης επικαλείται χρησικτησία ή στην περίπτωση έκδοσης οικοδομικής άδειας και φυσικά όταν έχει γίνει αγοραπωλησία.

  1. Ερ.: Χρειάζεται να απευθυνθώ σε ειδικό για τη σύνταξη της δήλωσης ή μπορώ να την υποβάλλω μόνος μου ηλεκτρονικά;

Απ.: Το μόνο που χρειάζεται είναι μια απλή εξοικείωση με το internet. Η εταιρεία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» έχει 40σέλιδο οδηγό που καθοδηγεί τον ενδιαφερόμενο στη σύνταξη της δήλωσης, την οποία υποβάλλει με τους κωδικούς του Taxisnet, όπως ακριβώς γίνεται και με τις φορολογικές δηλώσεις.

  1. Ερ.: Πόσο κοστίζει το «κτηματόσημο» και πού πληρώνεται;

Απ.: Ο ιδιοκτήτης ακινήτου θα πληρώσει 35 ευρώ ανά δικαίωμα για κάθε χώρο κύριας χρήσης και 20 ευρώ για κάθε βοηθητικό χώρο. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν ότι το τέλος πληρώνεται ανά άτομο και όχι ανά ιδιοκτησία. Δηλαδή, αν σε ένα ακίνητο υπάρχουν πέντε κληρονόμοι, τότε θα πληρώσει ο καθένας ξεχωριστά τα 35 ευρώ.

  1. Ερ.: Τι γίνεται στην περίπτωση που δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας και τι πρέπει να κάνω;

Απ.: Η πιο απλή κίνηση του ιδιοκτήτη σε μια τέτοια περίπτωση είναι η επίκληση έκτακτης χρησικτησίας. Τότε πρέπει να υποβάλει υποχρεωτικά το έντυπο Ε-9, έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι ο ιδιοκτήτης έχει λάβει κάποια επιδότηση, βεβαίωση ότι δεν υπάρχουν βάρη ή υποθήκες. Επίσης, αν πρόκειται για αστικό ακίνητο, απαιτείται η κατάθεση των αποδείξεων πληρωμής του ηλεκτρικού ρεύματος ή του τηλεφώνου ή της ύδρευσης ή (για πλήρη διασφάλιση) την κατάθεση και των τριών. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν επίσης ότι αν ένα ακίνητο δεν έχει τίτλους και έχει καταγραφεί στην πρώτη ανάρτηση ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», τότε μπορούν να καταθέσουν ένσταση πληρώνοντας 5 ευρώ προσκομίζοντας το έντυπο Ε-9, όπου φαίνεται ότι έχει δηλωθεί τουλάχιστον κατά την τελευταία τριετία. Μια άλλη περίπτωση είναι να έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες όμορφων ακινήτων το ονοματεπώνυμό του. Ταυτόχρονα, η ιδιοκτησία σε ένα ακίνητο χωρίς τίτλους μπορεί να γίνει εύκολα μέσω της προσκόμισης ένορκης βεβαίωσης, η οποία συντάσσεται με την παρουσία δύο μαρτύρων ενώπιον συμβολαιογράφου ή στο Ειρηνοδικείο.

  1. Ερ.: Όταν σε μια περιοχή δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας γενικά, τότε τι γίνεται; Χάνεται το ακίνητο και περιέρχεται στο Δημόσιο ή μπορώ να αποδείξω ότι είναι στην κατοχή μου;

Απ.: Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δηλώσει κάποιος άλλος το ακίνητο ενός φερόμενου ως ιδιοκτήτη, τότε αυτό θα φανεί στη φάση της ανάρτησης. Σε μια τέτοια περίπτωση, το γραφείο κτηματογράφησης θα σας καλέσει προκειμένου να ασκήσετε τα δικαιώματά σας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.